Advertentie

Kort: BINNENLAND & BUITENLAND

Brusselse economie profiteert van internationale instellingen - N-VA haalt uit naar PS - Voorzitter Rode Kruis Vlaanderen Guido Kestens stapt op - Oud-senator en Kamerlid Valère Vautmans (Open Vld) overleden - Wereldwijd betogen duizenden mensen tegen oorlog in Irak - Zes Amerikaanse soldaten omgekomen in Irak - Klimaatconferentie mislukt

Brusselse economie profiteert van internationale instellingen

(tijd) - 12,9 procent van de toegevoegde waarde die in het Brussels Gewest wordt gecreëerd, is toe te schrijven aan de aanwezigheid van internationale en Europese instellingen. Die internationale instellingen zijn ook goed voor 12,7 procent van de tewerkstelling in het Brusselse. Het gaat alles samen om 92.000 jobs. Dat blijkt uit een studie van de ULB, in opdracht van de Brusselse minister van Economie Benoît Cerexhe (cdH) en zijn collega van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD).

N-VA haalt uit naar PS

(belga) - Op een meeting in Gent haalde de N-VA zondag uit naar de paarse regering en de PS in het bijzonder. De Franstalige socialisten zijn volgens de N-VA dé verdediger van het communautaire status quo. N-VA-voorzitter Bart De Wever benadrukte wel dat zijn partij niet anti-Waals is. 'De N-VA is en blijft bereid tot solidariteit, maar dan wel échte solidariteit', zei voorzitter De Wever.

De Wever zei dat een staatshervorming er enkel maar zal komen met de N-VA. 'Alleen een stem voor het Vlaams kartel kan het paars immobilisme breken en de man met de strik (PS-voorzitter Elio Di Rupo, nvdr.) counteren', zei De Wever.

Voorzitter Rode Kruis Vlaanderen Guido Kestens stapt op

(belga) - De voorzitter van het Rode Kruis Vlaanderen, Guido Kestens, stapt op. Er was tegen Kestens een motie van wantrouwen ingediend. Ondervoorzitter Leopold Baute is aangesteld als waarnemend voorzitter.

Het blijft dus rommelen bij het Rode Kruis. Eerder had ook Stefanie Ruttens, de persoonlijke assistente van prinses Astrid, al ontslag moeten nemen. Zij vecht haar ontslag aan voor de rechtbank. Guido Kestens was als voorzitter van het Rode Kruis Vlaanderen verantwoordelijk voor de aanwerving van Rutten. Kestens werd verweten te veel toegevingen te hebben gedaan aan de entourage van prinses Astrid.

Oud-senator en Kamerlid Valère Vautmans (Open Vld) overleden

(belga) - Oud-senator en Kamerlid Valère Vautmans is zaterdag in het ziekenhuis van Sint-Truiden op 63-jarige leeftijd overleden na een ziekte. Vautmans was jarenlang kabinetschef onder verschillende liberale ministers. Hij zetelde tussen 1991 en 1999 respectievelijk in de Kamer en de Senaat voor de PVV en later de VLD. Van 1995 tot 2000 was Valère Vautmans eerste schepen van Sint-Truiden. Valère Vautmans wordt wellicht vrijdag begraven. Hij is de oom van Open Vld-Kamerlid Hilde Vautmans.

Wereldwijd betogen duizenden mensen tegen oorlog in Irak

(afp) - In het weekend is in verscheidene landen gemanifesteerd tegen de oorlog in Irak. Onder meer in Spanje, de VS en Australië kwamen zaterdag al duizenden mensen op straat. Ook in Brussel werd er gisteren betoogd. Volgens de organisatoren daagden zowat 5.000 mensen op. De politie hield het bij 1.350 betogers. Maandag is het precies vier jaar geleden dat een coalitie van de VS en Groot-Brittanië Irak binnenviel.

Zes Amerikaanse soldaten omgekomen in Irak

(afp) - Vijf Amerikaanse soldaten kwamen zaterdag om bij een bomexplosie toen ze patrouilleerden in de straten van Bagdad. Een zesde Amerikaan kwam om bij een ongeval in Tikrit. Dat meldde het Amerikaanse leger zondag. Die overlijdens brengen het aantal Amerikaanse doden sinds het begin van de oorlog in Irak in maart 2003 op 3.218.

Klimaatconferentie mislukt

(afp) - Op de laatste dag van de klimaatconferentie in het Duitse Potsdam zijn de Verenigde Staten en de andere G8-landen zaterdag met meningsverschillen uit elkaar gegaan.

De ministers van Milieu van de G8 (Duitsland, VS, Frankrijk, GB, Italië, Japan, Canada en Rusland) kwamen vrijdag en zaterdag met hun collega's van China, India, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika bijeen voor een conferentie over de opwarming van de aarde.

Er werd evenwel geen akkoord bereikt over financiële steun aan ontwikkelingslanden die vooruitgang boeken in de strijd tegen de opwarming van de aarde. De VS gingen dwarsliggen. De andere leden van de G8 wilden die financiële steun wel verlenen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud