Kort: BINNENLAND

Onkelinx opent onderzoek naar Swift - Waalse huisvestingsmaatschappij beslist over sancties - Aantal viervijfdejobs verdubbeld - Premie voor Brusselaars die auto wegdoen - Besparingen Defensie hebben resultaat - België leent Tunesië 15 miljoen voor zuivering stranden

Onkelinx opent onderzoek naar Swift

(belga) - Federaal minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) wist 'helemaal niet' dat de Amerikaanse regering in de strijd tegen het terrorisme al jarenlang internationale financiële transacties kan inkijken. Dat liet het kabinet-Onkelinx zaterdag weten. De minister heeft de Staatsveiligheid en de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) gevraagd om een onderzoek. Vrijdag kwam aan het licht dat de Amerikaanse regering sinds de aanslagen van 11 september 2001 wereldwijd toegang heeft tot bankrekeningen. De informatie wordt geleverd door Swift, een internationale vereniging van financiële instellingen met hoofdzetel in Brussel. De Nationale Bank was op de hoogte van het Amerikaanse initiatief.

Waalse huisvestingsmaatschappij beslist over sancties

(belga) - De Waalse huisvestingsmaatschappij Société Wallonne du Logement beslist vandaag over sancties voor de socialehuisvestingsmaatschappijen. Dat zei de Waalse minister van Huisvesting, André Antoine (cdH), zaterdag. 'De 74 huisvestingsmaatschappijen kunnen duidelijk in drie categorieën worden ingedeeld: de degelijk beheerde maatschappijen, die met oplosbare problemen en die met grote structurele disfuncties', stelde Antoine. De krant La Dernière Heure schreef zaterdag dat het tweede deel van de audit over de Waalse socialehuisvestingsmaatschappijen aantoont dat 49 van de 74 maatschappijen het slecht doen. Meer dan 60 procent zou slecht worden beheerd. De audit geeft de Waalse regering de aanbeveling om naar zeven socialehuisvestingsmaatschappijen een bijzondere commissaris te sturen. Het zou gaan om de maatschappijen van Nijvel, Thuin, Pont-à-Celles, Courcelles, Dinant, Waver en Hornu.

Aantal viervijfdejobs verdubbeld

(belga) - Het aantal Belgen dat vier vijfde werkt, ligt twee keer zo hoog als vijf jaar geleden. Dat blijkt uit cijfers die De Morgen opvroeg bij het Nationaal Instituut voor de Statistiek (NIS). Ongeveer 200.000 Belgen hebben een viervijfdebaan, of bijna 6 procent van de loontrekkenden. Vooral hoger opgeleiden kiezen voor een dagje minder per week. De voorbije jaren steeg het aantal mannen dat voor een viervijfdejob koos, maar het blijft toch vooral een vrouwenzaak. De formule is ook erg populair bij 50-plussers

Premie voor Brusselaars die auto wegdoen

(belga) - Brusselaars die hun auto wegdoen, kunnen vanaf oktober een premie aanvragen. Met die premier kunnen ze gratis een jaarabonnement voor het openbaar vervoer, of een fietscheque en een startabonnement voor autodelen krijgen. De premies maken deel uit van het plan van de Brusselse regering om het autoverkeer in de hoofdstad te ontraden. Wie zijn oude wagen laat vernietigen, krijgt een verhoogde premie. Wie de premie wil krijgen, moet zijn nummerplaat inleveren bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen (DIV). Met een bewijs van de DIV kan je dan bij de loketten van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB een formulier krijgen om de premie naar keuze aan te vragen. Het systeem begint te lopen op 1 oktober, maar ook wie zijn wagen in september al heeft weggedaan, komt voor de premies in aanmerking.

Besparingen Defensie hebben resultaat

(tijd) - Dankzij geïntegreerd materieelbeheer heeft Defensie sinds 2002 de exploitatiekosten met meer dan 100 miljoen euro op jaarbasis teruggedrongen. Het aantal personeelsleden voor materiaalbeheer is met 40 procent gedaald. Dat zei federaal minister van Landsverdediging André Flahaut (PS) in de commissie Landsverdediging. De besparing moet de werkingskosten van Defensie onder de 25 procent van het totale defensiebudget helpen brengen.

België leent Tunesië 15 miljoen voor zuivering stranden

(belga) - België geeft Tunesië een lening van 15 miljoen euro om de stranden van de stad Sfax te zuiveren. Dat deelde de woordvoerder van federaal minister van Financiën Didier Reynders (MR) gisteren mee. De lening is de grootste die de Belgische staat in 2006 buiten zijn grenzen heeft toegekend. Met het geld zullen de stranden van Sfax worden schoongemaakt en gerenoveerd, een klus van van 75 miljoen euro. Het Belgische bedrijf Jan De Nul voert de opdracht uit.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud