Kort: BINNENLAND

ItalIë gebruikt Belgische informatie bij grootschalige antiterreuractie - België maakt miljoen euro vrij voor slachtoffers oorlog Libanon

ItalIë gebruikt Belgische informatie bij grootschalige antiterreuractie

De Belgische gerechtelijke en politionele diensten hebben niet rechtstreeks deelgenomen aan de grootschalige Italiaanse anti-terroristische operatie waarbij veertig mensen preventief werden opgepakt. Ons land heeft enkel informatie overgemaakt uit een onderzoek rond Pakistanen, waarbij geen aanhoudingen werden verricht. Dat werd zaterdag vernomen van het federale parket.

Bij de Italiaanse operatie, die plaatsvond als gevolg van het terreuralarm in Groot-Brittannië, werd vrijdag de identiteit van 4.000 mensen gecontroleerd. Veertig personen werden preventief aangehouden. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken voerde de politie in een gemeenschappelijke actie met de Belgische politie, op 15 adressen, waar voornamelijk Pakistanen verblijven, huiszoekingen uit.

De Belgische autoriteiten 'voeren een onderzoek naar een groep Pakistanen die ervan verdacht wordt de terroristische groepering Lashkar-e-Taiba te financieren', zei nog het ministerie. Het federaal parket gaf zaterdag toelichting bij de zaak. Een Antwerpse onderzoeksrechter, die gespecialiseerd is in terrorisme, onderzocht sinds enkele weken informatie over plannen voor een aanslag, voorbereid door personen van Pakistaanse origine en waarbij op een bepaald ogenblik Londen als doelwit werd vermoed.

De informatie, die in de maand juli werd ontvangen, werd onderzocht samen met de Staatsveiligheid en de militaire veiligheidsdienst en negatief bevonden, stelde parketwoordvoerster Lieve Pellens. 'Er zijn huiszoekingen uitgevoerd, maar niemand werd aangehouden. 'Omdat een deel van de informatie betrekking had op Italië, werd die zoals gebruikelijk aan de bevoegde Italiaanse autoriteiten overgemaakt. Het is die informatie die door de Italianen werd aangewend in hun grootschalige operatie van vrijdag. Ook de Britse politie werd volledig ingelicht over het onderzoek. De informatie blijkt niet gelinkt te zijn aan de recente gebeurtenissen in Groot-Brittannië.

België maakt miljoen euro vrij voor slachtoffers oorlog Libanon

De federale minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht (VLD), maakte gisteren bekend een miljoen euro noodhulp vrij te maken voor de slachtoffers van de oorlog in Libanon. De helft van het bedrag gaat naar het Wereldvoedselprogramma van de VN voor logistieke steun aan de verschillende hulpoperaties op het terrein. De andere helft van de steun gaat naar de verbetering van de leefomstandigheden in de Palestijnse vluchtelingenkampen in Libanon. Eerder kende de federale regering al een miljoen euro toe aan het Rode Kruis. Daarnaast besliste de Vlaamse overheid eerder al voor 200.000 euro noodhulp te geven.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud