Kort: BINNENLAND

Sp.a richt pijlen op jeugdwerkloosheid - PS beknot macht federaties - MR roept op tot Waals communautair front - Dewael wil xenofobe verenigingen verbieden - Politiek steekspel op 26ste gordel

Sp.a richt pijlen op jeugdwerkloosheid

(belga/tijd) - Werkloze jongeren moeten zes maanden na hun afstuderen een job of opleiding aangeboden krijgen. Met die oproep voor een jongerenbanenplan richtte sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte gisteren zijn pijlen op de 'schande van de jeugdwerkloosheid'. Op het partijcongres in de Belgische badplaats Bredene waren alle leden uitgenodigd die voor het eerst op een sp.a-lijst opkomen bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober. Vande Lanotte bepleitte in Bredene ook een einde te stellen aan werkloosheidsvergoedingen voor werkonwillige jongeren: 'In een rijke regio als Vlaanderen mogen jongeren niet langer gepaaid worden met een werkloosheidsvergoeding', zei de Oostendse politicus. Toch ziet Vande Lanotte geen brood in het beperken van die uitkeringen in de tijd, zoals de liberale VLD voorstelt. 'Er zijn jobs genoeg. Het is enkel een kwestie van de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen.' Op lokaal vlak wil sp.a werk maken van betaalbaar wonen en betaalbare energie.

PS beknot macht federaties

(belga) - Op het partijcongres van de PS riep voorzitter Elio Di Rupo zijn partijgenoten op een positieve campagne te voeren en niet te veel modder te gooien naar tegenstanders in andere of de eigen partij. Het congres keurde eveneens een statutenwijziging goed die het bestuur toelaat de touwtjes in handen te nemen in een federatie, indien die niet handelt volgens de statuten of de lijn van de partij. De maatregel kwam er na de malversaties in Charleroi. Drie congresleden - onder wie Jean-Claude Van Cauwenberghe, voormalig Waals minister-president en de sterke man van Charleroi - stemden tegen. Di Rupo vroeg zijn partijleden ook niet langer te zetelen in allerhande vzw's.

MR roept op tot Waals communautair front

(belga) - MR-voorzitter Didier Reynders riep op zijn partijcongres in Edingen (Enghien) de Waalse en Brusselse politici op, samen de communautaire onderhandelingen voor te bereiden. Het ongeduld van de Vlamingen om om de tafel te gaan zitten, heeft volgens Reynders te maken met de economische situatie en het gebrek aan goed bestuur in Wallonië. Reynders maakte ook de MR-prioriteiten voor de politieke rentree bekend: een stijging van de koopkracht, werk en een vergoeding voor landbouwers die getroffen werden door de slechte weersomstandigheden deze zomer.

Dewael wil xenofobe verenigingen verbieden

(belga) - Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael wil rechters de mogelijkheid geven om organisaties en verenigingen die zich bezondigen aan xenofobie, racisme en antisemitisme buiten de wet te stellen. Dat heeft de VLD-minister zondag gezegd op de 50ste bedevaart aan de Dossin-kazerne in Mechelen. Vanuit de Dossin-kazerne werden de joden die in België verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar de naziconcentratiekampen, vooral naar Auschwitz-Birkenau. Op die manier werden 25.000 joden en 351 zigeuners met veewagons afgevoerd. Slechts 1.194 joden en 13 zigeuners overleefden de kampen.

Momenteel kunnen individuen op basis van de antiracismewet wel worden veroordeeld, maar verenigingen of organisaties niet. En de wet op de privémilities geeft ook weinig wapens om tegen dergelijke verenigingen op te treden. 'Als ik zie dat een neonazistische en negationistische organisatie als Blood and Honour binnen de vrijheden waarin onze democratie voorziet, een neonazistische reünie organiseert in dezelfde gemeente waar meer dan zestig jaar geleden het twintigste konvooi door het verzet werd tegengehouden, dan kom ik in opstand', zei Dewael.

Politiek steekspel op 26ste Gordel

(tijd) - De 26ste Gordel, de familiale fiets- en wandeldag rond Brussel, lokte dit jaar meer sabotageacties uit, zoals spijkers en bomen op de weg. Franstaligen protesteren met dergelijke acties tegen het uitgesproken Nederlandstalige karakter van de Gordel. Een tiental personaliteiten onder wie enkele burgemeesters van Halle-Vilvoorde, brachten hun eis voor de splitsing van het kies- en gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde ter plekke nog eens onder de aandacht. De Gordel trok dit jaar een goede 60.000 sportievelingen, een derde minder dan in de vorige editie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud