Kort: BINNENLAND

Boete voor 46.000 wanbetalers zorgverzekering - Unizo voor nieuw en uitgebreid Generatiepact - Vlaamse formulieren op één website - Lokale stakingen bij NMBS

Boete voor 46.000 wanbetalers zorgverzekering

(belga) - De Vlaamse overheid heeft 46.000 mensen beboet omdat ze hun bijdrage voor de Vlaamse zorgverzekering niet of te laat hebben betaald. De boete bedraagt 250 euro, meldde het VTM-Nieuws. De Vlaamse zorgverzekering springt bij voor niet-medische kosten van zwaar zorgbehoevenden. Dit jaar krijgen zowat 168.000 mensen zo'n uitkering. Het systeem wordt gefinancierd met jaarlijkse bijdragen, die iedereen ouder dan 25 moet betalen. Omdat ruim 200.000 mensen niet in orde waren met deze verplichting, richtte de Vlaamse overheid vorig jaar een regularisatie in. Wie zijn situatie voor eind april dit jaar in orde bracht, kreeg geen boete. De wanbetalers die deze kans lieten, kregen een boete van 250 euro.

Unizo voor nieuw en uitgebreid Generatiepact

(belga/tijd) - 'De allereerste opdracht van de volgende federale regering moet een nieuw, veel straffer Generatiepact worden', vindt Karel Van Eetvelt, de gedelegeerd bestuurder van de zelfstandigenorganisatie Unizo. 'De vergrijzingscommissie voorspelt dat de vergrijzing in 2030 haar hoogtepunt bereikt. Tegen dan zal er per niet-actieve Belg minder dan één actieve Belg zijn. Een totaal scheefgetrokken verhouding.' Het Generatiepact was volgens Van Eetvelt een verdienstelijke poging. 'Maar het volstond niet om de vergrijzing te counteren.'

Vlaamse formulieren op één website

(belga) - Alle ruim 850 formulieren van de Vlaamse overheid staan voortaan netjes per thema en doelgroep gerangschikt op één website. Dat laat de Vlaamse minister van Administratieve Vereenvoudiging, Geert Bourgeois (NV-A), weten. Hij wil dat de formulieren ook stelselmatig eenvoudiger en gebruiksvriendelijker worden gemaakt. De overheid vraagt burgers, bedrijven en organisaties ook te vaak om dezelfde informatie. Dat moet in de toekomst verminderen, dankzij een onlangs opgericht platform waarmee de verschillende Vlaamse overheidsdiensten makkelijker informatie kunnen uitwisselen. Formulieren zullen daardoor eenvoudiger worden, bepaalde zullen volledig geschrapt kunnen worden.

Lokale stakingen bij NMBS

(belga) - Treinconducteurs en treinbegeleiders in Aat, Doornik en 's Gravenbrakel hebben beslist vandaag het werk neer te leggen. Dat meldde de socialistische vakbond CGSP-Henegouwen gisteren. Met de actie wordt geprotesteerd tegen het personeelstekort, verduidelijkt de vakbond. Indien de staking er komt, zijn er vandaag vertragingen te verwachten op verschillende Waalse verbindingen richting Brussel. 'Het probleem van het gebrekkige personeelskader blijft en als er niet snel een beslissing komt zal het personeel problemen krijgen om in de eindejaarsperiode en in de vakanties van 2007 vakantie te nemen', zei vakbondsman Jean-Claude Challe.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud