Kort: BINNENLAND

Scherpe woorden bij uitvaart diamantair - Van den Wyngaert krijgt Prijs voor Mensenrechten - Principieel akkoord in Lier - Analoge etheruitzendingen Ned1, 2 en 3 afgeschaft - Schietpartij in Sint-Niklaas

Scherpe woorden bij uitvaart diamantair

(belga) - 'Nikhil Manilal had de vurige wens Belg te worden, maar zijn droom werd donderdag vernield door brutaal en totaal ongeoorloofd politiegeweld.' Dat zei Marc Huybrechts, de advocaat van de familie van de overleden diamantair, zaterdagmiddag op een afscheidsplechtigheid in crematorium Westlede in Lochristi.

De plechtigheid werd bijgewoond door ongeveer vijfhonderd mensen, voornamelijk leden van de Indiase gemeenschap uit Antwerpen. 'We delen jullie woede en verontwaardiging', zei Freddy Hanard, de directeur-generaal van de Hoge Raad voor Diamant. Brice De Ruyver, de veiligheidsadviseur van eerste minister Guy Verhofstadt, en de Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout waren aanwezig op de plechtigheid.

Van den Wyngaert krijgt Prijs voor Mensenrechten

(belga) - Professor Chris Van den Wyngaert mocht gisteren, op de Internationale dag voor Mensenrechten, in Antwerpen de Prijs voor Mensenrechten in ontvangst nemen. De Liga voor Mensenrechten gaf haar de prijs voor haar bijdrage in de ontwikkeling van internationaal strafrecht.

De liga vindt humanisering en internationalisering van strafrecht een belangrijke stap vooruit in de wereldwijde bescherming van de mensenrechten. Van den Wyngaert doceerde haar hele leven strafrecht en haar pedagogische kwaliteiten staan volgens de liga buiten kijf. Ze is nu rechter bij het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Principieel akkoord in Lier

(belga) - In Lier zijn de coalitieonderhandelingen zo goed als rond. De Pallieterstad zal de komende zes jaar bestuurd worden door VLD, CD&V/N-VA en het postelectoraal kartel Lier Leeft & Ko. Dat bevestigde een woordvoerder van het kartel Lier Leeft & Ko gisteren.

Het Vlaams Belang werd na de verkiezingen de grootste partij van de stad, maar zal er met negen zetels als enige op de oppositiebanken plaatsnemen.

Volgens het voorlopige akkoord levert de VLD de burgemeester en de voorzitter van het OCMW. De kartels CD&V/N-VA en Lier Leeft & Ko krijgen elk drie schepenmandaten en één schepen voor een halve legislatuur. Hoogstwaarschijnlijk blijft Marleen Vanderpoorten (VLD) de burgemeesterssjerp dragen.

Analoge etheruitzendingen Ned1, 2 en 3 afgeschaft

(belga) - De Nederlandse Publieke Omroep heeft vannacht de analoge etheruitzendingen afgeschaft en zendt via de ether voortaan enkel nog digitaal uit. Dat heeft gevolgen voor de Vlaamse antennekijkers, meldt Vlaams minister van Media Geert Bourgeois.

'Alleen wie in de grensstreek woont, kan mogelijk nog de digitale signalen van de Nederlandse zenders ontvangen. Daarvoor moet wel een decoder voor digitale etherontvangst worden aangeschaft. Alleszins komt die nog van pas: enerzijds zendt de VRT vandaag al digitaal uit, anderzijds stopt ook de VRT eind 2008 met analoge uitzendingen.' De minister raadt iedereen die een dergelijke decoder wil kopen aan zich goed te informeren bij de verdelers.

Schietpartij in Sint-Niklaas

(tijd) - Drie mensen raakten zaterdagnacht in Sint-Niklaas gewond toen ze vanaf een appartement boven een café werden beschoten. Twee van de beschoten voorbijgangers zijn ernstig maar niet levensbedreigend verwond, één hield lichte verwondingen over aan het incident. Een van de gewonden is van Marokkaanse afkomst. Een eerste man die werd opgepakt, en die tijdens de schietpartij vergezeld was van enkele anderen, zou drugs hebben gebruikt.

De politie van Sint-Niklaas pakte gisteren nog twee mannen op. Uit een reconstructie bleek dat twee van de verdachten extreemrechtse sympathieën hebben. Volgens het parket van Dendermonde blijkt uit de huidige stand van het onderzoek echter niet dat die racistische ideeën aanleiding gaven tot de feiten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud