Kort: BINNENLAND

Geen plaats op Open VLD-lijst voor Fons Borginon - Viseur (cdH) wil Van Cau (PS) weg in Charleroi - Spijbelende bijzitters massaal vervolgd - Vlaams Belang lokt 12.550 leden naar familiedag

Geen plaats voor Fons Borginon op Open VLD-lijst

(belga) - De Kamerfractieleider van Open VLD, Fons Borginon, komt na 10 juni niet meer terug in het parlement. Dat is het gevolg van de ontwerplijst voor de provincie Antwerpen die zaterdag door het provincaal bestuur werd goedgekeurd.

Uittredend kamerlid Yolande Avontroodt prijkt op de tweede plaats, na voorzitter Bart Somers. De derde plaats is voor verruimer Willem Frederik Schiltz, zoon van oud-VU-kopstuk en minister van staat Hugo Schiltz. Borginon had op die derde plaats gerekend. Antwerps schepen en kamerlid Ludo Van Campenhout duwt de lijst. Uittredende volksvertegenwoordigers Martine Taelman en Claude Marinower vervolledigen de top vijf.

Behalve Borginon moet ook Annemie Turtelboom afhaken voor de kamerlijst. Zij wordt wel voorgedragen voor de derde plaats op de senaatslijst. Senator Patrik Vankrunkelsven wordt door Antwerpen naar voor gschoven voor de vierde plaats.

Verder op de lijst vinden we nog enkele bekende gezichten, zoals de zanger/tv-figuur Walter Grootaers, de renner Edwig Van Hooydonck en de urgentiearts Luc Beaucourt.

De lijst moet nog goedgekeurd worden door de leden, maar dat lijkt een formaliteit.

Borginon reageerde gsteren ontgoocheld. Hij had het over een 'bijzonder pijnlijke' ervaring en moet nu op zoek naar 'andere horizonten'. Zijn lot bewijst volgens hem dat ervaring het steeds vaker moet afleggen tegen andere factoren, zoals een mediageniek overkomen of naambekendheid.

Zijn partijgenoot, de federale minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael, zei gisteren in 'De zevende dag' dat Borginon 'nog een mooie toekomst' heeft in de partij.

Viseur (cdH) wil Van Cau (PS) weg in Charleroi

(belga) - Het rommelt bij de meerderheid in Charleroi. De schepen van Financiën, Jean-Jacques Viseur (cdH), wil dat de sterke man van de PS in Charleroi, Jean-Claude Van Cauwenberghe, een stap opzij doet en zich terugtrekt uit het politieke leven. Dat heeft hij zondag gezegd op zowel de openbare als commerciële zenders RTBF en RTL. Eerste schepen Olivier Chastel (MR) heeft dan weer zijn buik vol van de bemoeienissen van de PS-afdeling bij het werk van het stadsbestuur.

'Op een bepaald moment moet je de keuze maken om de stad los te laten, of dat nu gerechtvaardigd is of niet. Dat is een persoonlijke beslissing, maar het zou een mooi gebaar zijn', verklaarde Viseur, tot voor kort nog kamerlid en gewezen minister van Financiën.

cdH en MR zitten nu samen met de PS in het stadsbestuur. Goed lijkt het echter nog niet te boteren tussen de coalitiepartners. Niet enkel de cdH heeft kritiek. Ook de liberalen roeren zich. De MR heeft vooral problemen met de invloed van de PS-afdeling (de Union Socialiste de Charleroi, met Van Cau als voorzitter) op het bestuur van de stad. Volgens Chastel gaat de USC niet altijd akkoord met de beslissingen die hun partijgenoten in het schepencollege nemen en moeten die soms nadien nog worden herbekeken. Chastel waarschuwde ook de PS over de gevolgen van de opeenvolging van schandalen. 'Indien een schepen in beschuldiging wordt gesteld, beschouw ik het bestuursakkoord als onbestaande', zei hij.

Spijbelende bijzitters massaal vervolgd

(belga) - Nooit eerder traden de parketten zo consequent op tegen bijzitters die verstek lieten als in de nasleep van de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006. Bij de verkiezingen van 10 juni zal even streng opgetreden worden. Dat meldt Het Nieuwsblad Op Zondag.

Bij de vorige verkiezingen liet het parket-generaal voor het eerst verstaan dat echt werk gemaakt zou worden van de vervolging van bijzitters die niet kwamen opdagen. Uit de cijfers blijkt nu dat er woord gehouden werd. In Antwerpen alleen al zijn niet minder dan 401 afwezige bijzitters gedagvaard. 'Maar ook andere parketten laten zich niet onbetuigd', weet Roland Debruyne, advocaat-generaal bij het hof van beroep in Brussel en voorzitter van de speciaal opgerichte werkgroep rond de verkiezingen. 'In Mechelen bijvoorbeeld zijn 37 minnelijke schikkingen verstuurd en 14 mensen gedagvaard. In Tongeren waren er 17 minnelijke schikkingen en 10 dagvaardingen en in Hasselt 15 dagvaardingen.'

Voor heel Brussel zijn er maar 13 minnelijke schikkingen en 8 dagvaardingen. Voor Wallonië zijn er nauwelijks cijfers bekend. 'Voor de volgende verkiezingen trekken we hier lessen uit, zodat de parketten nog adequater kunnen optreden tegen spijbelende bijzitters.'

Vlaams Belang lokt 12.550 leden naar familiedag

(belga) - Het Vlaams Belang heeft zaterdag ruim 12.500 partijleden verzameld voor zijn familiedag in het pretpark Bobbejaanland in Lichtaart. Kopman Filip Dewinter sprak van 'het grootste partijtreffen in de geschiedenis van het Vlaams Blok/Vlaams Belang'.

Bij die gelegenheid stelde de partij ook een zwartboek voor 'Guy Leterme = Yves Verhofstadt. Eén pot nat!', waarin het Vlaams Belang poogt aan te tonen dat de regeringen-Verhofstadt en -Leterme in niets van elkaar verschillen. Daarnaast komt er nog een tussencampagne over hetzelfde thema, die door militanten over alle brievenbussen in Vlaanderen zal worden verdeeld. De familiedag kost de partij ruim 150.000 euro, maar er wordt 25.000 euro gerecupereerd door het inkomgeld dat de leden moeten betalen. De rest, zo'n 125.000 euro, wordt ingeschreven als verkiezingsuitgaven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud