Kort: BINNENLAND

Gevangene ontsnapt met helikopter uit Lantingevangenis -Open VLD verbaasd over uitspraken Landuyt over staking Zaventem - Spoorstaking legt Brussel-Zuid lam - Paasvakantie succes voor horeca kust - Van Peel zegt nationale politiek vaarwel - Spirit wil 'klimaatregering' met sp.a-premier - Ecolo zet klimaat vooraan in verkiezingscampagne

Gevangene ontsnapt met helikopter uit Lantingevangenis

(belga) - Uit de gevangenis van Lantin nabij Luik is zondag een gedetineerde op spectaculaire wijze ontsnapt. Het gaat om de Fransman Erik Ferdinand, die onder de valse naam Vincent Gomez vastzat om te worden uitgewezen aan Spanje.

Twee mannen, die in een helikopter zaten voor een luchtdoop, dwongen de piloot en de instructeur naar de gevangenis te vliegen. De helikopter landde op de binnenplaats van Lantin en daar stapte de gedetineerde in het toestel. De helikopter vertrok weer. Even verder, in Juprelle, dwongen de daders de helikopter te landen. Daar kozen de gedetineerde en zijn kompanen het hazenpad in een vluchtauto. Alle politiediensten uit de omtrek werden gemobiliseerd.

In een eerste reactie zei minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) opgelucht te zijn dat er tegen de cipiers geen geweld is gebruikt. Haar kabinet wees erop dat er een administratief en gerechtelijk onderzoek komt naar de manier waarop de ontsnapping heeft kunnen plaatsvinden.

Open VLD verbaasd over uitspraken Landuyt over staking Zaventem

(belga) - Open VLD reageert verbaasd op de uitspraken van minister van Mobiliteit Renaat Landuyt (sp.a) die privé-uitbater Brussels Airport Company (BAC) met de vinger wees over de spontane staking vrijdag van de brandweer en het beveiligingspersoneel op Zaventem.

'De minister zou beter werk maken van een wettelijke regeling waarbij er tijdens stakingen steeds een minimale dienstverlening gewaarborgd wordt', liet Open VLD-Kamerlid Guido De Padt weten. De Padt wil niet raken aan het stakingsrecht, maar volgens hem is het duidelijk dat sommigen op een ongecontroleerde en disproportionele wijze ervan gebruikmaken.

'Dat moeten we in de toekomst vermijden', zei De Padt. 'In plaats van loze dreigementen te uiten zou de minister beter luisteren naar zijn oude partijgenoot en voorzitter van BAC, Luc Van den Bossche. Die legt de hoofdverantwoordelijkheid terecht bij een kleine groep van wilde stakers', sprak De Padt.

Spoorstaking legt Brussel-Zuid lam

(belga) - De treinbegeleiders van Brussel-Zuid leggen vandaag vanaf 03.30u. het werk neer. Dat zegt Pierre Lejeune, de secretaris van de Franstalige socialistische spoorvakbond (CGSP-Cheminots). De aanleiding zijn enkele gevallen van agressie op treinbegeleiders het voorbije weekend. Volgens de vakbondsman werden vier treinbegeleiders daar het slachtoffer van. Een geval wordt door Lejeune ernstig genoemd. Door de actie zijn er storingen te verwachten op het hele spoorwegnet. De actie zal tientallen treinen treffen, maar zou volgens de NMBS tegen de middag achter de rug zijn.

Volgens Lejeune verloopt de actie in gemeenschappelijk front met de christelijke vakbond ACV. De stelplaats Brussel-Zuid groepeert 200 tot 250 treinbegeleiders.

Paasvakantie succes voor horeca kust

(belga) - Het mooie weer tijdens de paasvakantie heeft 30 tot 35 procent meer omzet opgeleverd voor de horeca-uitbaters aan de kust. Dat blijkt uit schattingen van de toeristische sectorfederatie Westtoer. Westtoer hoopt dat de schoolvakantie in Noord-Frankrijk de komende week nog een staartje breit aan de goede resultaten. Volgens directeur André Desmidt van Toerisme Knokke-Heist leidt een goede paasvakantie vaak tot extra boekingen tijdens de zomervakantie. De zon in het voorjaar kan twijfelaars tussen de eigen of de buitenlandse kust overhalen.

Van Peel zegt nationale politiek vaarwel

(belga) - Na 20 jaar neemt de Antwerpse schepen Marc Van Peel afscheid van de nationale politiek. Hij staat bij de federale verkiezingen van 10 juni niet meer op de Senaatslijst van de CD&V. 'Ik maak plaats voor de jongeren', zegt hij zaterdag in De Nieuwe Gazet. 'Zonder de minste rancune, want het is mooi geweest.'

Van Peel, indertijd nog voorzitter van de toenmalige CVP, zegt dat hij de zesde of zevende plaats aangeboden kreeg, 'maar daar had ik niet zo veel zin in. Er is absoluut geen ruzie geweest met de partij', zei hij er nadrukkelijk bij. 'Ik heb 20 jaar lang graag in het parlement gezeten, eerst als volksvertegenwoordiger, later als senator. Ik heb in al die jaren een groot netwerk uitgebouwd.' Nog volgens de krant zou het Antwerpse Kamerlid Nahima Lanjri de tweede plaats krijgen op de Senaatslijst. Huidig senator Mia De Schamphelaere zou naar de Kamer verhuizen.

Spirit wil 'klimaatregering' met sp.a-premier

(belga) - Spirit, de kartelpartner van sp.a, vindt dat de volgende federale regering moet inzetten op duurzaamheid. Dankzij technologische vernieuwing moeten economische groei en ecologie hand in hand gaan, luidde het gisteren op een verkiezingscongres in Mechelen. De partij pleitte voor een 'klimaatregering', geleid door Johan Vande Lanotte van sp.a.

Het partijcongres zette het licht op groen voor het kartel met sp.a en voor het verkiezingsprogramma. Daarin gaat veel aandacht naar de strijd tegen de klimaatverandering. Ook diversiteit staat hoog op de agenda. De partij pleit zoals bekend voor een nieuwe regularisatie van mensen zonder papieren. Spirit wil er nog eens 12.000 jobs bij in de sociale economie en herhaalt het pleidooi voor gratis kinderopvang. De strijd tegen de armoede wil de partij voeren met onder meer een verbod op kaarten voor niet-bancaire kredieten.

Ecolo zet klimaat vooraan in verkiezingscampagne

(belga) - Onder de slogan 'Une terre plus verte pour un monde plus juste' (Een groenere aarde voor een rechtvaardigere wereld) lanceerde Ecolo zaterdag zijn federale verkiezingscampagne voor 10 juni. Jean-Michel Javaux en Isabelle Durant, de twee federale secretarissen van Ecolo, onderstreepten de vernieuwde interesse voor het milieu bij zowat alle burgers. Ecolo mikt bij de federale verkiezingen op minstens 10 procent van de stemmen.

Ecolo stelt tien prioriteiten voorop, gegroepeerd in drie thema's. Milieu staat vooraan. Ecolo wil een nationale unie voor het klimaat, waarin alle overheden, vakbonden en bedrijven verenigd zijn. Die unie moet de komende drie legislaturen ervoor zorgen dat het broeikaseffect met 30 procent verminderd wordt. Op het vlak van de economie pleit Ecolo onder meer voor de creatie van duurzame jobs en de verhoging van de sociale uitkeringen. Het derde en laatste thema is de democratie. Ecolo wil een Marshallplan voor een goed beleid, duidelijke en objectieve criteria voor de regularisatie van mensen zonder papieren en een efficiënt werkende justitie

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud