Kort: BINNENLAND

Leterme op 8 mei CD&V-lijsttrekker voor Senaat - 172 inbreuken van oneigenlijk gebruik van piste 02 in Zaventem - Soepeler regels voor autokeuring - Luiks gerecht vraagt opheffing onschendbaarheid van Brussels parlementslid

Leterme op 8 mei CD&V-lijsttrekker voor Senaat

(belga) - De algemene vergadering van CD&V mag zich op 8 mei uitspreken over de Senaatslijst van CD&V-N-VA. Op zondag 12 mei heeft het ledencongres dan het laatste woord. Diezelfde dag nog moeten de lijsten ingediend worden. Binnen de partijtop circuleert al drukwerk waarin Vlaams minister-president Yves Leterme als lijsttrekker voor de Senaatslijst aan de 'Vlaamse medeburgers' uitlegt waarom hij als Vlaams regeringsleider in deze federale campagne stapt. CD&V voert al een tijdje als argumentatie aan dat alleen zo Leterme de Vlaamse eisen kracht kan bijzetten en het communautaire luik van het Vlaams regeerakkoord kan uitvoeren.

172 inbreuken van oneigenlijk gebruik van piste 02 in Zaventem

(belga) - Een gerechtsdeurwaarder heeft zaterdag 172 inbreuken vastgesteld wegens het oneigenlijk gebruik van de landingsbaan 02 van de luchthaven van Zaventem. De weersomstandigheden waren niet van die aard dat de baan gebruikt mocht worden, stellen de actiegroepen Awacss-Wezembeek, Wake-Up Kraainem en BUTV Brussel zondag in een mededeling. 'De luchtverkeersleiding van Brussel-Nationaal heeft de piste 02 zaterdag in gebruik genomen voor alle landingen zonder dat daar enige meteorologische reden voor was', luidt het. Het gebruik is volgens de verenigingen in strijd met verschillende gerechtelijke uitspraken zoals het arrest van het Hof van Beroep van 17 maart 2005 dat op 14 september 2006 bevestigd werd door het Hof van Cassatie. De verenigingen hebben door een gerechtsdeurwaarder de weersomstandigheden en meer dan 172 inbreuken doen vastleggen, waaraan een dwangsom van 25.000 euro per overtreding hangt. De overtredingen werden gepleegd door Belgocontrol in opdracht van de Belgische staat, luidt het.

Soepeler regels voor autokeuring

(belga) - Vanaf 1 mei volstaat ook voor auto's van vijf of zes jaar oud een tweejaarlijkse keuring, op voorwaarde dat ze minder dan 100.000 kilometer op de teller hebben. Dat betekent een versoepeling voor nog eens 170.000 wagens. Dat meldt Het Nieuwsblad op zondag. Met de maatregel treedt de aangekondigde tweede fase in werking van de hervorming van de autokeuring. Vorig jaar al werd het verplichte nazicht versoepeld voor wagens van vier jaar. Voor wagens van zeven jaar en ouder, en voor wagens met meer dan 100.000 kilometer op de teller, verandert er niks: zij moeten elk jaar naar de keuring.

Luiks gerecht vraagt opheffing onschendbaarheid van Brussels parlementslid

(belga) - Brussels parlementsvoorzitter Eric Tomas (PS) heeft van het parket-generaal van Luik een aanvraag gekregen om de parlementaire onschendbaarheid van Brussels volksvertegenwoordiger Yves de Jonghe d'Ardoye d'Erp (MR) op te heffen. De zaak gaat over een dossier van de zakenclub Cercle de Wallonie rond de Citadel van Namen. De eigenaar, Stéphan Jourdai, wilde de niet-geklasseerde site aanpassen. Daarvoor werden in 2002 een reeks bomen geveld, maar dat gebeurde zonder vergunning. Yves de Jonghe was toen gedelegeerd bestuurder van de Cercle de Wallonie.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud