Kort: BUITENLAND

Meer dan duizend Britten deserteerden sinds begin Irak-invasie - Israëlisch leger bombardeert vestigingen in Libanon - 28 mensen verwond in steekpartij Berlijn - Paus vraagt Polen christendom te verdedigen

(belga) In het Verenigd Koninkrijk hebben sinds het begin van de oorlog in Irak al meer dan 1.000 Britse soldaten geweigerd hun legerdienst te vervullen. De voorbije drie jaar steeg het aantal deserteurs opvallend, meldt de Britse openbare omroep BBC. Alleen al het laatste jaar zijn er 377 Britten uit het leger gestapt en op de vlucht geslagen. Voor de eerste maanden van dit jaar gaat het om 189 deserteurs. In 2001 telde het Britse leger amper 100 deserteurs. Groot-Brittannië heeft 8.000 soldaten in Irak. Op het weigeren van de legerdienst staan strenge straffen in Groot-Brittannië. Deze week nog heeft het Britse lagerhuis een wet van de regering-Blair goedgekeurd die voorziet in een levenslange gevangenisstraf.

(afp) - De Israëlische luchtmacht heeft zondag verschillende basissen gebombardeerd van de pro-Syrische Palestijnse groepering, Volksfront voor de Bevrijding van Palestina-Algemeen Commando (FPLP-GC). Eén bombardement vond plaats op 10 kilometer ten zuiden van de Libanese hoofdstad Beiroet. De aanvallen zijn een represaille voor een raketaanval vanuit Libanon op een militaire basis in het noorden van Israël.

(belga) - Een 16-jarige jongen heeft vrijdagavond in Berlijn 28 mensen met een mes verwond. De dader is opgepakt, maar over zijn motief is nog geen nieuws bekend. De jongen was geen onbekende voor de politie. De tiener sloeg toe na de inhuldiging van het nieuwe centraal station in Berlijn. De politie kreeg verschillende oproepen van getuigen. Bijna 100 agenten en een 50-tal hulpverleners kwamen ter plaatse. Alle slachtoffers van de steekpartij, moeten zich op het hiv-virus laten testen. Een van de mensen die het eerst door de tiener werd gestoken, verklaarde zaterdag aan de politie dat hij besmet is met het dodelijke virus. 'Het is niet zo dat alle mensen die daarna messteken toegediend kregen ook met hiv besmet zullen zijn, maar we mogen het ook niet uitsluiten', zegt een woordvoerder van de Berlijnse politie.

(afp) - Paus Benedictus XVI heeft tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Polen zondag tijdens een eucharistieviering in Krakau opgeroepen het christendom in Europa te verdedigen. Zo'n 900.000 gelovigen woonden de mis bij. 'Ik vraag u om samen met de andere Europeanen en de rest van de wereld de schat van het geloof te delen', zei de paus tijdens zijn homilie. Paus Benedictus maakte zondag tijdens de eucharistieviering geen enkele toespeling op de politieke situatie in Polen - in de regeringscoalitie zetelt ook extreem rechts - of op de moeilijke sociale situatie van veel Poolse burgers. Zondagmiddag bracht de paus nog een bezoek aan Auschwitz, waarna hij naar het Vaticaan terugkeerde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud