Advertentie

Kort: BUITENLAND

Israëlische minister uit doodsbedreigingen - Vier ontvoerde Russische diplomaten gedood in Irak - Iran niet klaar voor rantsoenering benzine - Opiumproductie in Afghanistan stijgt mogelijk weer

Israëlische minister uit doodsbedreigingen

(afp) - De Israëlische minister van Defensie, Amir Peretz, heeft doodsbedreigingen geuit aan het adres van elke Palestijn die het gemunt heeft op de Israëlische soldaat die vermist is sinds de Palestijnse aanval gisterochtend. Toen drongen acht Palestijnen via een tunnel binnen op Israëlisch grondgebied, nabij Kerem Sjalom. De aanval werd opgeëist door drie radicale Palestijnse groeperingen, waaronder de militaire arm van de regerende Hamas-beweging. In groepen vielen de Palestijnen twee gepantserde voertuigen en een Israëlische militaire grenspost aan. Aan Israëlische kant kwamen twee soldaten om. Het zijn de eerste militaire slachtoffers in het grensgebied sinds Israël zich in september 2005 terugtrok uit de Gazastrook. Bovendien raakte de 20-jarige Gideon Shavit vermist. 'Wie een aanslag pleegt op het leven van de soldaat of wie een leidersrol speelt bij een dergelijke actie, zal dat bekopen met zijn leven', zei minister Peretz. Na de ochtendlijke aanval viel het Israëlische leger binnen in de Gazastrook. Het gaat om de grootste operatie van het Israëlische leger sinds de Israëlische terugtrekking.

Vier ontvoerde Russische diplomaten gedood in Irak

(afp/dpa) - De vier Russische diplomaten die op 3 juni in de Iraakse hoofdstad Bagdad werden ontvoerd, zijn geëxecuteerd. Dat maakte de raad van de moedjahedin in Irak, gedomineerd door de terroristische groepering Al Qaeda, gisteren bekend op een website. De groepering had woensdag op een islamitische website al haar beslissing meegedeeld om de vier diplomaten te executeren.

Iran niet klaar voor rantsoenering benzine

(afp) - De voorzitter van de commissie Energie van het Iraanse parlement, Kamal Daneshyar, heeft vragen bij de geplande rantsoenering van benzine. Minister van Oliezaken Kazem Vaziri Hamaneh kondigde vrijdag aan dat benzine vanaf 23 september gerantsoeneerd wordt en dat de invoer wordt stopgezet. Iran verbruikt jaarlijks 72 miljoen liter benzine, maar produceert zelf slechts 42 miljoen liter. De rest moet worden ingevoerd. De financiële middelen daarvoor werden eerder dit jaar teruggeschroefd van 4 miljard tot 2,5 miljard dollar (van 3,2 tot 2 miljard euro). Wegens de stijging van de olieprijzen is dat bedrag blijkbaar in september al opgesoupeerd. De minister denkt aan een rantsoen van 5 liter benzine per dag. Om een inflatieschok te vermijden denkt hij er niet aan de benzineprijs op te trekken. Benzine in Iran is spotgoedkoop en kost 9 dollarcent per liter.

Opiumproductie in Afghanistan stijgt mogelijk weer

(reuters) - De productie van opium daalde vorig jaar voor het eerst sinds de verdrijving van de Taliban in 2001. Maar de Verenigde Naties vrezen dat de productie vanaf dit jaar opnieuw zal stijgen door de aanhoudende wetteloosheid in het land. Afghanistan vertegenwoordigt 90 procent van de wereldproductie van opium en heroïne. Vorig jaar daalde de productie met 21 procent dankzij de inspanningen van de regering. Maar de drugsbendes maken gebruik van de hernieuwde aanvallen van de Taliban, die de veiligheidssituatie in het land ondermijnen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud