Kort: BUITENLAND

Rusland en de Verenigde Staten konden dit weekend geen doorbraak realiseren in de gesprekken over het Russische lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie (WHO).

Handel - Nog geen Amerikaans fiat voor toetreding Rusland tot WHO

(dpa) - Dat hebben Russische functionarissen zaterdag gezegd. Amerikaanse regeringskringen bevestigden het mislukte overleg. De Russische president, Vladimir Poetin, had gehoopt een akkoord over toetreding tot de WHO te kunnen aankondigen na zijn bilaterale ontmoeting met president George Bush in de marge van de bijeenkomst van de G8 in Sint-Petersburg. Het fiat van Washington zou een van de laatste grote obstakels voor toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie hebben weggenomen. Het definitieve lidmaatschap vergt een unaniem fiat van alle 149 WHO-leden.

Nucleair programma - Noord-Korea boos over VN-resolutie

(tijd/afp) - De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties keurde dit weekend unaniem een resolutie goed die de rakettest van Noord-Korea op 5 juli afkeurt. Het land wordt aangemaand zijn nucleair bewapeningsprogramma stop te zetten en zich te houden aan eerdere beloftes om geen raketten af te schieten. Om een veto van China te vermijden verwijst de tekst niet naar algemene sancties of militair ingrijpen door de VN. Na het aannemen van de resolutie verliet de Noord-Koreaanse VN-ambassadeur Pak Gil Yon meteen de zaal. Noord-Korea verwerpt de tekst. Volgens Yon wordt de Veiligheidsraad 'misbruikt voor verachtelijke politieke doeleinden' en om Noord-Korea te isoleren. De Amerikaanse VN-ambassadeur John Bolton noemde de resolutie ook een waarschuwing voor Iran.

Verkiezingen - Congolese commissie raakt namen 1,2 miljoen kiezers kwijt

(afp) - In de aanloop naar de verkiezingen op 30 juli in de Democratische Republiek Congo zijn de namen van 1,2 miljoen kiezers verloren gegaan. Dat heeft vice-voorzitter Norbert Basengezi van de onafhankelijke kiescommissie erkend. De problemen hebben betrekking op ruim 1.000 van de 9.000 registratiecentra. 'Sommige medewerkers van de kiescommissie hebben, uit ongeduld over het uitblijven van hun loon of uit burgerlijke ongehoorzaamheid, cd-roms vernield of beschadigd', zei Basengezi. Andere cd-roms werden vernield door onweer of raakten beschadigd tijdens de lastige tocht naar de hoofdstad. Basengezi probeert het voorval te relativeren. 'De kiezers wier namen verloren zijn gegaan, bestaan zeker. Ze hebben stemkaarten ontvangen en wij hebben de nummers van die kaarten. We gaan in de verkiezingsbureaus speciale lijsten leggen met die nummers.' Op 30 juli brengen in Congo zo'n 25 miljoen kiezers hun stem uit voor de parlementsverkiezingen en de eerste ronde van de presidentsverkiezingen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud