Kort: BUITENLAND

'Werkgever mag job weigeren aan roker' - Nieuwe premier Oekraïne wil ruzie met Moskou over gas stopzetten - Iran negeert VN-resolutie over kernprogramma - Israël arresteert Palestijnse parlementsvoorzitter - Ook VS-minister Rice roept Cubaans volk op tot ommekeer

'Werkgever mag job weigeren aan roker'

(belga) -Volgens de Europese Commissie mag een werkgever een job weigeren aan een roker en is daarbij geen sprake van discriminatie. Dat berichtte de Financial Times zaterdag. Een job weigeren aan een roker enkel en alleen omdat hij rookt 'valt niet onder de Europese wetgeving tegen discriminatie', verklaarde Katharina von Schnurbein, woordvoerster van Europees commissielid voor Werk en Sociale Zaken Vladimir Spidla, aan de Britse zakenkrant. Volgens Spidla verbiedt de antidiscriminatiewetgeving enkel 'discriminatie op basis van raciale of etnische oorsprong, een handicap, leeftijd, seksuele voorkeur, religie of geloofsovertuiging'.

De aanleiding is een personeelsadvertentie van een Iers callcenter, waarin letterlijk stond dat 'rokers niet hoefden te solliciteren'. Volgens de directeur zijn rokers antisociaal en nemen ze te vaak ziekteverlof. Het personeel van het callcenter werkt in een kleine ruimte en als iemand rookt tijdens de pauze en nadien 'stinkend' binnenkomt, is dat ondraaglijk, verklaarde hij op de Ierse radio. Hij noemde roken ook 'idioot', gezien alle gezondheidswaarschuwingen waar rokers zich niets van aantrekken. 'Rokers bezitten niet het intelligentieniveau waar ik naar op zoek ben', besloot de directeur.

Nieuwe premier Oekraïne wil ruzie met Moskou over gas stopzetten

(afp) - De nieuwe Oekraïense premier, de pro-Russische Viktor Janoekovitsj, wil de ruzie met Moskou over de prijs van het geleverde gas aan Oekraïne doen ophouden. Daarmee wisselt hij de koers van zijn westersgezinde voorganger Joesjtsjenko. In januari kwam het nog tot een crisis tussen beide landen toen Moskou de gastoevoer afsloot om Oekraïne te dwingen de Russische tarieven te aanvaarden. 'Het is onmogelijk terug te komen op het akkoord', beseft Janoekovitsj. 'Maar we zullen wel in staat zijn de onderhandelingen te voeren.'

Iran negeert VN-resolutie over kernprogramma

(belga) - De VN-resolutie waarin Iran gevraagd wordt zijn uraniumverrijking op te schorten, zal geen invloed hebben op de 'vastberadenheid' van het land om zijn kernprogramma voort te zetten. Dat meldt de Iraanse onderhandelaar Ali Larijani. 'Onze activiteiten zijn niet in strijd met het non-Proliferatieverdrag', zegt hij, in een van de eerste reacties van een hoge Iraanse verantwoordelijke op de VN-resolutie van 31 juli. Die geeft Iran tot 31 augustus de tijd om zijn activiteiten rond uraniumverrijking op te schorten. Zo niet volgen sancties.

Israël arresteert Palestijnse parlementsvoorzitter

(belga) - Het Israëlische leger heeft het afgelopen weekend Aziz Dweik gearresteerd, de voorzitter van het Palestijnse parlement. Volgens ooggetuigen bestormden Israëlische soldaten de woning van Dweik in de buurt van Ramallah op de Westelijke Jordaanoever. 'We hebben hem gearresteerd omdat hij een belangrijke man van Hamas is', verklaart een woordvoerder. In juni arresteerde Israël al 64 politici van Hamas op de Westoever. Onder de arrestanten waren 8 ministers en 26 volksvertegenwoordigers.

Ook VS-minister Rice roept Cubaans volk op tot ommekeer

(belga) - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice, heeft in een rechtstreeks naar Cuba uitgezonden radiotoespraak de bevolking opgeroepen 'actief te worden'. Zonder in te gaan op de ziekte van de Cubaanse president, Fidel Castro, vroeg ze hen zich in te zetten voor 'positieve veranderingen'. Rice zei dat de Verenigde Staten een vrij en onafhankelijk Cuba voorstaan, dat een nauwe bondgenoot kan worden. Donderdag riep ook president George W. Bush de Cubanen op te werken aan een democratische ommekeer op het eiland.

President Fidel Castro herstelt van de operatie die hij maandag onderging, zijn moreel is goed en hij maakt veel grapjes. Dat verklaarde parlementsvoorzitter Ricardo Alarcon zaterdag. Castro wordt volgende week 80, en lijdt volgens Folha de Sao Paulo aan kanker. De Braziliaanse krant schrijft dat president Lula door de regering in Havana ervan op de hoogte zou zijn gebracht dat Castro geopereerd is van een kwaadaardige tumor in de buik.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud