Kort: BUITENLAND

Blanke boeren Zuid-Afrika krijgen zes maanden om land te verkopen - Bosbranden Spanje bereiken Costa da Morte

(tijd)

Blanke boeren Zuid-Afrika krijgen zes maanden om land te verkopen

De blanke boeren dreigen in Zuid-Afrika hun boerderijen te verliezen als er binnen zes maanden geen overeenstemming wordt gevonden over de prijs waartegen ze land willen verkopen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering laten weten.

Volgens de minister van Landbouw, Lulu Xingwana, is de deadline van zes maanden nodig om vaart te krijgen in de transfer van landbouwgrond naar de zwarte bevolking, die onder het Apartheidsregime van hun land werden verdreven.

Toen het African National Congress (ANC) in 1994 aan de macht kwam, beloofden ze het afgenomen land terug te zullen geven aan de zwarte boeren. De regering beloofde dat 30 procent van de landbouwgrond tegen 2014 in zwarte handen zou zijn.

Na tien jaar is slechts 4 procent 'teruggegeven' en neemt de kritiek op de regering en het ANC toe. Volgens regeringsbronnen is het probleem dat de onderhandelingen met de blanke boeren over de verkoopprijs lang aanslepen.

Bosbranden Spanje bereiken Costa da Morte

(afp) - De branden die sinds negen dagen in het noordwesten van Spanje woeden, hebben al 500 vierkante kilometer bos en struikgewas vernietigd. Het vuur sloeg zondag op de toeristische Costa da Morte over.

De brandweer telde al ruim duizend brandhaarden, waarvan 90 procent aangestoken zou zijn. De politie pakte 27 verdachten op, van wie er zes aangehouden zijn. Vier mensen kwamen in de vlammen om het leven. Er is wel hoop dat er een einde komt aan de branden want deze week wordt er regen verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud