Kort: BUITENLAND

Nummer 2 Al Qaeda in Irak aangehouden - (Woorden)oorlog tussen Israël en Libanon - Prodi belooft grote schoonmaak Italiaanse begroting - Britse rechter onderzoekt dood Diana

Nummer 2 Al Qaeda in Irak aangehouden

(afp) - De nummer twee van de terroristische organisatie Al Qaeda in Irak is aangehouden. Dat is gisteren bekendgemaakt door de veiligheidsraadgever van de Iraakse regering, Mouaffaq al-Roubaie. 'Wij hebben de nummer twee van Al Qaeda in Irak, Hamed Joumaa al-Saïdi, gearresteerd. Hij is de rechtstreekse adjunct van Abou al-Masri, de chef van de terreurorganisatie', zei Roubaie op de tv-zender Iraqia. De Iraakse nummer twee van het wereldwijde terreurnetwerk werd enkele dagen geleden aangehouden ten noorden van Baaquba, niet ver van de plaats waar de voormalige nummer één van Al Qaeda, al-Zarqawi, in juni gedood werd.

(Woorden)oorlog tussen Israël en Libanon

(reuters) - De woordenoorlog tussen Israël en Libanon blijft aanhouden. De Israëlische premier, Ehud Olmert, zei gisteren dat hij meermaals een ontmoeting met zijn Libanese ambtgenoot, Fouad Siniora, heeft aangeboden, zonder resultaat. Siniora liet onmiddellijk weten nooit een dergelijk voorstel ontvangen te hebben en bestempelde de Israëlische pogingen als propaganda. Hij eiste dat Israël zich schikt naar VN-resolutie 1701. Israël blokkeert nog altijd de havens en luchthaven van Libanon. En dat is in strijd met de VN-resolutie.

Prodi belooft grote schoonmaak in Italiaanse begroting

(afp) - De Italiaanse premier, Romano Prodi, heeft dit weekeinde beloofd dat hij grote schoonmaak wil houden in de ontspoorde Italiaanse begroting. Ook beloofde Prodi sleutelsectoren van de economie open te stellen voor concurrentie. De aankondiging van de Italiaanse premier kwam er op een seminarie van politici en industriëlen aan het Comomeer. Vooral het terugdringen van het begrotingstekort tot onder de EU-limiet van 3 procent van het bbp wordt een zware klus voor de nieuwe Italiaanse premier. Dit jaar wordt immers een tekort van om en bij 4 procent verwacht. Prodi zal daarvoor voor ongeveer 30 miljard euro aan besparingen en nieuwe inkomsten moeten vinden. Hij staat onder druk van de linkse partijen uit zijn kabinet om die operatie over twee jaar te spreiden. 'Maar ik zal daar niet aan toegeven', liet Prodi gisteren verstaan.

Britse rechter onderzoekt dood Diana

(belga) - Elizabeth Butler-Sloss, een van de meest vermaarde rechters van Groot-Brittannië, gaat een onderzoek voeren naar de oorzaken van de dood van prinses Diana in 1997 in Parijs. Dat schreef de Britse krant The Times zaterdag. Butler-Sloss zou benaderd zijn om op te treden als 'coroner'. Het gaat om een gerechtelijke procedure die specifiek is voor Engeland en Wales. Een coroner is er een gerechtelijke lijkschouwer die de doodsoorzaken moet onderzoeken in het geval van een gewelddadige of onverklaarbare dood. De magistrate, die 73 jaar is, was de eerste vrouw die aangesteld werd bij het hof van beroep in 1988. Ze staat bekend om haar gezond verstand en heeft al heel wat uitspraken gedaan in sterk gemediatiseerde zaken, zowel strafrechtelijke zaken als zaken over ethische kwesties. In Groot-Brittannië zijn er nog heel wat aanhangers van een complottheorie over de dood van de Britse prinses.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud