Kort: BUITENLAND

Centrumrechts wint verkiezingen in Zweden - Extreemrechts in parlement Duitse deelstaat - Abbas bevriest gesprekken over regering nationale eenheid - Shuttle Atlantis maakt zich los van ISS

Centrumrechts wint verkiezingen in Zweden

(tijd) - Na een bijzonder spannende stembusslag stevende de centrum-rechtse alliantie van Fredrik Renfeldt gisteravond af op een nipte overwinning bij de parlementsverkiezingen in Zweden. Met de Gematigde Partij, waarvan hij de voorzitter is, had Reinfeldt sinds 2004 gewerkt aan de vorming van een hechte alliantie met de drie andere oppositiepartijen, de Liberale Volkspartij, de Centrumpartij en de christendemocraten. Volgens prognoses van de Zweedse televisie zou de Alliantie in de Riksdag drie zetels meer hebben dan de aftredende linkse coalitie. Reinfeldt wordt in dat geval de nieuwe premier, in opvolging van de sociaaldemocraat Göran Persson, die sinds 1994 aan de macht was, het laatst met een sociaaldemocratisch minderheidskabinet dat gedoogd werd door de groenen en de voormalige communisten. Reinfeldt heeft tijdens de verkiezingscampagne gezegd de Zweedse welvaartsstaat niet te zullen ontmanten, maar wel te zullen hervormen. Zo wil zijn Alliantie door een verlaging van de werkloosheidsvergoedingen en de belastingen meer Zweden aan het werk krijgen.

Extreemrechts in parlement Duitse deelstaat

(tijd) - De extreemrechtse NPD doet haar intrede in het parlement van Mecklenburg-Vorpommern, een van de 16 Duitse deelstaten. Bij de Landtag-verkiezingen kwam de partij gisteren met (volgens de eerste prognoses) 6 à 6,5 procent van de stemmen (tegenover 0,8 procent in 2002) boven de kiesdrempel van 5 procent en zou ze daarmee 5 van de 71 zetels halen. De aftredende rood-rode coalitie van SPD (socialisten) en Linkspartei/PDS (de erfgenamen van de Oost-Duitse communisten) zou met 36 zetels nipt een zetelmeerderheid behouden. De SPD verliest fors (van 40,6 naar 30 procent), de Linkspartei/PDS gaat licht vooruit (van 16,4 naar 18 procent). De christendemocraten boekten eveneens lichte winst (van 28,5 naar 30 procent). De grote winnaar zijn de liberalen. De FDP, die vier jaar geleden onder de kiesdrempel was gebleven, haalt nu 9,5 procent van de stemmen en komt daarmee voor het eerst sinds 1994 opnieuw in het parlement. De groenen (3,5 procent) slaagden er opnieuw niet in over de kiesdrempel te springen.

Nadat de verkiezingsuitslag bekend was geraakt, drong de Zentralrat der Juden erop aan bij het grondwettelijk hof een procedure in te leiden om de NPD te verbieden. In 2003 wees het grondwettelijk hof een dergelijk verzoek af, nadat gebleken was dat de NPD-leiding door de staatsveiligheid was geïnfiltreerd.

Ook in de deelstaat en hoofdstad Berlijn werd gisteren een nieuw parlement verkozen. Daar kwam de SPD als duidelijke winnaar uit de bus, met 31 à 31,5 procent van de stemmen (tegenover 29,7 in 2001). Haar coalitiepartner Linkspartei/PDS viel terug van 22,6 naar 13,5 procent. Dat zou net volstaan om de rood-rode coalitie voort te zetten. De SPD kan echter ook met de groenen regeren, die van 9,9 naar 13,5 procent klommen. De CDU haalde 22 procent (tegenover 23,8 in 2001).

Abbas bevriest gesprekken over regering nationale eenheid

(afp) - De Palestijnse president en leider van de Fatah, Mahmoed Abbas, heeft de onderhandelingen met de radicale islamieten van Hamas voor de vorming van een regering van nationale eenheid bevroren. Dat deelde zijn woordvoerder gisteren mee. 'De president heeft beslist alle inspanningen voor de vorming van een regering van nationale eenheid te bevriezen', zei woordvoerder Nabil Amro in een communiqué. Als reden gaf hij aan dat de leiders van Hamas in verschillende verklaringen hebben gezegd dat Hamas 'niet bereid zou zijn de aangegane engagementen en de door de PLO afgesloten akkoorden na te komen.'

Shuttle Atlantis maakt zich los van ISS

(belga) - Het ruimteveer Atlantis heeft zich gisteren losgemaakt van het Internationaal Ruimtestation ISS na een geslaagde en cruciale constructiemissie. De Atlantis, het ruimteschip waarmee Dirk Frimout goed 14 jaar geleden heeft gevlogen, koppelde om 14.50 uur Belgische tijd af van de Amerikaanse Destinymodule waaraan de shuttle zich maandag had vastgeklonken.De bemanning van de shuttle heeft, in het bijzonder tijdens drie ruimtewandelingen, het ISS twee nieuwe en gigantische zonnepanelen bezorgd. Zij moeten de energievoorziening van het complex, waarin België prominent participeert, verdubbelen. Vandaag vertrekt op Bajkonoer met een Sojoez de nieuwe hoofdbemanning van het ISS, samen met de eerste ruimtetoeriste.De Atlantis landt normaal woensdag om 11.57 uur Belgische tijd op het Kennedy Space Center in Florida.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud