Kort: BUITENLAND

Halliburton weigert informatie over contracten Irak - 150 miljoen Chinezen migreren op zoek naar werk - Tsjechische liberalen winnen Senaatsverkiezingen - Lula op weg naar tweede termijn in Brazilië - Bulgaarse president Parvanov herkozen - President Israël krijgt raad op te stappen

Halliburton weigert informatie over contracten Irak

(tijd) - Het Amerikaanse concern Halliburton weigert informatie vrij te geven over zijn contracten in Irak. Dat beweert Stuart Bowen, de speciale inspecteur-generaal voor de wederopbouw in Irak. KBR, een dochteronderneming van Halliburton, sleepte voor 20 miljard dollar (15,7 miljard euro) aan contraxcten in de wacht. Het gaat om de huisvesting, brandstofleveringen en voedselvoorziening voor de Amerikaanse troepen en de heropbouw van de de Iraakse oliesector. KBR weigert zelfs te zeggen hoeveel maaltijden of liter benzine het levert. Volgens de inspecteur-generaal misbruikt het bedrijf daarvoor overheidsregels. KBR zegt geen informatie vrij te geven uit vrees voor de concurrentie. Halliburton kwam eerder al in opspraak over Irak.

150 miljoen Chinezen migreren op zoek naar werk

(afp) - De voorbije tien jaar zijn zo'n 150 miljoen Chinezen gemigreerd. De Chinese overheid maakte dat cijfer gisteren bekend. Dat betekent dat zo'n 11 procent van de bevolking sinds 1996 is verhuisd. 80 procent van de migranten zijn boeren die naar de steden trokken op zoek naar werk. De autoriteiten maken zich zorgen over het lot van die migranten. Ze werken vaak voor hongerlonen en beschikken zelden over een verblijfsvergunning. Daardoor genieten ze niet van dezelfde sociale voordelen als anderen. De overheid probeert al een tijdje de sociale spanningen te minderen.

Tsjechische liberalen winnen Senaatsverkiezingen

In Tsjechië heeft de liberale partij ODS de tweede ronde van de senaatsverkiezingen gewonnen. ODS won in 14 van de 27 kieskringen. De partij krijgt daarmee 41 van 81 senatoren. De stembusgang werd ontsierd door een zeer lage opkomst: amper 11 procent van de stemgerechtigden kwam opdagen. De leider van ODS en waarnemend premier, Mirek Topolanek, juichte de uitslag toe. Ruim een maand geleden moest Topolaneks kabinet ontslag nemen na een stemming van wantrouwen. President Vaclav Klaus wil vanaf deze week met alle partijen praten over een nieuwe regering of vervroegde verkiezingen.

Lula op weg naar tweede termijn in Brazilië

(tijd) - De Brazilianen gingen gisteren voor de tweede keer in een maand naar de stembus om een president te kiezen. Volgens de peilingen haalt aftredend president Luiz Ignacio 'Lula' Da Silva het makkelijk van zijn rivaal Geraldo Alckmin. De linkse Lula zou 60 procent van de stemmen krijgen, tegen 40 procent voor Alckmin. Lula haalde het vier weken geleden verrassend genoeg niet in de eerste stemronde. Toen leed hij zwaar onder een reeks corruptieschandalen in zijn Arbeiderspartij. Die schandalen zijn inmiddels naar de achtergrond geschoven waardoor Lula's overwinning een zekerheid is.

Bulgaarse president Parvanov herkozen

(tijd) - De pro-Europese Bulgaarse president Georgi Parvanov heeft het gehaald van de ultranationalist Volen Siderov in de tweede ronde van de Bulgaarse presidentsverkiezingen. Dat is gisteren gebleken uit verscheidene exit polls. Twee maanden voor de toetreding van Bulgarije tot de Europese Unie is de 49-jarige Parvanov verzekerd van een tweede mandaat van vijf jaar. De pro-Europese politicus van de socialistische partij was favoriet na afloop van de eerste ronde, waarin hij 64 procent van de stemmen haalde. De uitslag werd echter ongeldig verklaard omdat de opkomst lager dan 50 procent lag. In de tweede ronde is die drempel niet meer van belang.

President Israël krijgt raad op te stappen

(tijd) - De Israëlische president, Moshe Katsav, zet beter een stap opzij zolang hij verdacht wordt van seksuele misdrijven, waaronder verkrachting. Dat heeft de Israëlische procureur-generaal gezegd in een niet-bindend advies. Dat kwam er op verzoek van het Hooggerechtshof. Twee weken geleden zei de politie over voldoende bewijzen te beschikken om de 60-jarige Katsav te beschuldigen van een rist misdrijven, zoals seksuele intimidatie en verkrachting. Katsav ontkent alle beschuldigingen. De Israëlische regering beschikt niet over de bevoegdheid Katsav te ontslaan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud