Kort: BUITENLAND

Fragiel staakt-het-vuren in Midden-Oosten - Frankrijk en Rwanda blazen diplomatieke relaties op - Zwitsers betalen voor uitbreiding EU - Ségolène Royal start presidentiële campagne

Fragiel staakt-het-vuren in Midden-Oosten

(afp) - Israël en de Palestijnse Autoriteit trachtten het voorbije weekeinde het erg fragiele staakt-het-vuren te doen standhouden. De Israëlische premier Ehud Olmert zei gisteren dat zijn land in de komende dagen 'terughoudendheid zal tonen en het bestand een kans zal geven'. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas had Olmert zaterdagavond in een telefoongesprek meegedeeld dat de militante Palestijnse bewegingen bereid zijn de raketbeschietingen op Israël stop te zetten. Olmert beloofde Abbas als tegenprestatie de Israëlische militaire offensieven in de Gazastrook te beëindigen en de troepen terug te trekken.

Toch vuurden militante Palestijnen gisterenmorgen opnieuw raketten af naar Israëlisch grondgebied. Abbas veroordeelde die beschietingen in strenge bewoordingen. Olmert drukte de hoop uit op een uitbreiding van het bestand naar de Westelijke Jordaanoever. 'Verantwoordelijkheid en goede wil kunnen tot een begin van ernstige onderhandelingen leiden, en ik hoop dat dat weldra kan gebeuren', verklaarde hij. Een staakt-het-vuren kan ook de weg vrijmaken voor een spoedige vrijlating van de in juni in de Gazastrook ontvoerde Israëlische soldaat Gilad Shalit, meende Olmert.

Frankrijk en Rwanda blazen diplomatieke relaties op

(afp) - Frankrijk en Rwanda hebben hun diplomatieke betrekkingen verbroken. Rwanda trok vrijdag al zijn ambassadeur uit Frankrijk terug. Dat gebeurde nadat een Franse rechter had aanbevolen president Paul Kagame en verschillende van zijn vertrouwelingen te laten vervolgen in verband met de aanslag op het vliegtuig van de voormalige Rwandese president Juvénal Habyarimana in 1994. Die aanslag was de aanleiding van de Rwandese genocide. Kigali van zijn kant beschuldigt het Franse leger al langer van betrokkenheid bij de genocide.

Kagame verklaarde in een televisie-interview dat 'Frankrijk betrokken was bij de genocide in Rwanda'. Volgens Kagame is het aan de speciaal daarvoor opgerichte Rwandese onderzoekscommissie om 'de graad van de Franse betrokkenheid te onderzoeken'. 'Frankrijk is een supermacht en denkt daarom dat het gelijk heeft. Ook als het eigenlijk verkeerd is', verklaarde Kagame. 'Wij willen voor onze rechten vechten en we zullen dat ook doen tegen Frankrijk', luidde het nog.

Zwitsers betalen voor uitbreiding EU

(afp/tijd) - Een meerderheid van de Zwitsers stemde gisteren in een referendum voor de dotatie van 1 miljard Zwitserse frank (630 miljoen euro) aan de Europese Unie voor de uitbreiding naar het oosten in mei 2004. Een goede 53 procent van de Zwitsers steunde de door alle belangrijke democratische partijen gevraagde bijdrage aan de armste landen van de EU. Ook het Zwitserse bedrijfsleven had gepleit voor de ruime cheque en waarschuwde voor de gevolgen van een verwerping van de dotatie. De tegenstand kwam voornamelijk van de nationaalconservatieve Zwitserse Volkspartij. Het bedrag van 1 miljard Zwitserse frank is een onderdeel van een reeks bilaterale akkoorden die de Unie in 2004 sloot met Zwitserland. EU-Commissievoorzitter José Manuel Barroso reageerde gisteren verheugd op de uitslag van het referendum. 'De Zwitsers hebben begrepen dat ze dank zij de EU-uitbreiding toegang krijgen tot een veel grotere interne markt', zei hij.

Ségolène Royal start presidentiële campagne

(afp) - De 53-jarige Ségolène Royal is gisteren in Parijs officieel voorgedragen als kandidate van de Parti Socialiste (PS) voor de Franse presidentsverkiezingen van 2007. Ze is daarmee de eerste vrouw die een reële kans maakt president van de Franse Republiek te worden. Royal kreeg zondag tijdens een uitzonderlijk congres van de PS een lange staande ovatie van de 1.300 afgevaardigden. Ze werd op 16 november verkozen door 60,65 procent van de socialistische militanten. Op het congres waren ook haar rivalen voor de socialistische presidentskandidatuur, Dominique Strauss-Kahn en Laurent Fabius, aanwezig. Oud-premier Lionel Jospin, een belangrijke figuur in de PS, was afwezig. Royal mocht plaatsnemen op de eerste rij, naast Georges Papandreou, voorzitter van de Internationale Socialisten, en Elio Di Rupo, voorzitter van de Belgische PS. Ségolène Royal voert in de peilingen nek-aan-nekrace met de rechtse favoriet, de voorzitter van de regerende UMP Nicolas Sarkozy

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud