Kort: BUITENLAND

Links sluit gelederen in Frankrijk - Golfstaten hebben nucleaire plannen - Sporen van polonium 210 in Hamburg - Massabetoging tegen Libanese regering -

Links sluit gelederen in Frankrijk

(tijd) - In het linkse politieke kamp in Frankrijk is een akkoord gesloten tussen de Parti Socialiste (PS) en de Mouvement Républicain et Citoyen (MRC) van Jean-Pierre Chevènement. Dat is gisteren bekendgemaakt. Links wil niet weer een nederlaag lijden omdat in verdeelde slagorde naar de kiezer wordt getrokken.

Jean-Pierre Chevènement, de voorman van de Mouvement Républicain et Citoyen (MRC), trekt zijn kandidatuur voor de Franse presidentsverkiezingen in. De gelederen worden gesloten rond Ségolène Royal, de presidentskandidate van de Parti Socialiste. De MRC steunt haar officieel. Wat de groenen gaan doen, is nog af te wachten. Tegen Kerstmis wil Nicolas Hulot, de meest populaire ecologist, bekendmaken of hij al dan niet deelneemt aan de Franse presidentsverkiezingen. Eerstdaags ziet hij Ségolène Royal.

Golfstaten hebben nucleaire plannen

(tijd) - Zes olierijke Golfstaten kondigde gisteren aan dat ze plannen hebben om een gezamenlijk nucleair programma op te zetten.

Vertegenwoordigers van Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten lieten gisteren, na een bijeenkomst van de Gulf Co-operation Council (GCC) in Riaad, weten dat ze 'het recht hebben op nucleaire technologie voor vredelievende doeleinden'.

De verklaring kwam er nadat de Golfstaten zich hadden gebogen over de weigering van Iran om te stoppen met de verrijkingsprogramma's voor uranium, waarvan het Westen vreest dat ze dienen om nucleaire wapens te produceren. Ook de Golfstaten maken zich daarover zorgen.

De Golfstaten ontkennen dat hun nucleaire plannen te maken hebben met de Irancrisis. 'Het is geen dreiging. Het is een aankondiging, zodat er geen misverstand zou ontstaan over waar we mee bezig zijn', verklaarde prins Saud al-Faisal, de minister van Buitenlandse Zaken van Saudi-Arabië .

Sporen van polonium 210 in Hamburg

(belga) - In het onderzoek naar de vergiftiging van de gewezen Russische agent en Kremlincriticus Alexander Litvinenko heeft de politie in het Duitse Hamburg 'met zekerheid' sporen van het zeer giftige polonium 210 ontdekt. Daarmee werd Litvinenko in Londen vergiftigd. De ontdekking gebeurde in het huis van Litvinenko's contactman Dimitri Kovtoen. De 41-jarige Kovtoen had op 1 november in Londen een ontmoeting met Litvinenko. Volgens de huidige stand van het onderzoek werd Litvinenko die dag vergiftigd.

Waar Kovtoen zich nu bevindt, is onduidelijk. Volgens de Russische media zou de zakenman met vergiftigingsverschijnselen in een ziekenhuis in Moskou liggen. Daar wordt ook de zakenman en ex-agent Andrej Loegovoj behandeld, die op 1 november eveneens aanwezig was bij de ontmoeting met Litvinenko.

Massabetoging tegen Libanese regering

(tijd) - Honderdduizenden Libanezen manifesteerden gisteren in de hoofdstad Beiroet tegen hun regering. De manifestanten werden geleid door de Hezbollah en pro-Syrische bondgenoten.

Volgens de BBC ging het mogelijk om de grootste betoging aller tijden in Beiroet. De protesten begonnen op 1 december. Vorige maand namen zes pro-Syrische ministers ontslag.

De regering van premier Fouad Siniora is voorstander van het opzetten van een tribunaal onder het gezag van de VN om de moord op de voormalige anti-Syrische president Rafik Hariri te onderzoeken. Die verloor het leven bij een aanslag in februari 2005. Syrië ontkende betrokken te zijn bij deze aanslag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud