Kort: BUITENLAND

Rafsandjani op kop in Iraanse verkiezingen - Berlusconi naar VS voor medische onderzoeken - Frankrijk trekt speciale eenheden terug uit Afghanistan - Zware straatgevechten in Kopenhagen

Rafsandjani op kop in Iraanse verkiezingen

(afp) - De voormalige Iraanse president Akbar Hachemi Rafsandjani ligt op kop bij de verkiezingen voor de raad van experts. Dat is een van de belangrijkste bestuursorganen van Iran, dat de geestelijke leider van het land benoemt. Ongeveer 60 procent van de 46,5 miljoen Iraanse kiezers kwam vorige vrijdag stemmen. Rafsandjani ligt voorop bij de kandidaten in Teheran en zou meer stemmen hebben dan de ultraconservatieve ayatollah Mohammad Taghi Mesbah Yazdi. Die ayatollah geldt als de politieke lieveling van president Mahmoud Ahmadinejad en zou op de zesde plaats stranden.

Berlusconi naar VS voor medische onderzoeken

(afp) - De Italiaanse oud-premier en mediamagnaat Silvio Berlusconi is gisteren in de Verenigde Staten aangekomen voor medische onderzoeken. Dat zei Berlusconi's woordvoerder gisteren. Hij gaf geen verdere details. In de Italiaanse media circuleerden de voorbije dagen geruchten over een vertrek van de gewezen Italiaanse premier naar de VS, waar hij een pacemaker zou laten inbrengen. Berlusconi kreeg op 26 november tijdens een politieke bijeenkomst een beroerte en onderging enkele onderzoeken aan het hart. Daaruit bleek dat de 70-jarige mediamagnaat aan hartritmestoornissen lijdt. Eerder vorig weekeinde zei Umberto Bossi, de partijvoorzitter van Lega Nord, dat Berlusconi zich in de VS zou laten opereren.

Frankrijk trekt speciale eenheden terug uit Afghanistan

(afp) - Frankrijk trekt binnen enkele weken de 200 soldaten van de Franse speciale eenheden in Afghanistan terug. Dat maakte de Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie, gisteren bekend tijdens een bezoek aan Afghanistan. Nu de NAVO-troepen overal op het Afghaanse grondgebied worden ingezet, wil Frankrijk zijn troepen reorganiseren, luidt het. In het oosten van Afghanistan zijn zo'n 200 Franse soldaten van de speciale eenheden gelegerd voor de Amerikaanse operatie die na de aanslagen van 11 september 2001 werd gestart om de taliban te verjagen en het terreurnetwerk Al Qaeda te ontmantelen.

Zware straatgevechten in Kopenhagen

(reuters) - In de Deense hoofdstad Kopenhagen vonden vorig weekend zware gevechten plaats tussen de politie en protesterende jongeren. De jongeren verzetten zich tegen de sluiting van een jeugdhuis en gooiden straatstenen en flessen naar de politie, die traangas inzette. De politie arresteerde 300 jongeren. Aan beide zijden vielen gewonden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud