Advertentie

Kort: BUITENLAND

Duitse minister suggereert verdere verhoging pensioenleeftijd - Iran lanceert eerste eigen ruimteraket - Barroso roept EU-landen op tot wijziging klimaatbeleid - Sarkozy verlaat eind maart regering - Spanjaarden betogen tegen strafvermindering ETA-lid - Bush krijgt tegenwind van Schwarzenegger - Opnieuw dodelijk weekend in Irak

Duitse minister suggereert verdere verhoging pensioenleeftijd

(reuters/tijd) - In Duitsland is het debat volop aan de gang over het verder optrekken van de pensioengerechtigde leeftijd. Duitsland besliste al de pensioenleeftijd op 67 jaar te brengen, maar de Duitse minister van Economie, Michael Glos, zei in een interview dat hij die leeftijd nog zal verhogen 'als dat noodzakelijk is'.

Eind vorig jaar keurde de Duitse regering het voorstel goed om de pensioenleeftijd tegen 2029 te verhogen tot 67 jaar. Vandaag kunnen Duitsers op hun 65ste met pensioen. De verhoging gebeurt niet bruusk maar wordt tussen 2012 en 2029 geleidelijk ingevoerd. In de praktijk betekent dat dat iedereen die na 1964 geboren is, pas op zijn 67ste met pensioen kan. Alleen wie 45 jaar sociale bijdragen betaalde, mag de arbeidsmarkt dan nog op zijn 65ste verlaten.

Iran lanceert eerste eigen ruimteraket

(afp) - Iran heeft met succes zijn eerste ruimteraket gelanceerd. Dat kondigde de Iraanse staatstelevisie gisteren aan. Vermoedelijk heeft de lancering te maken met Iraanse plannen om eigen commerciële satellieten in een baan rond de aarde te brengen. Er is geen informatie over het precieze tijdstip van de lancering, maar volgens het Iraanse persagentschap ISNA moet het in de voorbije zeven weken gebeurd zijn. Iran kondigde al meermaals aan dat het plannen had om in totaal vijf satellieten de ruimte in te sturen om de lokale telecommunicatie te verbeteren.

Nog in Iran heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad gisteren verklaard dat het Iraanse nucleair programma 'onomkeerbaar' is. Ahmadinejad vergeleek het kernprogramma van zijn land met een trein zonder remmen. 'Iran is in staat nucleaire brandstof te produceren', stelde de president tijdens een onderhoud met militairen en geestelijken van de politie.

Barroso roept EU-landen op tot wijziging klimaatbeleid

(belga) - Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso roept de Europese landen op hun klimaat- en energiebeleid te wijzigen. 'Er is lang genoeg gepraat, nu moet er gehandeld worden', verklaarde Barroso in het Duitse blad Bild am Sonntag. 'De EU-top begin maart biedt de staats- en regeringsleiders de gelegenheid beslissingen te nemen over een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Daarmee kan Europa een koppositie innemen in de strijd tegen klimaatverandering', klonk het. Barroso verlangt van de lidstaten duidelijke beslissingen over de kernpunten van het toekomstige Europese energiebeleid, 'aangezien 80 procent van alle broeikasgassen uit energie komt'. Concreet pleit de Commissievoorzitter voor een sterkere scheiding tussen energieproductie en -distributie. Hij vraagt ook bindende doelstellingen voor de uitbouw van hernieuwbare energie.

Sarkozy verlaat eind maart regering

(afp) - De rechtse kandidaat voor de Franse presidentsverkiezingen, Nicolas Sarkozy (UMP), houdt zijn job als minister van Binnenlandse Zaken eind maart voor bekeken om zich volledig te kunnen richten op de campagne. Dat heeft hij gisteren verklaard op de Franse televisiezender M6. Volgens een recente peiling belooft het een nek-aan-nekrace te worden tussen Sarkozy en de socialiste Ségolène Royal. Bij de eerste ronde, op 22 april, zouden beide kandidaten elk 28 procent van de stemmen binnenhalen. Royal doet daarmee 2,5 procentpunt beter dan in de vorige peiling van 15 februari. Sarkozy verliest 4 procentpunt. Bij de tweede ronde zou Sarkozy het net halen met 50,5 procent tegen 49,5 procent.

Spanjaarden betogen tegen strafvermindering ETA-lid

(belga) - Honderdduizend Spanjaarden hebben zaterdag in Madrid gedemonstreerd tegen de Baskische afscheidingsbeweging ETA. De betogers protesteerden tegen de beslissing van het Spaanse hooggerechtshof om de straf van een ETA-terrorist te verminderen van twaalf tot drie jaar. De demonstranten eisten dat Justitie de veroordeelde, José Ignacio de Juana Chaos, zijn volledige straf laat uitzitten. Aan de betoging namen ook enkele politici van de conservatieve Partido Popular deel. De Spaanse regering verklaarde echter dat het 'onverantwoord is de beslissing van het gerecht in het openbaar ter discussie te stellen'.

José Ignacio de Juana Chaos was in de jaren 80 betrokken bij verschillende terroristische aanslagen. Daarbij kwamen 25 mensen om het leven. In november 2006 werd de man nog eens veroordeeld tot twaalf jaar cel wegens het uiten van terroristische dreigementen in een Baskische krant. Door de strafvermindering kan de man binnenkort vrijkomen.

Bush krijgt tegenwind van Schwarzenegger

(belga) - De gouverneur van Californië, ex-acteur Arnold Schwarzenegger, heeft zich gisteren openlijk van het Irakbeleid van president en Republikeins partijgenoot George W. Bush gekeerd. In een talkshow op de zender NBC eiste de 'Governator' dat de regering een tijdsplan opstelt voor terugtrekking uit Irak. De Amerikaanse burger wil geen oorlog van onbepaalde duur zoals in Korea en Vietnam, argumenteerde Schwarzenegger. Wel moeten de Verenigde Staten volgens hem geen inspanning uit de weg gaan 'om in Irak te zegevieren'. Schwarzenegger wil ook dat het gekissebis tussen het door de oppositionele Democraten beheerste Congres en het Witte Huis ophoudt, en dat gezamenlijk naar een oplossing voor het Iraakse probleem wordt gezocht.

Opnieuw dodelijk weekend in Irak

(anp) - Zeker 41 mensen zijn gisteren omgekomen in de Iraakse hoofdstad Bagdad toen een zelfmoordterrorist zichzelf tot ontploffing bracht aan de ingang van een economische faculteit. Er vielen 46 gewonden. De meeste slachtoffers waren studenten van de Mustansiriyah Universiteit, waar vorige maand al twee autobommen ontploften. Toen vielen er 70 doden. De dader van de aanslag van gisteren blies zichzelf op in de buurt van de hoofdingang van de universiteit. Die staat in een overwegend sjiitische wijk, maar er studeren niet alleen sjiieten. Aanslagen elders in de stad kostten aan zeker 13 mensen het leven.

Zaterdag kwamen minstens 52 mensen om het leven na een zelfmoordaanslag in de buurt van een moskee in Habbaniyah in de provincie Anbar. De aanslag zou verband houden met het verzet dat in het soennitische Anbar is gerezen tegen de soennitische opstandelingen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud