Kort: BUITENLAND

Moslimextremisten dreigen met aanslagen in Duitsland en Oostenrijk - Topontmoeting over Kosovo mislukt - Bush stuurt extra soldaten naar Irak en Afghanistan - VS en Iran verwijten elkaar geweld in Irak - Olmet en Abbas hebben ontmoeting in Jeruzalem

Moslimextremisten dreigen met aanslagen in Duitsland en Oostenrijk

(afp) - Een groep moslimextremisten dreigt met aanslagen in Duitsland en Oostenrijk als deze landen hun troepen niet uit Afghanistan terugtrekken. Dat blijkt uit een video die gisteren op het internet werd gepubliceerd door de groep 'De stem van Kalief', die banden heeft met het terreurnetwerk Al-Qaeda.'De deelname van Duitsland aan de oorlog die de VS ondernemen tegen de islam en tegen de moslims' zou het land volgens de groep schade kunnen berokkenen, zo luidt het in de videoboodschap. Daarin wordt ook Oostenrijk bedreigd. 'Oostenrijk was en is nog altijd een van de veiligste landen ter wereld. Maar dat zou wel eens kunnen veranderen', luidt het. Duitsland heeft zo'n 3.000 soldaten in Afghanistan in het kader van de NAVO-troepenmacht in Afghanistan, ISAF. Oostenrijk levert momenteel slechts vijf officieren. Zaterdag werd ook al een video openbaar gemaakt waarin de ontvoerders van twee Duitse burgers in Irak eisen dat de Duitse troepen zich binnen tien dagen uit Afghanistan terugtrekken.

Topontmoeting over Kosovo mislukt

(dpa) - De bijeenkomst tussen Servische en Kosovaarse toppolitici in Wenen over de toekomst van Kosovo is mislukt. Ze zijn het niet eens geraakt over een tekst over het toekomstig statuut van Kosovo. Dat compromis was voorgesteld door de speciale VN-gazant voor Kosovo, Martti Ahtisaari. De Servische en Kosovaarse presidenten en regeringsleiders hebben geen gemeenschappelijke grondslag gevonden. Verdere onderhandelingen hebben geen zin meer, werd gesteld. De Servische leiders verwerpen het voorstel van onderhandelaar Ahtisaari om aan Kosovo een grote soevereiniteit te verlenen onder internationaal toezicht. De Kosovaarse Albanezen dringen aan op onafhankelijkheid en zijn van oordeel dat het plan van Ahtisaari daarin zal uitmonden. Ahtisaari wil tegen einde maart zijn voorstellen aan de VN-Veiligheidsraad overmaken. Die krijgt het laatste woord.

Bush stuurt extra soldaten naar Irak en Afghanistan

(reuters) - De Amerikaanse president, George Bush, wil nog eens 4.400 miltairen extra sturen naar Irak bovenop de 21.500 extra manschappen van wie het vertrek eerder dit jaar werd aangekondigd. Het gaat om 2.000 soldaten en 2.400 leden van de militaire politie. De president wil ook 3.500 extra maschappen sturen naar Afghanistan. De nieuwe plannen kosten 3,1 miljard dollar. Om dat te financieren heeft Bush de Democratische parlementsvoorzitter Nancy Pelosi gevraagd de financiering van een aantal minder belangrijke projecten te annuleren. De Democraten staan reeds erg kritisch tegenover de 100 miljard dollar die de oorlog in Irak en Afghanistan aan de Amerikaanse belastingbetaler gaat kosten. De Democraten willen hun goedkeuring van dit budget afhankelijk maken van een deadline voor de terugtrekking van de Amerikaanse troepen. President Bush dreigt echter met een veto hiertegen.

VS en Iran verwijten elkaar geweld in Irak

(afp/reuters) - Iran en de VS verweten elkaar zaterdag op een internationale top in Bagdad verantwoordelijk te zijn voor het geweld in Irak. Teheran stelt dat de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land het geweld versterkt. De VS verwijten Iran de opstandelingen wapens te leveren. Desondanks bestempelde de Amerikaanse ambassadeur in Irak, Zalmay Kalilzad, de ontmoeting met de Iraniërs als constructief. Washington heeft sinds de Iraanse revolutie een diplomatieke betrekkingen met Teheran. Het weigert rechtstreekse gesprekken met Iran tot Teheran zijn uraniumverrijkingsprogramma stopzet. Aan de top in Bagdad namen naast de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad ook de buurlanden van Irak deel. Turkije heeft voorgesteld volgende maand een vervolgconferentie te organiseren. Op de top werden drie werkgroepen opgericht die zich zullen buigen over veiligheid, vluchtelingen en olie en elektriciteit.

Olmert en Abbas hebben ontmoeting in Jeruzalem

(afp) - De Israëlische premier, Ehud Olmert, en de Palestijnse president, Mahmoud Abbas, hebben elkaar gisteren gedurende twee uur ontmoet in Jeruzalem. Volgens een Israëlische functionaris verliep het treffen in een positieve sfeer en kwamen de twee overeen om elkaar op regelmatige basis te blijven ontmoeten. Het was de derde keer dat Olmert en Abbas elkaar zagen, de tweede keer binnen een maand. De ontmoeting van 19 februari vond ook in Jeruzalem plaats en verliep in aanwezigheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice. De ontmoetingen komen op een moment van onenigheid tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit over de vorming van een Palestijnse eenheidsregering. Daarin moeten de Fatahbeweging van Abbas en de radicaalislamitische beweging Hamas de macht delen. Israël beschouwt Hamas als een terreurorganisatie en heeft gewaarschuwd dat het een dergelijke regering zal boycotten als die in de ogen van de joodse staat niet voldoet aan de eisen van het zogenaamde Kwartet voor het Midden-Oosten (VS, EU, Rusland en VN). Die eisen zijn: Israël en de vorige akkoorden tussen Israëli's en Palestijnen erkennen, en afzien van het geweld. Olmert liet zondagmorgen, tijdens de wekelijkse vergadering van de Israëlische regering, verstaan dat een Palestijnse eenheidsregering niet gevormd kan worden voor de vrijlating van de Israëlische soldaat Gilad Shalit. Die werd in juni 2006 ontvoerd door gewapende Palestijnse groeperingen. Abbas zou volgens een Israëlische functionaris aan Olmert gezegd hebben dat hij alle inspanningen doet om Gilat Shalit zo snel mogelijk vrij te krijgen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud