Kort: Buitenland

Donald Tsang is gisteren herkozen als hoogste bestuurder van Hongkong. Dat hebben Chinese media gemeld. Tsang werd door een speciale kiescommissie met 649 tegen 123 stemmen verkozen voor de duur van vijf jaar.

Donald Tsang herkozen als leider Hongkong

(dpa) - De voormalige Britse kroonkolonie werd in 1997 overgedragen aan China, dat duidelijk zijn voorkeur had laten blijken voor Tsang.

Aardschokken van 7,1 en 5,3 op Richterschaal in Japan

(afp) - Voor de westkust van Japan was er gisterenmorgen een hevige aardschok, met een kracht van 7,1 op de schaal van Richter. Er viel een dode en tientallen gewonden. Een tijdlang gold het tsunami-alarm. In dezelfde buurt was er een negen uur later een nieuw schok, ditmaal met een kracht van 5,3 op de Richterschaal. Het stadje Wajima, dat het bij de eerste beving al zwaar te verduren had gekregen, werd ook bij de tweede schok getroffen.

Gevechten Kinshasa kosten 150 mensenlevens

(dpa) - De dodentol na de gevechten in de Congolese hoofdstad Kinshasa is opgelopen tot 150. Dat meldt de BBC gisteren. De Britse openbare omroep baseerde zich op cijfers van ziekenhuizen en vrijwilligers. In de straten van de hoofdstad liggen nog steeds lijken. De Congolese minister van Informatie Toussaint Tshilombo maakte zaterdagavond in een televisietoespraak gewag van een voorlopige balans van 60 doden en minstens 70 gewonden. De gevechten braken donderdag uit tussen Congolese regeringstroepen en aanhangers van de vroegere vicepresident Jean-Pierre Bemba. Pas zaterdag verbeterde de toestand. Toen kon ook de Belgische school probleemloos ontruimd worden, nadat enkele honderden mensen er geschuild hadden. Zij konden op eigen kracht naar huis.

EU gaat Iran vragen opnieuw te onderhandelen na strengere VN-sancties

(afp) - Vertegenwoordigers van de Europese Unie gaan binnenkort contact opnemen met Iran met de vraag om opnieuw deel te nemen aan de onderhandelingen over het nucleair programma van Teheran, ondanks de sancties die door de Verenigde Naties vrijdagnacht werden opgelegd. Dat heeft een topman van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag verklaard. Hoog EU-gezant Javier Solana en andere Europese diplomaten gaan de Iraanse regering in de komende dagen en weken contacteren om na te gaan of het land bereid is terug te komen op zijn weigering opnieuw te onderhandelen. De onderhandelingen tussen Europa (Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië), het internationaal atoomagentschap (IAEA) en Iran mislukten vorig jaar nadat Teheran had geweigerd de verrijking van uranium stop te zetten. De VN-Veiligheidsraad besliste in de nacht van vrijdag op zaterdag unaniem de sancties tegen het land te verstrengen. De moslimstaat noemt de sancties 'onwettig en onnodig' en herhaalt dat het nucleaire programma enkele vreedzame doelen heeft.

Intussen dreigen de 15 in Iran vastgehouden Britse matrozen te worden beschuldigd van spionage. Dat schreef de Britse krant The Times in zijn zondageditie. Op een website beheerd door medewerkers van de Iraanse president Mahmud Ahmadinejad worden de 15 'oproerlingen' genoemd - de term die de VS en de Britten steevast gebruiken voor het verzet in Irak - en worden hun 'zware straffen' in het vooruitzicht gesteld. 'Spionage is krachtens het Iraanse recht een zware misdaad', luidt het op de website. Op spionage staat in de islamitische republiek de doodstraf. De Sunday Times zegt voorts te vermoeden dat Iran de 15 Britten gevangen houdt als pasmunt voor de vrijlating, door de VS, van vijf veronderstelde leden van de Revolutionaire Wacht. Die waren enkele weken geleden op Iraans grondgebied door VS-soldaten opgepakt.

Mauritaniërs naar stembus voor tweede ronde presidentsverkiezingen

(afp) - Zowat 1,1 miljoen stemgerechtigde Mauritaniërs trokken gisteren naar de stembus voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarin staan Sidi Ould Cheikh Abdallahi van de gewezen presidentiële meerderheid en voormalig oppositielid Ahmed Ould Daddah tegenover elkaar. De 69-jarige Abdallah kreeg op 11 maart 24,80 procent van de kiezers achter zich. Hij kreeg sinds de eerste ronde de steun van de presidentskandidaten die toen op een derde en een vierde plaats eindigden. Zijn overblijvende opponent, de 65-jarige Daddah, haalde in de eerste ronde 21 procent van de stemmen. De Mauritaanse stembusgang wordt gezien als het begin van een democratisch tijdperk in het Noordwest-Afrikaanse land. Vorig jaar waren er al parlements- en gemeenteraadsverkiezingen in de voormalige Franse kolonie.

Academici zien Poolse rechtsstaat bedreigd

(belga) - De rectoren van 105 Poolse publieke en private hogescholen hebben gewaarschuwd tegen het 'uithollen van de Poolse rechtsstaat' door de huidige ultraconservatieve machtshebbers in Warschau. 'Wetgeving die in ijltempo wordt geschreven om vluchtige politieke behoeften te voldoen en een zwakke kwaliteit van legislatieve oplossingen zorgen voor een uitholling van de traditionele waarden waarop een rechtsstaat berust.' De rechtse beleidsmakers in Warschau -in het bijzonder president en premier Kaczynski- zijn tevens een bedreiging voor de onafhankelijkheid van justitie, aldus de verklaring. Voorts protesteren 18 rectoren van openbare universiteiten tegen het uitvoeren van een controversiële wetgeving die het Poolse openbare leven en het onderwijs moet zuiveren van mensen met een communistisch verleden. Volgens die nieuwe wet zullen honderdduizenden Polen verklaringen moeten afleggen over hun eventuele medewerking met de voormalige geheime dienst van de Poolse communistische partij. Onder meer alle voor 1 augustus 1972 geboren hogeschooldocenten, journalisten, advocaten en schooldirecteurs -in totaal goed voor 700.000 mensen- zullen zich voor hun verleden moeten verantwoorden.

Hoofd humanitaire zaken VN toegang ontzegd tot kamp in Darfoer

(afp) - De Britse diplomaat John Holmes, de opvolger van Jan Egeland als hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, is zaterdag door het Sudanese leger de toegang ontzegd tot een vluchtelingenkamp in de West-Sudanese regio Darfoer. Dat heeft een woordvoerster van de VN meegedeeld. Het was de eerste keer dat Holmes zich naar Darfoer begaf sinds hij begin dit jaar het roer overnam van Egeland. Holmes werd tegengehouden aan een door het Sudanese leger opgeworpen wegblokkade. 'Meneer Holmes is gefrustreerd en boos door deze gang van zaken', aldus de woordvoerster.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud