Kort: BUITENLAND

Brits-Iraans topoverleg over gevangengehouden militairen - Premier Olmert bereid tot Arabisch-Israëlische top - EU praat over Amerikaans rakettenschild - Mugabe opnieuw presidentskandidaat in Zimbabwe - Akkoord over regeringsvorming in Nepal

Brits-Iraans topoverleg over gevangengehouden militairen

(dpa/afp) - De Britse minister van defensie, Des Browne, kondigde gisterenavond aan dat Londen 'rechtstreekse bilaterale gesprekken voert' met Iran om een diplomatieke oplossing te vinden voor de zaak van 15 Britse militairen die door het land worden vastgehouden. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigde even later dat er rechtstreekse contacten zijn geweest tussen minister Margaret Beckett en haar Iraanse ambtgenoot Manouchehr Mottaki. Wanneer die plaatsvonden, zei de woordvoerder er niet bij. Brown beklemtoonde nogmaals dat Groot-Brittannië de onvoorwaardelijke vrijlating van de mariniers eist.

Het nieuws was een eerste teken van ontspanning na een weekend waarin de confrontatierethoriek nogmaals gedomineerd had.

De Amerikaanse president George W. Bush was de Britse regering daarbij zaterdag ter hulp gesneld. Hij bestempelde hun aanhouding als 'een niet te verontschuldigen daad'. 'Iran moet de gijzelaars vrijlaten', zei Bush na een ontmoeting in Camp David (Maryland) met de Braziliaanse president Luiz Inacio Lula da Silva. De Britse soldaten zijn 'onschuldig en hebben niets verkeerds gedaan', benadrukte hij.

Het was de eerste keer dat Bush zich in het openbaar uitliet over de zaak. De Amerikaanse regering had zich tot nu toe opvallend afzijdig gehouden. Volgens Amerikaanse diplomaten zou de Britse regering zelf op die terughoudendheid aangedrongen hebben.

De Iraanse president Mahmoed Ahmadinejad pakte Groot-Brittannië zaterdag nog eens hard aan. Hij eiste opnieuw dat Londen zijn verontschuldigingen aanbiedt en zijn spijt betuigt over het voorval. 'Maar laatdunkende machten verontschuldigen zich wegens hun arrogantie en hun egoïstische mentaliteit niet bij de Iraniërs'. Honderden Iraniërs betoogden gisteren ook bij de Britse ambassade in Teheran. Later op de avond zei een kolonel van de Revolutionaire Garde dat twee Amerikaanse legertoestellen het Iraanse luchtruim zouden geschonden hebben.

Premier Olmert bereid tot Arabisch-Israëlische top

(afp) - De Israëlische premier Ehus Olmert is bereid deel te nemen aan een onder de auspiciën van Saudi-Arabië georganiseerde Arabisch-Israëlische vredestop. Dat kondigde hij gisteren aan tijdens een persconferentie met de Duitse kanselier Angela Merkel.

EU praat over Amerikaans rakettenschild

(belga) - Op hun informele top in Bremen hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie het licht op groen gezet voor een Europese discussie over het Amerikaanse rakettenschild. Die komt er op de raadsvergadering van 23 april in Brussel. België is voorstander van die Europese discussie, maar heeft ten gronde nog geen standpunt vastgelegd. Of dat er op 23 april komt, is niet evident, want vanaf 1 mei is het kabinet aan de lopende zaken toe.

Het was de Luxemburgse minister Jean Asselborn, een sociaaldemocraat, die op het einde de informele tweedaagse voorstelde de nieuwe rakettenkwestie op Europees vlak te bespreken. Polen en Tsjechië, twee kandidaten om onderdelen van het schild op hun grondgebied te installeren, waren daar tot nu fel tegen. Ze vinden dat dat geen EU-materie is. Maar in Bremen was de Tsjechische delegatie op het moment van de beslissing al vertrokken en de Poolse BZ-minister Anna Fotyga verzette zich deze keer niet tegen het principe van een Europese discussie.

Op 19 april wordt het rakettenschild ook bij de NAVO besproken. Het is in Europa fel omstreden, vooral omdat het tot een drastische verslechtering van de relaties met Rusland kan leiden.

Mugabe opnieuw presidentskandidaat in Zimbabwe

(dpa) - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is door zijn partij Zanu-PF opnieuw als kandidaat voor het presidentschap naar voren geschoven. Het centrale comité van de partij steunde vrijdagavond de kandidatuur van de 83-jarige Mugabe, die reeds 27 jaar onafgebroken aan de macht is in Zimbabwe. Het centrale comité van Zanu-PF besloot tevens om de parlementsverkiezingen met twee jaar te vervroegen. Zo vallen ze samen met de presidentsverkiezingen. Mugabe wordt mogelijk de enige kandidaat in de stembusgang. Oppositieleider Morgan Tsvangirai kondigde al aan dat hij niet aan verkiezingen wil deelnemen zolang er geen nieuwe grondwet is goedgekeurd. Op 11 maart werden Tsvangirai en enkele andere oppositieleden in de marge van een protestmanifestatie gearresteerd en mishandeld door de politie.

Het autocratische beleid van de president heeft het land in een diepe crisis gedompeld. Dat zou ook tot dissidenties in zijn eigen partij geleid hebben. Maar voorlopig lijkt het erop dat hij de touwtjes nog stevig in handen heeft.

Akkoord over regeringsvorming in Nepal

(afp) - De zeven Nepalese politieke partijen en de maoïsten hebben een formeel akkoord bereikt om een regering te vormen en de eind 2006 bezegelde vrede te consolideren. De verantwoordelijken van de acht partijen hebben beslist de tweede post in de regering (na die van de premier) aan de Congrespartij toe te kennen. De regeringsvorming had zaterdag moeten gebeuren maar onenigheden op het laatste moment over de hiërarchische orde van de ministers binnen de regering dwongen de Nepalese partijen de zitting naar zondag te verdagen. Op 20 juni worden verkiezingen gehouden voor een wetgevend parlement. De voormalige maoïstische guerrillero krijgen de bevoegdheid over vijf ministeries in de overgangsregering, een première in de geschiedenis van Nepal en een scenario dat enkele maanden geleden nog ondenkbaar was.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud