Kort: BUITENLAND

Israël wil praten over Arabisch vredesplan - Palestijnse regering keurt veiligheidsplan goed - Iran plant twee nieuwe kerncentrales in Bouchehr - Zeven doden bij nieuwe terreuraanslagen in Algerije -Sint-Petersburg: leider extreemlinks Edouard Limonov opgepakt - Elf doden bij aanslag met bombus in Bagdad - Zeker 21 doden bij gouverneursverkiezingen in Nigeria - Mandaat VN-missie in Congo maand verlengd

Israël wil praten over Arabisch vredesplan

(afp) - Israël is bereid te onderhandelen met de Arabische landen over hun vredesvoorstel. Dat kondigde de Israëlische premier, Ehud Olmert, zondag aan. Dat was een verrassing, want eerder wuifde de Israëlische premier het voorstel van de Arabische landen weg.

Met het vredesplan willen de Arabische landen de relaties met Israël normaliseren in ruil voor een terugtrekking uit de gebieden die Israël tijdens de oorlog van 1967 bezet heeft.

Een rechtstreeks contact tussen Israël en de Arabische Liga is er niet, maar Olmert stelt wel verkennende gesprekken voor. Zondagmiddag ontmoette de premier de Palestijnse president, Mahmoud Abbas, om te praten over economische en veiligheidskwesties.

Palestijnse regering keurt veiligheidsplan goed

(afp) - De Palestijnse regering keurde zaterdag een veiligheidsplan goed om de openbare orde in de Palestijnse gebieden te herstellen. Het plan stelt de vorming van een nationale raad voor de veiligheid voor. Die moet het werk van meerdere Palestijnse organisaties samenbrengen. De raad zal onder meer bestaan uit de Palestijnse premier, Ismaïl Haniyeh, en de ministers van Binnenlandse Zaken, Financiën, Justitie en Buitenlandse Zaken.

De regering riep ook de nieuwe functie van 'algemeen inspecteur van het ministerie van Binnenlandse Zaken' in het leven. Die moet de veiligheidsdiensten controleren en erop toezien dat ze de wet respecteren.

Iran plant twee nieuwe kerncentrales in Bouchehr

(afp) - Iran lanceert een aanbesteding voor de bouw van twee kerncentrales in het zuiden van het land. Dat zei een verantwoordelijke van het Iraanse Atoomagentschap. De aankondiging komt op een ogenblik dat Iran onder internationale druk staat zijn nucleaire activiteiten op te schorten en de voltooiing van zijn eerste kerncentrale vertraging oploopt.

'Iran formuleert een aanbesteding voor de bouw van twee nieuwe centrales van 1.000 en 1.600 megawatt in Bouchehr', zei Fayaz Bakhsh, de directeur productie en ontwikkeling van kernenergie van het Iraanse Atoomagentschap. Iran zou al contact genomen hebben met Rusland en Europa, voegde hij eraan toe.

De kostprijs van de kerncentrales ligt tussen 1,4 en 1,7 miljard dollar en de bouw ervan duurt negen tot elf jaar. 'De splijtstof wordt geleverd door lokale en buitenlandse productie', zei Fayaz Bakhsh. Nochtans is het Iran verboden uranium in eigen land te verrijken. De internationale gemeenschap, de VS op kop, vreest dat Iran het verrijkt uranium gebruikt voor de bouw van een atoombom.

Zeven doden bij nieuwe terreuraanslagen in Algerije

(dpa) - Zondag zijn bij nieuwe terreuraanslagen in Algerije minstens zeven doden gevallen, nadat woensdag al 33 mensen om het leven waren gekomen bij zelfmoordaanslagen in Algiers, de Algerijnse hoofdstad.

Bij een aanval op een legerbasis op 50 kilometer van Algiers werden zondag vier soldaten gedood en raakten twee anderen gewond. Bij een andere aanslag in de buurt van de hoofdstad kwam nog een soldaat om. Deze aanslag werd gepleegd door een vermoedelijk lid van de terreurgroep Al Qaeda van de Islamitische Maghreb. Er kwamen ook twee burgers om nadat terroristen een postkantoor hadden aangevallen.

Sint-Petersburg: leider extreemlinks Edouard Limonov opgepakt

(afp) - Een van de leiders van de Russische oppositie, Edouard Limonov, is zondag opgepakt tijdens een betoging in Sint-Petersburg tegen de Russische president, Vladimir Poetin.

De schrijver Limonov is een van de bezielers van de beweging 'Een ander Rusland', waarvan ook de ex-schaakkampioen Garry Kasparov lid is. Zaterdag werden minstens 200 manifestanten, onder wie Kasparov, in Moskou opgepakt door de politie tijdens een gelijkaardige verboden betoging tegen Poetin. In de vooravond werden ze weer vrijgelaten.

Elf doden bij aanslag met bombus in Bagdad

(afp) - Bij een aanslag met een bombus in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zondag 11 doden en 18 gewonden gevallen. De bus bevond zich in een drukbezochte winkelstraat in de wijk Karrada. Zondagmorgen waren er ook al twee aanslagen met bomauto's in Bagdad waarbij 18 mensen om het leven kwamen. Daarnaast vielen zes doden en tien gewonden bij een aanslag van een zelfmoordterrorist in het noorden van Bagdad. Zaterdag vielen bij verschillende aanslagen in Irak minstens 60 doden. Het veiligheidsplan voor de Iraakse hoofdstad gaat zijn negende week in.

Zeker 21 doden bij gouverneursverkiezingen in Nigeria

(dpa) - Bij de gouverneursverkiezingen in 36 Nigeriaanse deelstaten zijn zaterdag zeker 21 mensen omgekomen. Dat maakte de politie zaterdag bekend.

In het zuidwesten van Nigeria, in de staat Ondo, ontstond een schietincident toen politici probeerden een urne met stembiljetten te verstoppen. In Port Harcourt, in het centrum van de Nigeriaanse olie-industrie, werden zeven politiemannen gedood. In de economische hoofdstad Lagos kwamen nog eens twee mensen om.

De gouverneursverkiezingen gelden als test voor de presidents- en parlementsverkiezingen van zaterdag.

Mandaat VN-missie in Congo maand verlengd

(belga) - De VN-Veiligheidsraad heeft de Monuc-vredesmissie van de Verenigde Naties in Congo met een maand verlengd tot 15 mei. Het vorige mandaat liep gisteren af. De verlenging van het mandaat met een maand werd unaniem goedgekeurd door de 15 leden van de Veiligheidsraad, waaronder België. De verlenging moet het mogelijk maken een nieuw mandaat vast te leggen. Monuc is de belangrijkste vredesoperatie van de VN met ongeveer 16.500 blauwhelmen en 2.000 burgers. De missie helpt de Congolese regering met de veiligheid, vooral in het oosten van het land.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud