Kort: BUITENLAND

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Rusland over het hervatten van de Poolse vleesexport slepen aan. Dat zei de Europese Commissie zaterdag in Brussel.

EU en Rusland blijven ruziën over Pools vlees

(tijd/belga) - Het Europees Commissielid voor Volksgezondheid, Markos Kyprianou, zocht samen met de Russische minister van Landbouw, Alexej Gordejev, in de Cypriotische kuststad Limassol een oplossing voor het probleem. Rusland eist dat de kwaliteit van de Poolse vleesexport verbeterd wordt, terwijl Polen en de Europese Unie ervan overtuigd zijn dat voldaan is aan alle normen voor voedselveiligheid. De rel blokkeert de onderhandelingen over een nieuw economisch samenwerkingsakkoord tussen de EU en Rusland. Polen bevestigde gisteren dat het zijn veto tegen de start van die onderhandelingen handhaaft. Vanavond is in Luxemburg een ontmoeting gepland tussen de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, de EU-gezant voor Buitenlands Beleid, Javier Solana en de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. De aanslepende vleesoorlog dreigt die gesprekken te bemoeilijken.

Onregelmatigheden bij verkiezingen Nigeria

(tijd/belga) - De stembusgang voor een nieuw parlement en een nieuwe president in Nigeria is zaterdag chaotisch verlopen. In de laatste week voor de verkiezingen zijn zeker 39 mensen gedood, meldden officiële bronnen gisteren. EU-voorzitter Duitsland drukte gisteren al zijn ongerustheid uit over de onregelmatigheden en vreest dat niet alle Nigerianen vrij en onbevreesd hun stem konden uitbrengen. Vicepresident Atiku Abubakar, een van de belangrijkste kandidaten van de oppositie, wil niet wachten op de definitieve resultaten en heeft al gevraagd dat de uitslag van de verkiezingen wordt geannuleerd.

Prins Harry doelwit Iraakse rebellen

(dpa) - De Britse prins Harry (22) is in Irak, al weken voor zijn geplande militaire inzet, tot doelwit uitgeroepen. Rebellen hebben concrete plannen om de prins als gijzelaar te ontvoeren, meldt de Britse zondagskrant The Observer. Verscheidene foto's van de kleinzoon van de Britse koningin werden door milities van het internet gedownload en verdeeld onder de rebellen. Sommige van de gevaarlijkste groepen in het zuiden van Irak zouden informanten in Britse kampen hebben, die het doen en laten van prins Harry zouden gadeslaan. Ondanks de gevaren wijzigt niets aan de plannen om Harry vanaf eind mei voor zes maanden naar Irak te sturen. Hij trekt naar Irak met een eenheid van zijn eliteregiment, Blues and Royals.

VN-topman tegen nieuwe sancties Sudan

(dpa/tijd) - De secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN), Ban Ki-moon, verzet zich tegen nieuwe sancties tegen het regime in Sudan. De Zuid-Koreaanse VN-topman wil meer tijd om een politieke en diplomatieke oplossing te vinden voor de crisisregio Darfur, in het westen van Sudan. Bij zijn eerste bezoek aan de VN-zetel in Genève zei Ban zaterdag dat de Sudanezen 'vooruitgang' hebben geboekt. Aan sancties mag pas worden gedacht als Khartoem de nieuwste akkoorden met voeten treedt. Verwacht wordt dat de EU-ministers van Buitenlandse Zaken vandaag op hun bijeenkomst in Luxemburg nieuw geld vrijmaken voor de Afrikaanse Unie (AU), om 7.000 in Darfur gelegerde vredessoldaten te financieren. Tevens wordt gesproken over mogelijke EU-sancties tegen Khartoem. Met name de VS en Groot-Brittannië willen de druk op de Sudanese regering verhogen door sancties op te leggen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud