Kort: BUITENLAND

Bayrou sluit alliantie tussen centrum en links uit - Israëlisch rapport over oorlog tegen Libanon wil Olmert niet weg - Iran neemt deel aan Irak-conferentie - VN-missie rondt bezoek aan Kosovo af - VN heft diamantembargo Liberia op - Rijken in Groot-Brittannië worden steeds rijker - China trekt resereverplichtingen banken op - IG Metall lanceert waarschuwingsstakingen

Bayrou sluit alliantie tussen centrum en links uit

(afp/dpa) - Een week voor de tweede ronde van de Franse presidentsverkiezingen heeft de centrist François Bayrou een alliantie met de socialistische kandidate Ségolène Royal opnieuw uitgesloten. In een televisiedebat stelde Bayrou dat hij geen kiesverbond met de socialistische partij aangaat.

Royal ligt in de peilingen tussen 2 en 8 procentpunt achter op haar conservatieve rivaal Nicolas Sarkozy. Wil ze op 6 mei aan het langste eind trekken, dan is ze op de stemmen van de 6,8 miljoen mensen aangewezen die in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen voor Bayrou kozen. De centrist eindigde in die eerste ronde als derde, na Sarkozy en Royal. Uit een peiling die werd uitgevoerd voor het debat tussen Bayrou en Royal blijkt dat 32 procent van de kiezers die in de eerste ronde voor Bayrou stemden op 6 mei Sarkozy willen steunen. 41 procent geeft de voorkeur aan Royal.

Israëlisch rapport over oorlog tegen Libanon wil Olmert niet weg

(afp) - Het rapport van een Israëlische onderzoekscommissie over de mislukkingen van de oorlog van vorige zomer tegen Libanon is zeer kritisch voor de Israëlische premier Ehud Olmert, maar zijn ontslag wordt niet gevraagd. Dat heeft een Israëlische privételevisiezender, die een kopie van het rapport heeft kunnen bemachtigen, gemeld. Het rapport wordt vandaag publiek gemaakt. Intimi van de premier zeggen volgens de privételevisiezender dat Olmert ook niet de bedoeling heeft af te treden.

Iran neemt deel aan Irak-conferentie

(afp) - De Iraanse president, Mahmoed Ahmadinejad, heeft de Iraakse premier, Noeri al-Maliki, op de hoogte gebracht van de deelname van zijn land aan de internationale conferentie over de heropbouw van Irak. De conferentie vindt volgende week plaats in de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheik. Ali Larijani, de hoge Iraanse functionaris belast met veiligheidsbeleid, reisde gisteren naar Bagdad voor een bezoek van drie dagen. Behalve de buurlanden van Irak worden ook vertegenwoordigers van de VN, de EU en de G8 in Egypte verwacht. Ze zullen er maatregelen onder de loep nemen om de situatie in Irak te stabiliseren.

VN-missie rondt bezoek aan Kosovo af

(afp) - De ambassadeurs van de VN-Veiligheidsraad die de voorbije dagen in Belgrado en Kosovo waren, hebben 'verscheidene leemtes' gevonden in de toepassing van resolutie 1244 over een oplossing voor het conflict in de Zuid-Servische provincie. Dat liet het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken gisteren weten. De informatiemissie van de VN-delegatie kwam er op aandringen van Rusland. Het was de bedoeling informatie te verzamelen alvorens de Veiligheidsraad een beslissing neemt over het toekomstige statuut van Kosovo.

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de missie onder leiding van de Belgische VN-ambassadeur Johan Verbeke de conclusie dat 'de situatie in verband met de uitvoering van resolutie 1244 als onbevredigend kan worden beschouwd'. VN-resolutie 1244 werd op 10 juni 1999 aangenomen en zet de voorwaarden uiteen voor een regeling van het conflict in Kosovo. Er wordt onder meer voorzien in een veilige en vrije terugkeer voor de leden van de gevluchte Servische minderheid. Servië beroept zich ook op resolutie 1244 in zijn verzet tegen onafhankelijkheid voor Kosovo. De resolutie erkent de territoriale integriteit van het voormalige Joegoslavië, en gaat niet verder dan een substantiële autonomie voor Kosovo.

VN heft diamantembargo Liberia op

(dpa) - De VN-Veiligheidsraad heeft een einde gemaakt aan het embargo op de uitvoer van ruwe diamanten uit Liberia. Het embargo werd in 2003 ingevoerd in een poging de financiering van de burgeroorlog in het land droog te leggen. In meerdere landen in West-Afrika wordt of werd de uitvoer van zogeheten bloeddiamanten gebruikt ter financiering van burgeroorlogen. De oorlog in Liberia duurde 14 jaar. Vorig jaar trad een democratisch gekozen regering aan en sindsdien neemt onder presidente Ellen Johnson-Sirleaf de veiligheid en stabiliteit in het land toe, aldus de Verenigde Naties. Daarom heeft een groep deskundigen de opheffing van het embargo aanbevolen om de economie van het land vooruit te helpen. Om diamanten te kunnen uitvoeren, moet het land in orde zijn met de regels van het Kimberly-proces, een certificatiesysteem ter controle van de herkomst van de diamanten. In juni zal de Veiligheidsraad bekijken in hoeverre Liberia aan die regels voldoet.

Rijken in Groot-Brittannië worden steeds rijker

(afp) - Het fortuin van de duizend rijkste personen in Groot-Brittannië is bijna verdrievoudigd sinds Tony Blair een decennium geleden aan de macht kwam. Nochtans had de Britse premier een grotere gelijkheid beloofd. De rijkdom van de rijksten ging er de voorbije tien jaar met 260 procent op vooruit. Voor de gemiddelde Brit was dat 120 procent. Lakshmi Mittal van staalreus Arcelor Mittal is nog steeds de rijkste man aan de andere kant van het kanaal, met een geschat vermogen van 19,25 miljard pond (28,23 miljard euro). De voormalige oliemagnaat Roman Abramovitsj, eigenaar van de Londense voetbalclub Chelsea, komt op de tweede plaats met 10,8 miljard pond (15,84 miljard euro). Slechts drie van de tien rijkste miljardairs van Groot-Brittannië zijn in het land geboren. Veel van die hyperrijke buitenlanders vestigen zich in Groot-Brittannië om fiscale redenen. De rijkste Brit is de hertog van Westminster. Zijn vastgoedvermogen bedraagt 7 miljard pond (10,26 miljard euro).

China trekt resereverplichtingen banken op

(tijd) - De Chinese centrale bank trok gisteren voor de vierde maal dit jaar de reserveverplichtingen van de banken op om de economie af te remmen. De maatregel wordt op 15 mei van kracht. De banken moeten dan 11 procent van hun werkingsmiddelen als kasreserve aanhouden. De bedoeling is dat ze minder kredieten verstrekken. In het eerste kwartaal tekende de Chinese economie een groei op van 11,1 procent. Economen denken dat de beslissing van de centrale bank een verdere renteverhoging op korte termijn onwaarschijnlijk maakt. De jongste renteverhoging dateert van 17 maart. De basisrente werd toe opgetrokken tot 6,39 procent.

IG Metall lanceert waarschuwingsstakingen

(reuters) - In de nacht van zaterdag op zondag legden honderden leden van de metaalvakbond IG Metall in de Duitse deelstaten Nedersaksen en Rijnland-Palts het werk neer. IG Metall eist voor zijn 3,4 miljoen werknemers in de sector een loonsverhoging van 6,5 procent. De werkgevers zijn slechts bereid een verhoging van 2,5 procent toe te kennen plus een conjunctuurbonus van 0,5 procent. De vakbond dreigt ermee woensdag en donderdag het aantal waarschuwingsstakingen uit te breiden. Donderdag wordt er in Baden-Württemberg verder onderhandeld.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud