Kort : cultuur en sport

Arnon Grunberg wint Gouden Uil - 'Vermiste' Delvaux terecht - Renovatie Prado-museum afgerond - Boonen en Freire domineren opening Vlaamse Wielerweek - Oliver Kahn bevestigt afscheid in 2008

Arnon Grunberg wint Gouden Uil

(belga) - De Gouden Uil Literatuurprijs 2007 gaat naar de Nederlander Arnon Grunberg voor zijn boek 'Tirza'. Het werk gaat over een man die zijn kind wil beschermen. Het boek werd door de jury omschreven als 'een indringend psychologisch portret, verbonden met de alomtegenwoordige paranoia. Walgelijk en fascinerend tegelijk.' Grunberg haalde het van de Vlamingen Tom Lanoye ('Het derde huwelijk') en Dimitri Verhulst ('De helaasheid der dingen') en de Nederlanders Remco Campert ('Het satijnen hart') en Christiaan Weijts ('ART.285b').

De Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs werd gewonnen door Marjolijn Hof met 'Een kleine kans'. Zij won ook de prijs van de jonge lezer. De Gouden Uil Prijs van de Lezer was voor Dimitri Verhulst met 'De helaasheid der dingen'.

'Vermiste' Delvaux terecht

(belga) - Het Paul Delvauxmuseum in Sint-Idesbald (Koksijde) bestaat dit jaar een kwarteeuw. Dat wordt gevierd met de expositie 'Odyssee van een droom', die afgelopen weekend de deuren opende. Op die tentoonstelling duikt ook een werk van Paul Delvaux op dat de voorbije 32 jaar 'vermist' was. Het gaat om het schilderij 'Portret van Sacha Goemans' uit 1945. Het toont de vrouw van Camille Goemans, een van de leden van de Belgische surrealisten. Het olieverfschilderij was de voorbije decennia verloren geraakt, niemand wist waar het zich bevond. Ten einde raad werd een oproep tot getuigen gelanceerd, waarop een bezoeker aan de Stichting Paul Delvaux signaleerde dat hij het gezien had in een galerij in Knokke. Daar werd het te koop aangeboden. De eigenaar werd opgespoord en die had het een dertigtal jaar geleden gekocht in Nice. Hij stemde ermee in het schilderij uit te lenen voor de jubileumexpositie.

Renovatie Prado-museum afgerond

(afp) - Na vijf jaar renovatiewerken is het nieuwe Prado dit weekeinde voorgesteld. Het wereldberoemde museum in Madrid onderging de grootste opfrisbeurt uit zijn 200-jarige geschiedenis. Aan de renovatie hing een prijskaartje van 152 miljoen euro. Het prestigieuze museum, waar het werk van Spaanse meesters als Velasquez en Goya tentoongesteld wordt, krijgt jaarlijks twee miljoen bezoekers over de vloer. Door de renovatie wordt de capaciteit met de helft uitgebreid. De herinrichting van het Prado liep niet van een leien dakje. Al in 1994 begon men na te denken over een renovatie, maar de werkzaamheden zouden uiteindelijk pas in 2002 van start gaan. Het project liep bovendien twee jaar vertraging op en de kostprijs lag uiteindelijk drie keer hoger dan oorspronkelijk werd geraamd.

Boonen en Freire domineren opening Vlaamse Wielerweek

(belga) - Tom Boonen (Quick.Step) won zaterdag de 50ste editie van de E3 Prijs Vlaanderen. Na 203 kilometer met start en aankomst in Harelbeke was de 26-jarige Belg de snelste van een groepje van vier. De Zwitser Fabian Cancellara werd tweede, voor de Duitser Marcus Burghardt en de Italiaan Manuel Quinziato. Het is de vierde opeenvolgende zege voor Boonen in de E3-prijs, een unieke prestatie. Alleen Rik Van Looy won de E3-prijs in het verleden ook al vier keer.

Oscar Freire heeft zondag de 47ste editie van de Brabantse Pijl gewonnen. De 31-jarige Spanjaard, vorige week ook al winnaar in Milaan-Sanremo, was na 200 kilometer van Zaventem naar Alsemberg de snelste van een groepje van zes. Onze landgenoot Nick Nuyens werd tweede, de Luxemburger Kim Kirchen derde. Het was de derde overwinning op rij voor Freire in de Brabantse Pijl.

Oliver Kahn bevestigt afscheid in 2008

(reuters) - De Duitser Oliver Kahn heeft zondag in de Duitse pers bevestigd dat hij in juni 2008 een punt achter zijn carrière zet. De doelman van het Duitse Bayern München kon een contractverlenging ondertekenen, maar gaat daar niet op in. 'Op 30 juni 2008 hang ik mijn handschoenen aan de haak', vertelde de 37-jarige Kahn aan Die Welt. Kahn, die 86 keer uitkwam voor Duitsland, speelt sinds 1994 voor Bayern München. Hij speelde al meer dan 500 wedstrijden in de Duitse Bundesliga. Hij won met Bayern zeven landstitels, zeven Duitse Bekers, de UEFA Cup (1996) en de Champions League (2001).

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud