Kort: ONDERNEMINGEN

Hout wordt duur - GM stopt productie Hummer H1 - AstraZeneca heeft interesse in CAT - Solvay opent nieuwe PVC-lijn - Capco staat in de etalage - Inco verhoogt bod op Falconbridge

(belga) De prijzen van bijna alle houtsoorten gaan fors in stijgende lijn, stelt de Nationale Federatie der Houthandelaars in België (NFH) vast. Die prijsstijging met minstens 10 en soms tot 30 procent is algemeen en houdt wellicht nog een tijd aan, zegt Pierre Steenberghen, de secretaris van de NFH. Het aanbod is krap en vanuit China en India stijgt de vraag. Bovendien zijn veel tropische landen overgegaan tot kapbeperkingen, zoals in Brazilië. Het gevolg is dat de invoer uit Brazilië daalt. Tropisch hout kent sinds begin dit jaar opmerkelijke prijssprongen. Ook de sector van de plaatmaterialen kampt met een aanbodtekort. Het afvalhout dat voordien naar de spaanderplaatsector ging, wordt nu gekocht als energiebron, waarmee de energiebedrijven groene stroomcertificaten kunnen verdienen.

(belga) - De laatste Hummer H1, de grote brandstofverslindende alleterreinwagen, wordt wellicht volgende maand geproduceerd door General Motors. Dat heeft de Amerikaanse autobouwer het voorbije weekend bekendgemaakt. De kleinere broertjes Hummer H2 en H3 blijven wel bestaan. Volgens GM heeft de beslissing niets te maken met de stijgende brandstofprijzen. Eigenaars van een Hummer H1 hebben geld genoeg om zich daar geen zorgen over te maken.

(reuters) - Het Britse biotechbedrijf Antibody Technology Group plc (CAT) is gesprekken begonnen met het farmabedrijf AstraZeneca voor een eventuele overname. Dat raakte zondag bekend. CAT zou gewaardeerd worden op 600 miljoen pond of 900 miljoen euro. De directie van CAT wilde voorlopig nog niet bevestigen of AstraZeneca ook werkelijk toehapt.

(belga) - Het chemiebedrijf Solvay opende dit weekeinde op haar site in Jemeppe-sur-Sambre een nieuwe PVC-productielijn, een investering van 25 miljoen euro. Jemeppe-sur-Sambre vergroot daarmee zijn productiecapaciteit tot 400.000 ton PVC per jaar en is daarmee de grootste PVC-producent in Europa.

(tijd) - The Capital Markets Company (Capco), de Belgische leverancier van software en advies voor de financiële sector, zoekt een partner. Dat schreef De Standaard zaterdag. Rob Heyvaert, de oprichter en topman van Capco en die sinds zijn optreden in de tv-reeks 'De Topmanager' een BV is geworden, ziet drie mogelijkheden voor de toekomst van het bedrijf dat hij in 1998 uit de grond stampte. Een eerste optie is een fusie met een in omvang vergelijkbare groep met complementaire activiteiten. Een andere mogelijkheid is opgaan in een grotere groep. De derde optie, meteen de minst voor de hand liggende, is een nieuwe kapitaalronde. Dat zou met de hulp van een durfkapitalist kunnen gebeuren. Rob Heyvaert maakte zijn fortuin via de verkoop van zijn bedrijf Cimad aan de Amerikaanse computergroep IBM in de jaren negentig. Voor hij in 1988 Cimad oprichtte, was hij actief bij het bedrijf Dataprocess.

(bloomberg) - Inco Ltd., de tweede grootste nikkelproducent ter wereld, verhoogt zijn vriendelijk bod op Falconbridge Ltd met 11 procent tot 19,6 miljoen Canadese dollar of 14 miljoen euro. De twee Canadese bedrijven hadden eerder al een omruilverhouding van aandelen Falconbridge naar Inco vastgelegd. De verhoging met 11 procent is het gevolg van verder gestegen metaalprijzen. Sinds Inco in oktober vorig jaar een eerste bod lanceerde op Falconbridge zijn de koperprijzen verdubbeld op de London Metal Exchange. De nikkelprijs is in die periode met 66 procent gestegen. De twee bedrijven kwamen ook overeen om de boete voor het geval de deal niet doorgaat, fors op te trekken tot 450 miljoen Canadese dollar.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud