Kort: ONDERNEMINGEN

Durfkapitalisten azen op PagesJaunes - 'A380 kost grootste Amerikaanse luchthavens 777 miljoen euro' - Blackstone ontkent bod op Deutsche Telekom - Umicore kiest adviseur verzelfstandiging zinkdivisie - Buffett schenkt groot deel fortuin aan liefdadigheid

Durfkapitalisten azen op PagesJaunes

(bloomberg/tijd) - Een reeks durfkapitalisten aast op PagesJaunes, de telefoonboekendivisie van France Télécom. Volgens de Britse krant The Times vormt de zakenbank Goldman Sachs een consortium met de Franse durfkapitalist Eurazeo, en zijn BC Partners en PAI Partners ook een duo. France Télécom kondigde begin juni aan dat het zijn telefoonboekendivisie in de etalage zette. France Télécom bezit 54 procent van het bedrijf. Dat belang is naar verluidt 3,5 miljard euro waard. De Belgische Gouden Gids is sinds eind 2004 - en de overname van VNU World Directories - in handen van de durfkapitaalgroepen Apax en Cinven. Zij worden niet door The Times vernoemd.

'A380 kost grootste Amerikaanse luchthavens 777 miljoen euro'

(afp/tijd) - De Amerikaanse luchthavens die in aanmerking komen om de superjumbo A380 te ontvangen, moeten voor 927 miljoen dollar (777 miljoen euro) werken uitvoeren. Dat berekende het Amerikaanse rekenhof. De A380 wordt het grootste vliegtuig ter wereld en zal tussen 555 en 853 passagiers kunnen vervoeren. De komst van het toestel zal werken vergen op de landingsbanen en aan de toegangspoorten. Volgens het Amerikaanse rekenhof zullen de werken aan de landingsbanen alleen al ruim 760 miljoen dollar kosten. De Newyorkse luchthaven JFK zou 150 miljoen dollar moeten uittrekken. De A380 is een blok aan het been van het Europese luchtvaartconsortium Airbus. Een nieuwe vertraging in de productie van het toestel leidde vorige week tot de ineenstorting van de koers van het moederconcern van Airbus, EADS.

Blackstone ontkent bod op Deutsche Telekom

(bloomberg) - De Amerikaanse durfkapitalist Blackstone ontkent de berichten over een bod op de Duitse telecomgroep Deutsche Telekom. 'Het artikel daarover is op niets gebaseerd', zegt een woordvoerder van Blackstone. Het Duitse blad WirtschaftsWoche schreef vorige week dat de investeringsmaatschappij een overnamebod van 60 miljard euro op de telecomgroep voorbereidde. Blackstone zou volgens het tijdschrift zijn bod begin 2007 uitbrengen. De durfkapitalist bezit 4,5 procent van de Duitse telecomgroep. Andere aandeelhouders van Deutsche Telekom - de publieke bank KfW (16,6%) en de Duitse overheid (14,6%) - hebben geen aanwijzingen over een mogelijk overnamebod.

Umicore kiest adviseur verzelfstandiging zinkdivisie

(belga) - De Belgische edelemetalengroep Umicore heeft het advocatenkantoor Linklaters De Bandt aangeduid als juridisch adviseur voor de verzelfstandiging van haar zinkdivisie. Dat meldde De Standaard zaterdag. Umicore onderzoekt sinds begin dit jaar de mogelijkheid om zijn activiteiten in zinkraffinage en zinklegeringen onder te brengen in een aparte dochter. Het bedrijf kan worden verkocht, een alliantie aangaan of naar de beurs worden gebracht. Dat deed de Belgische groep al met haar koperdivisie, Cumerio. De afsplitsing van de zinkactivitieiten past in Umicores strategie om zich te profileren als producent van hoogwaardige materialen. Een afsplitsing van de speciale zinkproducten voor de bouw en van zinkchemicaliën staat niet op het programma.

Buffett schenkt groot deel fortuin aan liefdadigheid

(bloomberg) - De miljardair Warren Buffett gaat 85 procent van zijn fortuin schenken aan liefdadigheid. Dat schrijft het tijdschrift Fortune. Buffetts fortuin wordt gewaardeerd op 44 miljard dollar (35,2 miljard euro). Het grootste deel van de giften gaat naar The Bill and Melinda Gates Foundation. De liefdadigheidsinstelling van Microsoft-oprichter Bill Gates heeft al een budget van zowat 30 miljard dollar (23,7 miljard euro), meer dan de Wereldgezondheidsorganisatie.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud