Kort: ONDERNEMINGEN

Oprichter Wikipedia wil meer kwaliteit - Toyota treft minnelijke schikking voor ongewenste intimiteiten - Google sluit akkoord met AP - Indiase scholen verbieden Coca-Cola en Pepsi - Perry Sport verkocht

Oprichter Wikipedia wil meer kwaliteit

(anp) - De oprichter van Wikipedia wil kwalitatief betere bijdragen krijgen voor zijn internetencyclopedie. Jimmy Wales roept internetters op meer nadruk te leggen op kwaliteit in plaats van kwantiteit. 'Hoewel we ons altijd ten doel hebben gesteld net zo goed als of beter te worden dan de encyclopedie Britannica, zijn we er nog niet. We kunnen niet langer tevreden zijn met een toenemend aantal bijdragen en moeten onze aandacht verleggen van groei naar kwaliteit', zegt Wales. Hij deed zijn oproep op 'Wikimania', een driedaagse bijeenkomst van driehonderd fervente Wikipedia-gebruikers.

De interactieve encyclopedie werd opgericht in 2001 en telt al meer dan 1,2 miljoen Engelstalige artikelen. De Nederlandse editie van Wikipedia telt meer dan 216.000 bijdragen. Door het succes van Wikipedia zijn tal van producten rondom de encyclopedie ontwikkeld, zoals woordenboeken, lesmateriaal voor scholen en verzamelwerken van bekende quotes.

Toyota treft minnelijke schikking voor ongewenste intimiteiten

(afp) - Het Amerikaanse filiaal van de Japanse automobielgroep Toyota Motor heeft een minnelijke schikking getroffen na een klacht wegens ongewenste intimiteiten tegen zijn voormalige voorzitter Hideaki Otaka. Dat meldden Japanse media zaterdag. Sayaka Kobayashi diende de klacht in mei in bij het staatshooggerechtschof van New York. Zij was de voormalige directieassistente van de gedelegeerd bestuurder van het Noord-Amerikaanse filiaal van Toyota. De vrouw eiste een schadevergoeding van 190 miljoen dollar.

Google sluit akkoord met AP

(afp) - De Amerikaanse internetreus Google heeft een akkoord bereikt over de auteursrechten op informatie van het Amerikaanse persagentschap Associated Press (AP). Volgens AP heeft Google toegestemd te betalen voor informatie en foto's van AP. Maar noch de internetgroep noch het persagentschap wilden details kwijt over het akkoord. Tegen Google lopen nog een aantal juridische procedures over auteursrechten. Zo diende het Franse persagentschap Agence France Presse (AFP) in maart 2005 een klacht in wegens het overtreden van de copyrightregels. Google zou zonder akkoord foto's en informatie van AFP hebben gebruikt. Het Franse persbureau eist daarom een schadevergoeding en intresten van 17,5 miljoen dollar

Indiase scholen verbieden Coca-Cola en Pepsi

(afp/belga) - Twee Indiase deelstaten verbieden de verkoop van Pepsi en Coca-Cola in openbare scholen. Daarmee deint de heisa in India over het gezondheidsgevaar van de frisdranken uit. Eerder deze week werden de twee bedrijven ervan beschuldigd dat hun drankjes pesticiden bevatten, wat door de producenten werd ontkend. De Indiase niet-gouvernementele organisatie (NGO) Centre for Science and Environment (CSE) trof in 57 stalen van elf frisdranken van de Amerikaanse groepen een grote hoeveelheid pesticiden aan. Het Britse hooggerechtshof verplichtte de twee bedrijven daarop de samenstelling van hun frisdranken bekend te maken.

Perry Sport verkocht

(anp-afx) - De sportwinkelketen Perry Sport is verkocht aan het detailhandelbedrijf USG. Dat zegt de huidige eigenaar, Retail Network. USG is al eigenaar van de Aktiesport-winkels. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt. Perry Sport telt 42 filialen, waarvan een in België. Aktiesport telt 130 filialen, waarvan drie in België en zeventien in Duitsland. USG wil beide formules naast elkaar laten bestaan. De transactie heeft geen gevolgen voor de bedrijfsleiding of werknemers van Perry Sport, aldus USG.

Retail Network is eigenaar van de babyketen Prénetal, Kijkshop en Siebel Juweliers. Eerder verkocht Retail Network de winkelketen Scapino en de opticiengroep Hans Anders. De onderneming sluit niet uit dat ze op korte termijn nog winkelketens verkoopt.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud