KORT ONDERNEMINGEN

De Duitse autogroep Opel onderzoekt of het zijn Astra-wagens ook kan produceren in de vestigingen in het Duitse Eisenach en Rüsselsheim. Dat zei Carl-Peter Forster, de topman van Opels moederbedrijf General Motors Europe in een interview met het Duitse vakblad Automobilwoche.

Opel denkt aan productieverhoging voor Astra in Duitsland

(tijd/belga) - Momenteel rolt de Astra van de band in de Opel-vestigingen in Antwerpen, het Duitse Bochum en het Britse Ellesmere Port. Forster zegt wel dat het om een 'theoretische discussie' gaat. Plannen om twee vestigingen in West-Europa te sluiten, zijn er niet, klinkt het.

'We voeren inderdaad de theoretische discussie of we tussen de fabrieken een 'modellenflexibiliteit' moeten invoeren.'In de Opel-vestiging in Eisenach wordt nu enkel de Corsa gebouwd. In de fabriek in Rüsselsheim wordt enkel de Vectra gemaakt. 'Die flexibiliteit heeft als voordeel dat schommelingen beter kunnen worden opgevangen. Maar er is nog geen beslissing genomen, aangezien zo'n aanpassingen zware investeringen met zich meebrengen. We spreken hier ook niet over grote volumes, maar alleen over reservecapaciteit. Het gaat om een strategische beslissing en dat heeft niets te maken met de aanbestedingen voor het volgende Astra-model', zegt Forster.

Een 'worst case-scenario' waarin Opel beslist twee fabrieken in West-Europa te sluiten, is er momenteel niet, stelt de GM-topman. 'Natuurlijk is het wel zo dat fabriekssluitingen nooit helemaal zijn uit te sluiten in een sector die voortdurend kampt met overcapaciteit.'

SABMiller dicht bij overname Chinese brouwers

(tijd/bloomberg) - De biergroep SABMiller staat dicht bij de overname van drie brouwers uit Noord-China voor ongeveer 50 miljoen pond (zo'n 74,3 mijloen euro). Dat schrijft de Britse krant The Sunday Telegraph. SABMiller heeft al 49 procent in handen van de biergroep China Resources Snow. Het bedrijf wil zijn productiecapaciteit op de Chinese markt verder optrekken, schrijft de krant. Net als zijn concurrenten InBev, Scottisch & Newcaslte en Anheuser Busch probeert SABMiller zijn marktaandeel in de opkomende Chinese biermarkt te vergroten. Azië en India zijn goed voor 2 procent van de omzet van SABMiller.

Nederlandse bank stoot bezittingen af wegens VN-eisen

(anp) - De Nederlandse ASN Bank heeft haar belang verkocht in het Franse nutsbedrijf Veolia. Veolia participeert in de aanleg van een lightrail-systeem in Jeruzalem. Volgens ASN is het project strijdig met de eisen van de Verenigde Naties om de nederzettingenpolitiek van Israël niet te ondersteunen. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz zondag op haar website. Een Israëlisch dochterbedrijf van Veolia Connex Israël heeft een belang van 5 procent in het consortium CityPass dat de lightrail in Jeruzalem aanlegt. Veolia is in België eigenaar van de afvalgroep Biffa.

Lakshi Mittal belooft in Algerije te investeren

(bloomberg) - Lakshi Mittal, de gedelegeerd bestuurder en ook de grootste eigenaar van Arcelor Mittal, heeft aan de Algerijnse president Bouteflika beloofd dat hij in Algerije wil investeren. Mittal was vrij onverwacht naar Algerije afgereisd voor een onderhoud met de president. Over de aard en de omvang van de investeringen in Algerije via Arcelor Mittal wilde topman Lakshi Mittal geen gegevens kwijt. De afgelopen maand november nam Mittal de leiding over van het fusiebedrijf, dat enkele maanden in handen was geweest van Roland Junck.

Ombudsdienst voor digitale tv-kijkers onbestaande

(tijd) - Digitale tv-kijkers kunnen nergens terecht met hun klachten. De ombudsdienst voor Telecommunicatie kreeg al 500 klachten, maar is niet bevoegd. 'Wij zijn een federale organisatie, maar digitale televisie is een gemeenschapsbevoegdheid', verklaarde ombudsman Tuerlinckx in Het Nieuwsblad. Het kabinet van Vlaams minister van Media, Geert Bourgeois (N-VA), bevestigt de noodzaak van een onafhankelijke klachtendienst. 'Maar de technische werkgroep die zich daar mee moet bezighouden, is blijkbaar stilgevallen', luidt het.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud