Advertentie

Kort: ONDERNEMINGEN

Shell koopt kleine partners in Canadese teerzanden uit - Anheuser-Busch wil in China aanwezigheid verdubbelen - Reliance investeert zwaar in aardgas in India - Nederlandse zakenbank NIBC stelt beursgang uit

Shell koopt kleine partners in Canadese teerzanden uit

(reuters) - De Nederlandse oliegroep heeft zopas met succes een aantal minderheidsaandeelhouders in zijn teerzandprojecten in Canada uitgekocht. Shell had 8,7 miljard Canadese dollar veil om zo tot een grotere integratie te komen van zijn teerzandprojecten in de Canadese provincie Alberta. Shell lanceerde zijn bod al in oktober vorig jaar. Net voor het verstrijken van de termijn vrijdag hadden al 53 procent van de aandeelhouders ingetekend. Shell bezit nu 89,6 procent van zijn dochtermaatschappij Shell Canada tegen 78 procent voordien. Shell is veruit de grootste producent van aardolie uit teerzanden in Canada.

Anheuser-Busch wil in China aanwezigheid verdubbelen

(bloomberg) - Anheuser-Busch, de nummer twee in de biersector, wil zijn aanwezigheid op het Chinese platteland op vijf jaar verdubbelen. Nu is het bedrijf, gekend voor zijn merk Budweiser, in 100 Chinese plattelandssteden aanwezig. Binnen vijf jaar wil Anheuser-Busch in 200 Chinese steden aanwezig zijn met buitenlandse bieren als Corona. Voor een buitenlands biertje moeten de Chinezen tot 24 keer meer betalen dan een lokaal gebrouwen pintje. China is het grootste bierland ter wereld met een verbruik van 291 miljoen hectoliter of meer dan de 240 miljoen hectoliter die de Amerikanen verbruiken. Anheuser-Busch pakt in China vooral uit met de merken Budweiser en Harbin.

Reliance investeert zwaar in aardgas in India

(bloomberg) - Het grootste industriële conglomeraat in India, Reliance Industries, sloot contracten om voor 4,5 miljard dollar te investeren in aardgas voor de zuidoostkust van India. De gasproductie zou al in 2008 moeten starten. Reliance zit ook in staal, chemie, meststoffen en kan een groot gedeelte van dat aardgas zelf als grondstof verwerken. Door de investering tracht India ook minder afhankelijk te worden van de buitenlandse invoer van aardgas. India is nu al de derde oliemarkt van Azië.

Nederlandse zakenbank NIBC stelt beursgang uit

De onrust op de beurzen en de kredietmarkten heeft ervoor gezorgd dat de Haagse zakenbank NIBC zijn geplande beursgang op het laatste moment heeft uitgesteld, schrijft het Financieele Dagblad. Vooral de crisis op de Amerikaanse hypotheekmarkt doet de Haagse zakenbank de das om. De geplande beursgang werd vorige week vrijdag afgeblazen in het licht van de volatiele marktomstandigheden, verantwoordde de bank zich. 'Het is nu niet het moment om te cashen', zeggen veel handelaren. De jongste weken zijn de aandelen van veel banken gedaald. NIBC zou tussen 2 en 3 miljard euro waard zijn. De bank werd in 2005 verkocht voor 1,8 miljard euro door de pensioenfondsen ABP en PGGM aan een consortium onder leiding van Christopher Flowers, die toen meer bood dan Fortis.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud