Kort: Ondernemingen

De Zweedse vrachtwagenbouwer Volvo heeft na het aflopen van een overnamebod 96,06 procent van zijn Japanse sectorgenoot Nissan Diesel in handen.

Overnamebod Volvo op Nissan Diesel slaagt

(afp) - De volledige overname kan tegen september afgerond worden. Volvo nam in maart 2006 een belang van 19 procent in Nissan Diesel over van moederholding Nissan Motor. De Zweedse groep lanceerde nadien een openbaar overnamebod op van 540 yen per aandeel. Dat bod waardeert Nissan Diesel op 135 miljard yen (ruim 880 miljoen euro).

Volvo verwacht dat de fusie 200 miljoen euro besparingen kan opleveren door de aankopen te groeperen en de onderzoeksafdelingen beter op elkaar af te stemmen. Volvo denkt ook aan de uitbouw van een gezamenlijk distributienetwerk. Volvo is de na het Duits-Amerikaanse DaimlerChrysler de grootste vrachtwagenbouwer ter wereld.

Britse bouwreus in de maak

(tijd) - De Britse bouwbedrijven Taylor Woodrow en George Wimpey werken aan een fusie die leidt tot een gigant met een beurswaarde van ruim 5 miljard pond (7,4 miljard euro). Dat meldden verscheidene Britse zondagskranten. Taylor Woodrow en George Wimpey zijn respectievelijk het nummer drie en vier in Groot-Brittannië en bouwen samen ruim 30.000 woningen per jaar. Beide willen door de fusie vooral kosten besparen, onder andere door het schrappen van een tiende van het personeelsbestand van ruim 14.000 arbeiders. De fusie is ook geïnspireerd door de vertraging op de Amerikaanse vastgoedmarkt, waar beide bedrijven een belangrijk deel van hun omzet realiseren.

E.ON geeft strijd om Endesa nog niet op

(afp) - De overnamestrijd om de Spaanse stroomproducent Endesa is nog afgelopen. Dat zegt de topman van de Duitse sectorgenoot E.ON in een interview met het Duitse weekblad Der Spiegel. Het lopende overnamebod van E.ON werd bemoeilijkt door plannen voor een tegenbod van het Italiaanse elektriciteitsbedrijf Enel en de Spaanse bouwgroep Acciona. Bernotat: 'Men moet zich afvragen of en wanneer zij met een bod zouden komen. En zelfs als dat gebeurt, duurt het nog een jaar eer de Endesa-aandeelhouders hun geld zullen zien door de trage kartelprocedures. Bij ons bod weten de aandeelhouders hoeveel ze meteen krijgen.' Een bron bij E.ON ontkende dat de groep van plan zou zijn haar bod van 38,75 euro per aandeel op te trekken naar 40 tot 42 euro.

NMBS investeert meer dan 10 miljard euro in 2008-2012

(belga) - De groep NMBS wil in de periode 2008-2012 meer dan 10 miljard euro investeren in infrastructuur en materiaal. Dat schreven de kranten van de groep Sud Presse zaterdag, op basis van een investeringsvoorstel dat aan de politieke autoriteiten werd voorgesteld. De discussies over het investeringsplan binnen de NMBS zijn nog niet afgerond. De spoorwegmaatschappij voorziet 6,4 miljard euro voor infrastructuurwerken, waaronder de modernisering van de as Brussel-Luxemburg en de aansluiting van de luchthaven van Charleroi op het spoor. Daarnaast is er 2,35 miljard euro om rollend materiaal aan te kopen, 850 miljoen euro voor stations en duizenden parkeerplaatsen, 571 miljoen euro voor productieposten en 464 miljoen euro voor informatica en telecommunicatie.

BP dingt mee naar Joekos-activa

(tijd) - De Britse oliegroep BP kondigde onverwacht aan mee te dingen naar een aandelenpakket ter waarde van meer dan 5 miljard euro in de Russische oliegroep Rosneft. De top van BP nam die beslissing na een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. BP wil op het belang van 9,44 procent in Rosneft bieden via TNK-BP, de joint venture tussen BP en een aantal Russische miljardairs. De participatie in Rosneft is een van de activa van het ter ziele gegane Joekos, die vanaf morgen geveild worden. Rosneft kondigde eerder al aan dat het 16,5 miljard euro gaat lenen om de raffinaderijen en productiesites van Joekos over te nemen. Rosneft toonde ook interesse in de overname van Joekos' belang in het eigen bedrijf.

De aankondiging van BP is opmerkelijk, want Westerse oliebedrijven nemen minder risico in Rusland na het controversiële bankroet van Joekos en de manier waarop Shell de controle over het gasproject Sachalin-2 moest afstaan aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud