Kort: ONDERNEMINGEN

'Royal Bank of Scotland polst aandeelhouders over ABN AMRO' - Willy Bosmans niet langer bestuurder bij Elia - Akkoord over ontwerp-cao voor De Post - 'Texas Pacific wil slechts deel van Iberia' - Rent-A-Car koopt concurrent Vanguard - IKEA overweegt verkoop tv's en dvd's - Rik Van Nieuwenhuyse verkoopt Remmery

'Royal Bank of Scotland polst aandeelhouders over ABN AMRO'

(belga) - Royal Bank of Scotland (RBS) gaat na of haar belangrijkste aandeelhouders zich kunnen vinden in een bod op de Nederlandse bankgroep ABN AMRO. Dat meldt de zondagskrant The Business op basis van anonieme bronnen. RBS wordt vaker genoemd als overnamekandidaat van ABN AMRO. De Nederlandse bank voert exclusieve gesprekken met zijn Britse sectorgenoot Barclays, maar de 'exclusiviteit' daarvan loopt af op 18 april. Vorige week dreigde de aandeelhouder TCI juridische stappen te ondernemen tegen ABN AMRO als de bank zich niet openstelt voor andere bieders. Naast RBS worden ook het Spaanse BBVA, ING en het Franse BNP Paribas genoemd als kandidaten. Bij RBS was gisteren niemand bereikbaar voor commentaar.

Willy Bosmans niet langer bestuurder bij Elia

(tijd) - Willy Bosmans treedt terug als bestuurder bij hoogspanningsnetbeheerder Elia. Zijn ontslag is een agendapunt voor de algemene vergadering van Elia op 8 mei. Bosmans werd eind 2004 ontslagen als gedelegeerd bestuurder bij de Belgische elektriciteitsproducten Electrabel, na oplopende spanningen met Electrabel-eigenaar Suez. Na zijn ontslag bleef Bosmans wel nog enkele functies uitoefenen voor Electrabel. Een daarvan was de bestuursfunctie bij Elia. Omdat Electrabel aandeelhouder is van Elia, zetelde Bosmans in het bestuur als vertegenwoordiger van de elektriciteitsproducent. Daar komt nu een eind aan. Electrabel draagt strategisch directeur Jacqueline Boucher voor als vervanger voor Bosmans bij Elia. Zij zetelt ook al als bestuurder bij gasnetbeheerder Fluxys.

Akkoord over ontwerp-cao voor De Post

(belga) - De directie en de vakbonden van De Post zijn het eens geraakt over een ontwerp-cao. In de ontwerptekst is sprake van een koopkrachtverhoging door een halve procent loonsverhoging vanaf 1 december en een premie van 150 euro voor de laagste lonen. Een premie van 800 euro, waarover tot hiertoe steeds opnieuw jaarlijks onderhandeld moest worden, wordt voortaan opgenomen in het loon. Voor de meeste werknemers is er een uitstapregeling op 58 jaar. Voor de zware beroepen bij De Post, zoals postbodes en mensen die nachtdienst doen, is dat op 57 jaar. De bonden leggen het akkoord nu voor aan hun achterban. Als die het goedkeurt, kan de cao op 17 april ondertekend worden. Bij De Post werken zo'n 35.000 mensen.

'Texas Pacific wil slechts deel van Iberia'

(reuters) - De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft de Spaanse overheid verzekerd dat investeringsmaatschappij Texas Pacific Group uit is op een participatie in de groep en niet op een volledige overname. Vorige vrijdag werd gemeld dat Texas Pacific Iberia om informatie had gevraagd met de bedoeling een openbaar overnamebod uit te brengen. De Amerikaanse durfkapitalist zou een prijs van 3,60 euro per aandeel naar voor schuiven. Daarmee wordt Iberia gewaardeerd op 3,4 miljard euro. Zo'n bod zou volgens analisten de weg vrijmaken voor tegenbiedingen van industriële spelers als British Airways en Lufthansa.

Volgens de Spaanse overheid heeft Iberia ook beloofd maatregelen te nemen om de Spaanse identiteit van de groep te bewaren, schrijven enkele Spaanse kranten.

Rent-A-Car koopt concurrent Vanguard

(belga) - Rent-A-Car, de grootste autoverhuurder van de Verenigde Staten, neemt zijn concurrent Vanguard Car Rental over. Een overnameprijs is niet bekendgemaakt. Volgens de Amerikaanse krant The New York Times vertegenwoordigt Rent-a-Car een omzet van 9 miljard dollar (6,7 miljard euro), 7.000 vestigingen en een vloot van 880.000 wagens. De groep is vooral gespecialiseerd in autoverhuur aan bedrijven. Vanguard, vooral actief als autoverhuurder voor toeristen op de luchthavens, is goed voor een omzet van 2,89 miljard dollar. Vanguard controleert zowel National Car Rental als Alamo Rent A Car.

IKEA overweegt verkoop tv's en dvd's

(reuters) - De Zweedse meubelgigant IKEA overweegt te starten met de verkoop van flatscreen televisies, videospelletjes en dvd's. Volgens topman Anders Dahlvig moet de groep een bredere focus krijgen op interieur, en meer bepaald de leefruimtes van mensen. Of dat moet in de bestaande IKEA-winkels, houdt Dahlvig nog even af. 'Misschien. Het hangt af van de winkels', zegt hij. 'Er zijn zoveel producten die we zouden willen verkopen. We moeten voorzichtig bljiven. We kunnen ons logo op eender wat plaatsen en het zou wellicht nog verkopen, een beetje zoals bij iPod of Nike. Maar we moeten niet te snel gaan.'

Rik Van Nieuwenhuyse verkoopt Remmery

(belga) - Rik Van Nieuwenhuyse heeft zijn delicatessenbedrijf Remmery verkocht aan een Brusselse zakenman, melden de Corelio-kranten. Het bedrijf Remmery uit Ledegem, een producent van diepvriesdelicatessen waar zo'n dertig mensen werken, moet het vanaf vandaag zonder zijn stichter doen. De naam Remmery blijft wel. 'Rik Remmery' werd wereldberoemd toen hij weigerde Naïma Amzil te ontslaan, nadat in een reeks anonieme dreigbrieven haar ontslag was geëist omdat ze een hoofddoek droeg. Hij bond ook niet in toen de schrijver van de dreigbrieven aankondigde de producten van het bedrijf te zullen vergiftigen. 'Na twintig jaar is het genoeg geweest. Ik ben het voorbije jaa rzwaar ziek geweest. Daardoor is mijn motivatie een beetje verminderd', vertelt Van Nieuwenhuyse. Het Kortrijkse gerecht heeft intussen nog altijd geen idee wie de schrijver is van de dreigbrieven. Het onderzoek loopt nog.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud