Kort: ONDERNEMINGEN

Opel Antwerpen ligt nog plat - Vijf kandidaten voor voorzitterschap van Siemens - Extra vergoeding voor arme Dexia-leasers - Minder salaris voor GM-baas - Air France-KLM verhoogt brandstoftoeslag - Amerikaanse vliegvelden beperken Airbus A380- Alpro Soya sociaalste bedrijf van België

Opel Antwerpen ligt nog plat

(belga) - Opel Antwerpen ligt nog steeds plat. Ook de weekendploeg ging vrijdagavond niet aan de slag. Het ziet ernaar uit dat er tot donderdag 3 mei, de dag waarop er een Europese ondernemingsraad en een actiedag gepland is, geen activiteit zal zijn bij Opel Antwerpen. Morgen, op 1 mei, zal de traditionele stoet van de socialisten in Antwerpen worden geopend door een delegatie werknemers van de door ontslagen getroffen Opel-fabriek. Dat liet de socialistische vakbond ABVV gisteren weten.

Vijf kandidaten voor voorzitterschap van Siemens

(reuters/afp) - Siemens heeft een shortlist opgesteld met vijf kandidaten voor de opvolging van de vorige week opgestapte voorzitter van de raad van bestuur, Klaus Kleinfeld. Volgens het Duitse weekblad Focus is de huidige voorzitter van de industriële gasgroep Linde, Wolfgang Reitzle, torenhoog favoriet. Andere kandidaten zouden de voorzitter van nutsgroep RWE, Harry Roels, de directeur van General Motors Europa, Carl-Peter Forster, de directeur van auto-onderdelenproducent Continental, Manfred Wennemer, en voormalig Volkswagen-directeur Wofgang Bernahard zijn. Kleinfeld stapte vorige week op als gevolg van een omvangrijk fraude- en steekpenningenschandaal bij het Duitse industriële concern.

Extra vergoeding voor arme Dexia-leasers

(tijd) - De Nederlandse dochter van Dexia moet aandelenleaseklanten met een lage opleiding, een laag vermogen of weinig beleggingservaring ruimhartiger compenseren. Een Amsterdamse rechter heeft bepaald dat Dexia 75 tot 80 procent van de financiële schade moet vergoeden aan klanten van aandelenleaseformules die op dubieuze wijze aan de man zijn gebracht. Dat percentage is aanzienlijk hoger dan de 66 procent die vorig jaar als algemene schikking overeen werd gekomen. Voorwaarde voor de hogere vergoeding is wel dat de klanten van de aandelenleaseconstructies een gezinsinkomen van minder dan 15.000 euro per jaar hebben, relevante beleggingsinformatie missen of een vermogen hebben dat minder was dan twee derde van het leasebedrag. Voor ervaren of rijke beleggers kan de schadevergoeding dalen tot 5 of 15 procent van de schade.

Minder salaris voor GM-baas

(reuters/bloomberg) - De gedelegeerd bestuurder van General Motors, Rick Wagoner, heeft vorig jaar zijn salaris met 40 procent zien dalen tot 1,28 miljoen dollar (940.000 euro). Wagoner stemde vorig jaar al in met de salarisverlaging. Daarmee wilde de gedelegeerd bestuurder zijn bijdrage leveren aan de grote sanering bij de kwakkelende autoproducent. Toch is de totale beloning van Wagoner vorig jaar verdubbeld ten opzichte van 2005. Inclusief bonussen en optieregelingen verdiende Wagoner 10,2 miljoen dollar. Dat is grotendeels het gevolg van de forse stijging die de koers van het aandeel General Motors de afgelopen maanden heeft gemaakt. In elf maanden tijd werd het aandeel GM 40 procent duurder.

Air France-KLM verhoogt brandstoftoeslag

(reuters/afp) - De grootste luchtvaartmaatschappij van Europa, Air France-KLM, verhoogt donderdag zijn brandstoftoeslagen voor langeafstandsvluchten met 5 euro tot 53 euro per enkele reis. Dat maakte het concern gisteren bekend. De toeslagverhoging komt er omdat de prijs van een vat olie al dertig dagen achter elkaar hoger dan 65 euro bedraagt. De brandstoftoeslagen voor middellange en korte vluchten blijven ongewijzigd. De verwachting is dat ook de andere Europese luchtvaartmaatschappijen hun brandstoftoeslagen zullen verhogen.

Amerikaanse vliegvelden beperken Airbus A380

(bloomberg/reuters) - 18 Amerikaanse luchthavens zijn van plan de toegang voor het dubbeldekstoestel Airbus A380 te beperken. Luchtverkeersleiders in de Verenigde Staten hebben berekend dat ze het aantal vliegbewegingen op parallelle landingsbanen moeten beperken op het moment dat de landing van een A380 nakend is. Om een drastische beperking van de capaciteit van de luchthavens te voorkomen, overwegen de luchthavens een maximum te stellen aan het aantal A380-landingen per dag. Die conclusie is een nieuwe tegenslag voor het toch al getormenteerde A380-programma.

Alpro Soya sociaalste bedrijf van België

(belga) - Alpro Soya is het sociaalste bedrijf van België. De producent van plantaardige sojaproducten won zaterdag de Vlerick Angels Acknowledgement 2007 van de Vlerick Leuven Gent Management School. De laureaat presteert volgens de jury uitstekend op het gebied van sociaal verantwoord ondernemen waarbij vooral gelet wordt op het welzijn van de werknemers, de omgeving, de consumenten, het milieu en de aandeelhouders. Alpro won het van de zes andere genomineerden: Delhaize, Ecover Janssens, Altech, Proximus en Ello Mobile. Vorig jaar won Colruyt de prijs.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud