Kort: POLITIEK & ECONOMIE

Links en ultrarechts smeden nieuwe regering in Slovakije - Gouden Orde van de Vlaamse Leeuw voor Remi Vermeiren - Klauwaertprijs voor Yves Leterme - Patrick Janssens: werkstraffen vanaf 12 jaar - Winkeldiefstallen in de lift - Koumans raadgever Congolees leger - Senegal gaat Habré berechten - Bloedig weekend in Irak - Slovaakse troepen uit Irak - Nieuwe bandopname Bin Laden - 'Oekraïne bedreigt Europese gastoevoer' - Iran verwerpt deadline - Links en ultrarechts smeden nieuwe regering in Slovakije.

Links en ultrarechts smeden nieuwe regering in Slovakije

(belga) - In Slovakije heeft de linkse partij Smer-SD met de als extreemrechts geldende Slovaakse Nationale Partij en de HZDS van de omstreden ex-premier Vladimir Meciar een nieuwe coalitie gevormd.De partijleiders ondertekenden zondagavond formeel een regeerakkoord. President Ivan Gasparovic gaat de nieuwe regering dinsdag inzweren.De Smer-SD van de toekomstige premier Robert Fico is met elf op zestien regeringsleden het sterkst vertegenwoordigd in het nieuwe parlement. De SNS krijgt drie posten, de Beweging voor een Democratisch Slovakije van Meciar twee.Noch Meciar, noch voorzitter Jan Slota van de SNS zullen deel uitmaken van de regering. Zij vormen met Fico wel de zogenaamde Coalitieraad.

Vlaamse Leeuw voor Remi Vermeiren.

(belga) - Remi Vermeiren, ex-directievoorzitter van bankverzekeraar KBC, heeft in Gent de Gouden Orde van de Vlaamse Leeuw gekregen. De gelijknamige vereniging reikt die prijs jaarlijks uit aan iemand die zich cultureel, economisch of op een andere manier inzette voor de uitstraling of de ontvoogding van Vlaanderen. Vermeiren ontvangt de prijs als voorzitter van de denkgroep 'In de Warande', die een manifest heeft geschreven voor een zelfstandig Vlaanderen. Voorzitter van de vereniging, advocaat Matthias Storme, over de winnaar: 'De analyses van het Manifest zijn nauwelijks tegengesproken, detailkritiek niet te na gesproken. Er is geen enkele deftige tegenanalyse gepubliceerd in dit land'. Vermeiren geeft nog steeds lezingen over het Manifest, dat ook al in het Engels en het Frans is vertaald.

Klauwaertprijs voor Yves Leterme

(belga) - Jong CD&V Kortrijk heeft zaterdag de Klauwaertprijs 2006 uitgereikt aan Vlaams minister-president Yves Leterme. Jong CD&V lauwert zijn 'realistische, resultaatgerichte en doorgedreven no-nonsense aanpak die Vlaanderen op een uiterst positieve manier op de voorgrond in binnen- en buitenland brengt'. De Klauwaertprijs was dit jaar aan zijn 21ste editie toe. De prijs wordt uitgereikt aan een persoon of organisatie die zich het voorbije jaar op een opmerkelijke manier verdienstelijk gemaakt heeft voor de Vlaamse Gemeenschap, op economisch, sociaal, politiek, sportief of cultureel vlak.

Patrick Janssens: werkstraffen vanaf 12 jaar

(belga) - De Antwerpse burgemeester Patrick Janssens wil wangedrag van jongeren aanpakken door alternatieve straffen of administratieve boetes op te leggen vanaf twaalf jaar. Vandaag kan dat pas vanaf zestien jaar. De sp.a-burgemeester praatte afgelopen weekend met minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael over zijn voorstel. Die noemde het een 'valabel denkspoor'. Hij wees erop dat in de Voetbalwet al een stadionverbod is opgenomen als administratieve sanctie vanaf veertien jaar.

Maar de Raad van Ouders van de Jeugdhulp wil dan weer niet weten van administratieve boetes voor ouders van jongeren vanaf 12 jaar die zich bezondigen aan wangedrag. De Raad schaart zich wel achter alternatieve werkstraffen voor 'moeilijke' jongeren vanaf 12 jaar.

Winkeldiefstallen in de lift

(belga) - Volgens de VZW Preventie en Veiligheid werden vorig jaar 59.485 goederen gestolen uit de grootwarenhuizen en bij franchisenemers. Dat melden L'Echo, Vers l'Avenir en Le Soir zaterdag. De waarde van de gestolen producten wordt geschat op 654.897,33 euro. De afdeling reukwaren en toiletgerief blijft bij winkeldieven het populairst, gevolgd door droge voeding, drank en sigaretten. Elektrische toestellen zijn goed voor meer dan 20 procent van de totale waarde. Het merendeel van de dieven is tussen de 30 en 39 jaar oud. Liefst 44 procent van de diefstallen werden gepleegd in Vlaams- en Waals-Brabant. Er werden 20.333 vaststellingen van diefstal opgesteld en maandelijks werden gemiddeld 1.694 personen opgepakt.

Koumans raadgever Congolees leger

(belga) - Brigadegeneraal Rik Koumans is dit weekeinde raadgever geworden bij de militaire integratiestructuur (SMI) van het Congolese leger (FARDC). Dat is gisteren vernomen uit militaire bron. Koumans vervangt de Belg Guy Buchsenschmidt, die sinds oktober vorig jaar in Kinshasa gelegerd was. België stelt sinds 2004 een officier ter beschikking van de SIM. Dat orgaan is ermee belast in heel de Congolese Republiek 18 brigades van telkens zo'n 3.000 manschappen op poten te zetten. Koumans is paracommando. Tot begin vorige maand was hij commandant bij de eerste brigade in Leopoldsburg, met de graad van kolonel

Senegal gaat Habré berechten

(afp) - Senegal gaat de Tsjadische ex-president Hissène Habré, van wie België de uitlevering vraagt, berechten wegens misdaden tegen de menselijkheid. Dat heeft de Senegalese president Abdoulaye Wade gisteren gezegd naar aanleiding van de Afrikaanse Top in Banjul. Naar Senegal gevlucht, is het vroegere Tsjadische staatshoofd door het Belgische gerecht in staat van beschuldiging gesteld wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en foltering. In 2001 weigerde de Senegalese justitie de man te berechten. In november 2005 verklaarde zij zich onbevoegd om te oordelen over een Belgisch uitleveringsverzoek. Daarop had de Senegalese president de zaak naar de Afrikaanse Unie verwezen om een oplossing te vinden.

Bloedig weekend in Irak

(afp) - Bij een bomaanslag met een auto op een drukbevolkte markt in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zaterdagmorgen minstens 56 mensen om het leven gekomen. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken raakten bij de explosie in de sjiitische wijk Sadr City ook 79 mensen gewond. Gisteren zijn bij verschillende aanslagen in Irak vijf Irakezen omgekomen. Volgens officiële cijfers zijn in de hele maand juni 1009 soldaten, politieagenten en burgers het slachtoffer geworden van gewelddadigheden in Irak. Dat is ongeveer evenveel als in mei, maar het aantal gewonden steeg in juni in vergelijking met de maand voordien met 24 procent tot bijna 1.800.

Slovaakse troepen uit Irak

(dpa) - Slovakije plant zijn 104 soldaten uit Irak terug te trekken. Dat heeft de toekomstige eerste minister Robert Fico zaterdag op de radio gezegd. De terugtrekking zal deel uitmaken van het officiële regeerprogramma. 'Onze soldaten hebben in Irak niets verloren', zei Fico. Wel is de nieuwe regering bereid te praten over opleiding van Iraakse veiligheidstroepen in Slovakije zelf. De linkse politicus Fico was de winnaar van de vervroegde parlementsverkiezingen van 17 juni. Hij wil een coalitie smeden van zijn sociaal-democratische partij Smer met twee omstreden rechtsgeoriënteerde partijen.

Nieuwe bandopname Bin Laden

(afp) - Osama bin Laden laat opnieuw van zich horen in een audioboodschap op het internet. Het hoofd van Al Qaeda verklaarde dat de soennieten in Irak het slachtoffer zijn van een genocide. Met betrekking tot Somalië waarschuwde hij de internationale gemeenschap om niet tussenbeide te komen. In het Oost-Afrikaanse land zijn moslimextremisten aan een opmars bezig. De boodschap verscheen zaterdag op het internet. Het was de tweede keer in twee dagen dat Bin Laden van zich liet horen. Over de authenticiteit van de tape, die 19 minuten duurt, bestaat nog geen zekerheid. De laatste videobeelden van Bin Laden dateren van oktober 2004.

'Oekraïne bedreigt Europese gastoevoer'

(afp-belga) - Een eenzijdige herziening door Oekraïne van het akkoord met Rusland over de Russische gaslevering zou risico's voor de toelevering naar de rest van Europa met zich kunnen brengen, zo heeft een woordvoerder van Gazprom zaterdagavond gewaarschuwd. Joelia Timosjenko, de voormalige en misschien ook toekomstige Oekraïense premier, kondigde vorige week aan dat ze het gasakkoord met Rusland wil herzien. De twee landen kwamen tot een akkoord na een crisis in januari, toen Rusland de kraan tijdelijk dichtdraaide omdat Kiev weigerde een plotselinge verregaande prijsstijging te aanvaarden. Het incident zorgde in de rest van Europa voor ongerustheid over de betrouwbaarheid van de Russische gastoevoer. Die toevoer werd ook tijdelijk onderbroken.

Iran verwerpt deadline

(afp-dpa) - Iran verwerpt eender welke deadline om een antwoord te bieden op het aanbod van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland inzake de verrijking van uranium. Dat zei de woordvoerder van de Iraanse diplomatie, Hamid Reza Assefi, gisteren tijdens zijn wekelijkse persbriefing. 'We zullen antwoorden in de loop van de volgende (Iraanse) maand', die loopt van 23 juli tot en met 22 augustus, voegde de woordvoerder eraan toe. De Verenigde Staten stelden vrijdag dat ze van het bewind in Teheran een antwoord verwachten tijdens een vergadering van Iraanse en Europese gezagsdragers op 5 juli. Die dag ontmoet de Hoge Europese Vertegenwoordiger Javier Solana de Iraanse hoofdonderhandelaar over het nucleaire dossier, Ali Larijani. Assefi bevestigde de ontmoeting, maar meent dat die het voor 'beide partijen moet mogelijk maken hun standpunten uiteen te zetten om elke ambiguïteit uit de wereld te helpen en een resultaat te bereiken'.

Links en ultrarechts smeden nieuwe regering in Slovakije

(dpa) - In Slovakije heeft de linkse partij Smer-SD met de als extreemrechts geldende Slovaakse Nationale Partij en de HZDS van de omstreden ex-premier Vladimir Meciar een nieuwe coalitie gevormd. De partijleiders ondertekenden zondagavond formeel een regeerakkoord. President Ivan Gasparovic gaat de nieuwe regering dinsdag inzweren.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud