Kort: POLITIEK & ECONOMIE

Aantal Oost-Europese migranten verdubbeld - Leterme antwoordt ontwijkend op oproep IJzerbedevaartcomité - Algerije lost schulden vervroegd af - Tsjaad wijst twee oliemaatschappijen het land uit - Amerikaans toestel stort neer in Kentucky - Gewelddadig protest in Pakistaanse grensprovincie

Aantal Oost-Europese migranten verdubbeld

(belga) - Sinds de grenzen van het voormalige Oostblok werden opengesteld, is het aantal migranten uit de tien nieuwe EU-lidstaten in België bijna verdubbeld. Op 1 januari 2004 verbleven in ons land 16.236 migranten uit Polen, Hongarije, Tsjechië, Slovakije, Litouwen, Letland, Estland, Slovenië, Malta en Cyprus. In mei van dat jaar werden de grenzen voor die tien nieuwe EU-lidstaten opengezet. Twee jaar later is hun aantal gestegen tot 30.670, bijna het dubbele. Dat blijkt uit cijfers van het Nationaal Instituut voor Statistiek en de Dienst Vreemdelingenzaken van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Na de Polen (19.856) zijn de Slovaken (3.835) de grootste bevolkingsgroep in ons land uit de nieuwe lidstaten. Het aantal Hongaren steeg van 1.529 tot 2.277. De immigratie uit de Baltische staten steeg nog sterker. Het aantal Litouwers ging van 304 naar 800, het aantal Letten van 239 naar 588 en het aantal Esten van 179 naar 475. Het aantal Tsjechen steeg van 1.102 tot 1.991. De cijfers hebben betrekking op legaal in ons land verblijvende Oost-Europeanen, onder wie ook studenten en erkende vluchtelingen.

Leterme antwoordt ontwijkend op oproep IJzerbedevaartcomité

(belga) - Na de oproep van het IJzerbedevaartcomité aan de Vlaamse ministers om bij de verkiezingen van volgend jaar 'op post te blijven', zei Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) dat hij zelf zal beslissen en er verantwoording voor zal afleggen aan de bevolking. Hij maakt zijn verkiezingsplannen pas begin volgend jaar bekend. Het CD&V-boegbeeld wordt vaak genoemd als kandidaat-premier, wat zijn positie aan het hoofd van de Vlaamse regering zou bemoeilijken. Leterme laat niet in zijn kaarten kijken. Na zijn uitspraken over de Franstaligen in de Franse krant 'Libération' oogstte Leterme veel kritiek aan de andere kant van de taalgrens. PS-voorzitter Elio Di Rupo en minister van Justitie Laurette Onkelinx (PS) eisten excuses, maar Leterme is niet van plan die te maken. 'Dat een deel van de Franstaligen in de rand halsstarrig weigert Nederlands te leren, getuigt van weinig respect', herhaalde Leterme.

Algerije lost schulden vervroegd af

(afp) - Algerije heeft zijn schuld aan de landen van de Club van Parijs bijna volledig afgelost. Het land sloot gisteren een akkoord met Duitsland over de vervroegde terugbetaling van 387 miljoen dollar (303 miljoen euro). Algerije staat bij Duitsland nu nog voor 372 miljoen dollar in het krijt en bij de VS voor 575 miljoen. Het land wil zijn schulden tegen eind dit jaar terugdringen tot 5 miljard dollar. Eind februari bedroeg de schuld nog 15,5 miljard. De deviezenreserves van Algerije zijn dankzij de hoge olieprijzen gestegen van 17 miljard dollar in 2001 tot 66 miljard dollar eind mei van dit jaar.

Tsjaad wijst twee oliemaatschappijen het land uit

(afp/belga) - Het Afrikaanse land Tsjaad heeft twee buitenlandse oliemaatschappijen bevolen het land te verlaten. President Idriss Deby wil dat de overheid meer greep krijgt op de olieproductie en de winsten die eruit voortvloeien. Officieel luidt het dat het Amerikaanse ChevronTexaco en het Maleisische Petronas geweigerd hebben belastingen te betalen 'Tsjaad zal voortaan samen met Exxon de Tsjadische olieproductie beheren in afwachting dat er een oplossing wordt gevonden met de twee andere partners,' zei de president. De olie die in het arme Afrikaanse land wordt opgepompt, wordt sinds 2003 geëxploiteerd door een consortium van ExxonMobil, ChevronTexaco en Petronas. Waarnemers denken dat de twee uitgewezen oliemaatschappijen plaats moeten maken voor Chinese concurrenten. Net drie weken terug hernamen Tsjaad en China de diplomatieke relaties.

De olie-exploitatie in Tsjaad zorgt al enkele maanden voor conflictstof. Eerder dit jaar dreigde de regering ermee de olieproductie stop te zetten als niet onmiddellijk een groter deel van de olie-inkomsten van het consortium naar de staatskas vloeide. N'Djamena ligt bovendien met de Wereldbank in de clinch. De Wereldbank, die de olieproductie in het land financieel ondersteunt, wilde niet dat Tsjaad een wet wijzigde over de bestemming van de olie-inkomsten. In juli kwam er een akkoord uit de bus, waarin het land er zich toe verbond 70 procent van de olie-inkomsten te gebruiken voor ontwikkelingsprogramma's en 30 procent voor de algemene begroting.

Amerikaans toestel stort neer in Kentucky

(afp) - Nabij de Blue Grass-luchthaven van Lexington in de zuidelijke Amerikaanse staat Kentucky is gisteren een passagiersvliegtuig neergestort. Volgens voorzitter Don Bornhorst van luchtvaartmaatschappij Comair kwamen 49 inzittenden om en is er één overlevende. Het ging om vlucht 5191 van Delta Airlines, uitgebaat door de dochtershuttlemaatschappij Comair. Het toestel, een Bombardier Canadian Regional Jet 100, zou naar Atlanta vliegen. Het is het zwaarste ongeluk met een passagiersvliegtuig in de VS sinds november 2001. Toen stortte een Airbus A-300 van American Airlines neer in de buurt van New York. Er kwamen 260 inzittenden om terwijl er op de grond vijf mensen werden gedood.

Comair werd in 1977 gesticht. De maatschappij is gespecialiseerd in binnenlandse vluchten in de VS en ook in vluchten naar Canada en de Bahama's. Er werken 600 mensen. Vorig jaar vervoerde Comair 13,1 miljoen passagiers, voornamelijk vanuit Cincinnati en Atlanta.

Gewelddadig protest in Pakistaanse grensprovincie

(reuters) - Bij geweld in de gasrijke Pakistaanse provincie Belutsjistan vielen gisteren drie doden. Het geweld volgt op de dood zaterdag van de 79-jarige nationalistische rebellenleider, Nawab Akbar Khan Bugti. Hij kwam om tijdens de zwaarste gevechten met het leger sinds jaren in de provincie. De nationalisten vinden dat de provincie onvoldoende mee geniet van de bodemrijkdommen. Belutsjistan heeft de grootste gasreserves van het land en beschikt ook over koper- en uranium. De provincie grenst aan Iran en aan Afghanistan.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud