Kort: POLITIEK & ECONOMIE

Belgische werkloosheid op laagste niveau sinds januari 2005 - Een op de drie werkgevers zou 50-plussers liever dumpen - Brussel in 2005 goed voor 23 procent nieuwe Belgische jobs - Geen 38-urenweek bij SCK Mol - Franse economische groei stagneert in derde kwartaal - Miljardenmeevaller voor Nederlandse begroting -Rusland en VS bereiken akkoord over toetreding WHO - Rumsfeld wordt aangeklaagd wegens foltering -Witte Huis sluit gesprekken met Iran en Syrië niet meer uit -

Belgische werkloosheid op laagste niveau sinds januari 2005

(bloomberg/tijd) - De werkloosheidsgraad in België lag in oktober op het laagste niveau sinds januari 2005. Dat blijkt uit statistieken op de website van de Nationale Bank. De werkloosheidsgraad lag in oktober op 8,3 procent tegen 8,6 procent in september. Dat is het laagste niveau in 21 maanden. Ook in andere Europese landen staat de werkloosheid op een historisch laag niveau. In de eurozone belandde de werkloosheidsgraad in september met 7,8 procent op het laagste peil in vijf jaar. De statistieken voor oktober worden begin december gepubliceerd.

Een op de drie werkgevers zou 50-plussers liever dumpen

(tijd/belga) - 37 procent van de Vlaamse werkgevers vindt vijftig jaar oud voor een werknemer. Werkgevers zien deze werknemers het liefst vertrekken en doen weinig tot niets om hen te ontmoedigen eerder te stoppen met werken. Dat blijkt uit een onderzoek van Flanders District of Creativity, zo meldde De Morgen vrijdag.

Er kan in Vlaanderen nauwelijks gesproken worden van een leeftijdsbewust personeelsbeleid, schrijft Flanders District of Creativity (FDC) in zijn onderzoeksrapport. Naar aanleiding van het Creativity World Forum, dat deze week in Gent plaatsvindt, ondervroeg de Vlaamse overheidsinstelling ruim 1.500 werkgevers en werknemers over ouderen op de arbeidsmarkt. De resultaten zijn ontluisterend op een moment dat de overheid het aantal oudere werknemers wil opkrikken. Vanaf het moment dat een werknemer veertig jaar wordt, verliezen de meeste werkgevers hun interesse. Een 55-jarige wordt door 84 procent van de werkgevers ronduit oud genoemd. Slechts een kleine groep werkgevers doet moeite oudere werknemers langer aan het werk te houden. Minder dan 10 procent van de werkgevers biedt oudere werknemers de mogelijkheid aan om uit de ploegendienst te stappen. Nauwelijks een op de drie werknemers krijgt bijscholing of een cursus aangeboden.

Brussel in 2005 goed voor 23 procent nieuwe Belgische jobs

(belga) - In 2005 zijn in het Brussels Gewest 22.783 banen gecreëerd. Dat blijkt uit de tweede editie van de conjunctuurbarometer van het Brussels Gewest. Volgens Brussels minister-president Charles Picqué bewijzen de cijfers hoe belangrijk het Brussels Gewest is voor de dynamiek van het land. De bijna 23.000 jobs zijn goed voor 23,7 procent van de jobcreatie in België. Dat is een stijging met 3,48 procent in vergelijking met het jaar ervoor. In Vlaanderen bedroeg de stijging vorig jaar 1,51 procent, in Wallonië 2,62 procent.

Minder goed nieuws is volgens Picqué dat slechts 14 procent van die nieuwe jobs naar Brusselaars gaat, 71 procent is voor pendelaars uit Vlaanderen en de resterende 15 voor pendelaars uit Wallonië. Ook heeft Brussel af te rekenen met een toevloed aan laaggeschoolden. 'De conjunctuurverbetering op de arbeidsmarkt zal dan ook waarschijnlijk niet volstaan om de structurele werkloosheidstoename in te dijken, niettegenstaande het hoge aantal gecreëerde jobs', zegt Picqué.

Geen 38-urenweek bij SCK Mol

(belga) - De directie van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol stapt af van haar eis een 38-urenweek in te voeren. Dat hoorden de vakbonden zaterdag van de sociaal bemiddelaar. Woensdagmiddag volgt voort overleg tussen vakbonden en directie over het afsluiten van een nieuwe cao. Door het lange aanslepen van een akkoord en de onenigheid op een aantal domeinen, zoals het invoeren van een 38-uren week, was het personeel vrijdag in staking gegaan. Zoals altijd bij een staking moest uit veiligheidsoverwegingen de reactor voor de productie van radio-isotopen stilgelegd worden. Na het nieuws over het afvoeren van de 38-urenweek werd aangekondigd dat de stilgelegde reactor zondagnamiddag weer zou worden opgestart.

Franse economische groei stagneert in derde kwartaal

(afp/bloomberg) - De Franse economische groei is in het derde kwartaal onverwacht gestagneerd. Er was een nulgroei, bleek vrijdag uit een eerste officiële schatting. De stilstand komt even onverwacht als de forse groei in het vorige kwartaal van 1,2 procent. Dat was de grootste groei in zes jaar. Analisten hadden minimaal op een groei van 0,4 procent gerekend in het derde kwartaal. Zonder recessie in het vierde kwartaal zou de economische groei in Frankrijk dit jaar minstens bij de 1,9 procent uitkomen.

Miljardenmeevaller voor Nederlandse begroting

(anp) - De Nederlandse regering heeft een financiële meevaller van 1,7 miljard euro. Dat zei minister van Financiën Gerrit Zalm zaterdag in een interview met De Telegraaf. Daardoor zou het begrotingsoverschot dit jaar oplopen tot 0,4 procent van het bruto binnenlands product. Het extra geld komt van hogere belastinginkomsten uit het bedrijfsleven. De regering ging uit van een begrotingsoverschot van 0,1 procent. Uiteindelijk kan dat nog groter worden. 'Het ziet er buitengewoon positief uit', zei Zalm. De minister vindt het niet verstandig nu extra uitgaven te doen. 'Toen ik aantrad, stond de schuldquota bijna op 80 procent. Nu is dat nog geen 50 procent. Slopen gaat sneller dan opbouwen'.

Rusland en VS bereiken akkoord over toetreding WHO

(tijd/reuters) - Moskou en Washington hebben een bilaterale overeenkomst bereikt over een toetreding van Rusland tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO). Dat berichtte The Financial Times vrijdag op haar website. Volgens Alexander Shokhin, het hoofd van een Russische ondernemersdelegatie, is een overeenkomst rond. Ook Staatssecretaris van Economische Zaken, Andrei Sharonov, bevestigt dat een overeenkomst bereikt werd. Deze week ontmoeten president Poetin en president Bush elkaar in Hanoi, Vietnam, en zou een akkoord afgerond moeten worden. Onderhandelingen tussen de VS en Rusland slepen al 13 jaar aan. Het verbod op de invoering van Amerikaans vlees door Moskou en het aandringen van Washington op een harde aanpak van de internet- en videopiraterij in Rusland, waren de voornaamste knelpunten in de jarenlange onderhandelingen.

Witte Huis sluit gesprekken met Iran en Syrië niet meer uit

(dpa) - De Amerikaanse regering sluit niet langer meer uit dat direct overleg wordt gevoerd met Iran, lid van de As van het Kwaad, en 'schurkenstaat' Syrië over de toestand in Irak. Dat heeft stafchef Josh Bolten van het Witte Huis zondag op de nieuwszender CNN gezegd. Tot voor kort gold in Washington het gebod: niet praten met terroristen. Volgens Bolten, een hoge vertrouweling van president George W Bush, waren de problemen tussen enerzijds Washington en anderzijds Teheran en Damascus niet toe te schrijven aan een gebrek aan communicatie, wel aan een gebrek aan bereidheid tot samenwerking. Zowel Iran als Syrië heeft zich op 'weinig behulpzame' wijze met de toestand in Irak bemoeid, aldus de stafchef.

Eerder maakte Pete Pace, de hoogste Amerikaanse militair bekend dat het Amerikaanse leger een koerswijziging in Irak bestudeert. De Republikeinse president George W. Bush had nochtans gezegd dat de Irakstrategie niet zou wijzigen als de Democraten de congresverkiezingen zouden winnen, wat intussen gebeurde. Ook gisteren laaide het geweld in Irak op. Ten westen van Bagdad kwamen minstens 35 Iraakse politierekruten om het leven bij bomontploffingen aan de ingang van een rekruteringscentrum van de politie. Sinds het land in maart 2003 door Amerikaans-Britse coalitietroepen werd binnengevallen kwamen al zo'n 150.000 Irakezen om.

Rumsfeld wordt aangeklaagd wegens foltering

(afp/belga) -Een groep advocaten gaat vandaag bij de Duitse procureur een klacht indienen tegen de gewezen Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld voor zijn rol in de foltering van gevangenen in Irak en Guantanamo, zo schrijft het weekblad Time.

De klacht wordt ingediend door het Center for Constitutional Rights (Centrum voor Grondwettelijke Rechten) in naam van elf Irakezen die in Abu Ghraib werden gemarteld, een Saoedi die in Guantanamo heeft vastgezeten en een man die ei zo na aan de aanslagen van 9/11 zou hebben deelgenomen. Naast Rumsfeld worden ook de Amerikaanse minister van Justitie Alberto Gonzales, oud-CIA-directeur George Tenet en andere hoge Amerikaanse civiele en militaire functionarissen genoemd. De advocaten kozen voor Duitsland omdat de Duitse wet het principe van de universele jurisdictie voorziet, waardoor oorlogsmisdaden en andere misdaden die eender waar zijn begaan, kunnen worden vervolgd.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud