Kort: SPORT & CULTUUR

Roger Federer wint andermaal ATP Masters - Style & Concept nieuwe veldritsponsor in Vlaanderen - Lokeren rekent niet meer op Muslin - Basketbalclub Oostende en coach Uvalin stoppen samenwerking - Jeugdauteur Karel Verleyen overleden - Mattheuspassie van Bach favoriet klassiek nummer Klara-luisteraars - 'Meikever' van Panamarenko teruggevonden

Roger Federer wint andermaal ATP Masters

(belga) - De Zwitser Roger Federer, de oppermachtige nummer één van de wereld, heeft zondag opnieuw de ATP Masters (3,7 miljoen dollar/tapijt) gewonnen, het officieuze wereldkampioenschap met de acht beste tennissers van het voorbije seizoen in Sjanghai. In de finale klopte Federer de verrassende Amerikaan James Blake, de nummer acht van de wereld, in drie sets.

Het was het zesde duel tussen Federer en Blake, zes keer won de Zwitser.

Voor de Zwitser was het het vierde jaar op rij dat hij de finale haalde van het prestigieuze slottoernooi op de ATP Tour. Enkel vorig jaar moest hij de zege laten aan de Argentijn David Nalbandian, die dit jaar door Blake uit de finale werd gehouden. In februari 2007 zal Roger Federer het record van Jimmy Connors breken qua hoogste aantal opeenvolgende weken op de nummer 1-positie.

In het dubbelspel ging de eindzege naar de Zweed Jonas Björkman en de Wit-Rus Max Mirnyi, de tweede reekshoofden. Die klopten het als derde geplaatste Bahamaans-Canadese duo Mark Knowles/Daniel Nestor met 6-2, 6-4.

Style & Concept nieuwe veldritsponsor in Vlaanderen

(belga) - Style & Concept, een bouwbedrijf uit Sint-Martens-Latem, zorgt de komende maanden en jaren niet voor een nieuwe Belgische cyclocrossploeg, maar is wel een nieuwe Vlaamse veldritsponsor. De ploeg zelf zal onder Tsjechische vlag varen onder de banier van Tsjechische Cyclocross Podborany. Dat houdt in dat de renners geen eliterenners met maar zonder contract worden en dus betaald zullen worden volgens een premiesysteem. Zondagochtend werd het project voorgesteld in Gavere.

Voorlopig wordt één renner gesponsord door Style & Concept: de Tsjech Kamil Ausbuher. Dieter Vanthourenhout komt er ook bij, maar de wereldbekerleider bij de beloften wil uit respect voor zijn huidige sponsor slechts na het WK in Hooglede zijn nieuwe trui aantrekken. De twee renners zijn safe tot eind 2009.

Cosponsors zijn Empella voor de fietsen, Vermarc voor de kledij, Lambrecht Motorhomes, AVS en Focus-WTV. Peter van de ploeg is Michel Verschueren van RSC Anderlecht. Sportief directeur is initiatiefnemer Dirk Vanopbroeke. 'Het ligt in onze bedoeling tegen het begin van volgend seizoen vier of vijf renners te sponsoren', zegt hij. 'Ik sprak al met de Amerikaan Jonathan Page, maar zijn vraagprijs ligt te hoog. Ook met de Tsjech Zdenek Mlynar had ik al een onderhoud, maar bij hem zit nog een fietsenconstructeur in de weg. We proberen hoe dan ook nog een sterke buitenlandse renner te strikken samen met nog een jonge Belgische belofte. Die mix willen we in de toekomst behouden. Voor volgend seizoen heb ik al twee kandidaat-cosponsors, maar we willen wel een kleine, beperkte ploeg blijven.'

Lokeren rekent niet meer op Muslin

(belga) - De zoektocht naar een nieuwe trainer gaat voort bij Sporting Lokeren. Voorzitter Roger Lambrecht hoorde immers niets meer van de Serviër Slavoljub Muslin: 'Zodra sportief directeur Willy Verhoost terug is uit Afrika, kijken we voort uit naar een nieuwe trainer. Muslin contacteerde mij niet meer, zodat we er nu wel zeker van zijn dat hij niet naar Sporting Lokeren wil terugkomen.'

'We hebben een imposant lijstje van kandidaat-trainers op het secretariaat liggen. Daar moeten we nu eens naar kijken. Natuurlijk is het heel jammer dat Muslin niet wil komen. Of onze of zijn eisen te hoog waren? Neen. Wij hebben hem diverse voorstellen gedaan, maar blijkbaar was dat niet voldoende. Het was een publiek geheim dat ik hem graag bij de club had gehad. Ik hoop zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor ons trainersprobleem', aldus Lambrecht.

Basketbalclub Oostende en coach Uvalin stoppen samenwerking

(belga) - Basketbalclub Oostenen de zijn Servische coach Michaelo Uvalin (35) zijn tot een wederzijds akkoord gekomen om met onmiddellijke ingang een einde te stellen aan hun samenwerking. De regerende landskampioen verloor zaterdagavond thuis met 77-82 van Antwerpen - de vijfde nederlaag dit seizoen al in elf matchen- en is pas vijfde in de competitie. Met 23 punten moeten de West-Vlamingen Charleroi en Antwerpen (elk 27) en Bergen en Aalstar (elk 25) laten voorgaan.

Uvalin wordt opgevolgd door de Italiaan Umberto Badioli, die sinds augustus 2005 aan de slag was als assistent-coach bij Oostende.

WTA-toernooi van Hasselt verdwijnt van de kalender

(belga) - Het WTA-toernooi Gaz de France Stars in Hasselt wordt in 2007 niet meer georganiseerd. Dat meldde de organisatie zaterdag.

Het toernooi, dat werd opgestart in 2004, had dit jaar te kampen met een groot aantal afzeggingen vlak voor de start van het toernooi, vooral door de Masters die een week later startten. Onder anderen Nadia Petrova, Maria Kirilenko, Patty Schnyder en Nicole Vaidisova zegden hun deelname af.

'Door de hervormingen van de internationale kalender biedt de WTA het niveau Tier 3 in de toekomst geen mogelijkheden om topspeelsters aan te trekken. Dat maakt het voor ons onmogelijk om het toernooi verder te organiseren', zegt Bob Verbeeck, organisator en gedelegeerd bestuurder van Octagon Cis.

Ongetwijfeld heeft ook het afhaken van tweevoudig winnares en publiekstrekster Kim Clijsters te maken met het stopzetten van het toernooi. De Limburgse, die volgend jaar met het tennis kapt, maakte begin deze week bekend dat de Diamond Games in Antwerpen in februari haar laatste toernooi op Belgische bodem wordt.

De Hasseltse toernooilicentie wordt overgenomen door het Oostenrijkse Kitzbühel, dat in de week van 23 juli zijn toernooi organiseert.

Jeugdauteur Karel Verleyen overleden

(belga) - De Vlaamse jeugdauteur Karel Verleyen is zaterdagmorgen overleden. Verleyen is 68 jaar geworden. Hij was de oudste zoon van de Vlaamse kinderboekenschrijver Cyriel Verleyen en de broer van de in 1997 overleden directeur van Knack, Frans Verleyen.

Van 1973 tot 1985 was Karel Verleyen hoofdredacteur van het tienerblad Top. Karel Verleyen vertaalde en schreef meer dan honderd boeken. Hij sleepte heel wat prijzen in de wacht, in 1975 onder meer voor 'Dag stad, ik ben Sanja' en voor 'Bertus en de Roepvogel'. De auteur werd door de Kinder- en Jeugdjury onder meer bekroond voor zijn boek 'De keuze'. Hij kreeg ook twee keer de John Flandersprijs, in 1974 voor 'De dood slaapt in het bos' en in 1982 voor 'De veertiende dag'.

In 1998 werd zijn 'Prins van de leegte' als beste jeugdboek verkozen en voor 'De verliefde moordenaar' kreeg hij de driejaarlijkse prijs voor letterkunde van de provincie Antwerpen.

Mattheuspassie van Bach favoriet klassiek nummer Klara-luisteraars

(belga) - De Mattheuspassie (BWV 244) van Johann Sebastian Bach prijkt op nummer 1 van de Top 75 van de klassieke muziek van radiozender Klara. Zaterdag speelde Klara tussen 7 en 18 uur de hele hitlijst af, die gekozen was door de Klaraluisteraars.

Het was de tweede keer dat Klara een top 75 van de klassieke muziek presenteerde. De Klaraluisteraars konden op de website van Klara hun persoonlijke klassieke top 5 samenstellen.

Johann Sebastian Bach kaapt met de Mattheuspassie (BWV 244) en Suites voor cello solo (BWV1007-1012) de eerste en de tweede plaats weg. Op drie stond Wolfgang Amadeus Mozart met zijn Requiem. Verder in de top tien stonden nog Giovanni Battista Pergolesi met Stabat Mater (4), Ludwig van Beethoven met zijn pianoconcerto nr. 5 of 'Keizersconcerto' (5), Sergei Rachmaninov met pianoconcerto nr. 3 (6), Wolfgang Amadeus Mozart met klarinetconcerto 205 (7), Gabriel Fauré met 'Pie Jesu' uit Requiem (8), Wolfgang Amadeus Mozart met 'Die Zauberflüte' (9) en Ludwig van Beethoven met de symfonie nr. 9 of 'Koorsymfonie' (10).

'Meikever' van Panamarenko teruggevonden

(belga) - Het gestolen kunstwerk 'Meikever' van Panamarenko is zaterdagochtend teruggevonden in een parkje vlak bij het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent, meldt het museum. De omstandigheden van de verdwijning zijn nog niet duidelijk. Dinsdag rond het middaguur werd het kunstwerk gestolen uit het S.M.A.K. Volgens artistiek directeur Philippe Van Cauteren is de 'Meikever' zwaar beschadigd, maar niet onherstelbaar. Een van de vleugels is afgebroken en in stukken. Ook de kleinere cellofaanvleugels zijn beschadigd. De basisstructuur van het diertje, een ring, is eveneens gebroken. 'Maar samen met Panamarenko en met onze restauratiedienst kunnen we de sculptuur redden', luidt het. Toch zal het wellicht nog maanden duren eer het werk opnieuw getoond kan worden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud