Advertentie

Kort: SPORT EN CULTUUR

Kunstverzamelaar Heinz Berggruen overleden - Henin wint toernooi Dubai voor vierde keer - Lady Chatterley beste film op Césars - Basic Instinct 2 'wint' 4 Razzies

Kunstverzamelaar Heinz Berggruen overleden

(dpa) - De joods-Duitse kunstverzamelaar en -mecenas Heinz Berggruen is vrijdag in Parijs op 93-jarige leeftijd overleden. Hij stond bekend om zijn fabelachtige kunstverzameling en als de belangrijkste verzamelaar ter wereld van werk van Pablo Picasso. In 1996 stelde hij zijn collectie van meer dan honderd schilderijen van de klassieke modernen (eerste helft twintigste eeuw) ter beschikking van het Berggruen Museum in Berlijn. De collectie heeft een geschatte waarde van 1,5 miljard euro.

Berggruen had in 1936 nazi-Duitsland verlaten. Na een verblijf in de VS vestigde hij zich in Parijs, waar hij bevriend raakte met Picasso en Henri Matisse. In de loop der jaren bouwde hij een collectie op met werk van onder anderen Cézanne, Matisse, Picasso, Klee en Giacometti. In 1996 keerde hij naar de Duitse hoofdstad terug om er zich aan zijn kunstverzameling in zijn eigen museum te wijden

Henin wint toernooi Dubai voor vierde keer

(belga) - Justine Henin heeft zaterdag het WTA-tennistoernooi van Dubai gewonnen. In de finale versloeg de nummer twee van de wereld de Française Amélie Mauresmo (WTA 3) met 6-4 en 7-5. De wedstrijd duurde 1 uur en 41 minuten. Voor Henin is het de vierde titel in Dubai. Ze was ook al de beste in 2003, 2004 en 2006. Henin heeft nu 30 WTA-titels op haar palmares. Deze toernooiwinst is haar eerste in 2007.

Lady Chatterley beste film op Césars

(belga) - De film 'Lady Chatterley' van de Franse cineaste Pascale Ferran heeft zaterdagavond op de uitreiking van de Césars de prijs voor beste film gewonnen. De Césars zijn de prestigieuze Franse tegenhangers van de Oscars. De Franse filmprijzen vonden dit jaar voor de 32ste keer plaats. François Cluzet won de prijs voor beste acteur met zijn rol in 'Ne le dis à personne'. De prijs voor de beste regie ging naar de Fransman Guillaume Canet voor dezelfde film. 'Little Miss Sunshine' van de Amerikaanse cineasten Jonathan Dayton en Valerie Faris won de prijs voor de beste buitenlandse film en versloeg daarmee onder andere 'Brokeback Mountain' en 'The Queen'. Er waren zaterdag drie Belgen genomineerd voor een César, maar geen van hen wist het begeerde beeldje binnen te rijven. Cécile de France, tweemaal genomineerd in de categorie beste actrice ('Fauteuils d'orchestre' en 'Quand j'étais chanteur') haalde het niet. De winnares in deze categorie werd Marina Hands voor haar rol in 'Lady Chatterley'. De Naamse Déborah François wist geen beslag te leggen op de César in de categorie beste vrouwelijke belofte, voor haar rol in de film 'La tourneuse de pages'. De winnares in die categorie was de Française Mélanie Laurent ('Je vais bien, ne t'en fais pas'). Ook de Belgische cineaste Chantal Akerman greep naast een César. Haar 'Là-bas' was genomineerd in de categorie beste documentaire, maar moest 'Dans la peau de Jacques' van de Fransen Karl Zéro en Michel Royer laten voorafgaan.

Basic Instinct 2 'wint' 4 Razzies

(afp) - De film 'Basic Instinct 2' en hoofdrolspeelster Sharon Stone hebben zaterdag de jaarlijkse uitreiking van de Razzies, de anti-Oscars, gedomineerd. In totaal gingen ze met vier hoofdprijzen aan de haal, hebben de organisatoren van de parodie op de Oscars meegedeeld. De 48-jarige Sharon Stone was de winnares van de weinig benijdenswaardige Razzie voor slechtste actrice van het jaar. De film 'Basis Instinct 2', het vervolg op de succesvolle film uit 1992 die Stone als actrice lanceerde, kreeg de prijzen slechtste film, slechtste vervolg en slechtste scenario.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud