Kritiek op Vlaams Belang voor racistisch klimaat groeit

(tijd) - De kritiek dat het Vlaams Belang moreel verantwoordelijk is voor het klimaat waarin de racistische moorden in Antwerpen kon gebeuren, klonk gisteren luider dan de voorbije dagen. 'Niemand heeft het recht die misdaad moreel in onze schoenen te schuiven', reageerde partijvoorzitter Frank Vanhecke gisteren op een partijmeeting in Mechelen.

Tijdens de bijeenkomst hield het VB een minuut stilte voor de slachtoffers van zinloos geweld, ongeacht ras of nationaliteit.

In de zondagse politieke tv-debatten lag het Vlaams Belang gisteren zwaar onder vuur. Heel wat politici, maar ook mensen uit de gerechtelijke wereld wezen de partij met de vinger omdat ze verantwoordelijk zou zijn voor het racistische klimaat dat vorige week mee tot de dubbele moord in Antwerpen heeft geleid.

'Mensen worden racistischer omdat ze het elke dag inademen', zei strafpleiter Jef Vermassen tijdens de Zevende Dag. Gerechtspsycholoog Geert De Bruecker zei dat de moord niet mogelijk was geweest zonder het klimaat dat het Vlaams Belang heeft gecreëerd.

VLD-voorzitter Bart Somers had het over de toon waarop het VB spreekt over allochtonen. 'Ik zou in publicaties of op congressen graag eens iets positiefs horen over allochtonen.' Premier Verhofstadt had eerder al opgeroepen tot bezinning over tot wat extreem rechts kan leiden, maar het VB niet bij naam genoemd.

Brussels parlementslid Fouad Ahidar (Spirit) zei dat het Vlaams Belang zich moet excuseren voor wat ze al jaren over allochtonen en criminaliteit verkondigt. 'Nu heeft Vlaams Belang het over een psychopaat, maar als de dader een allochtoon is, is heel de gemeenschap verantwoordelijk'. Uit de Franstalige debatprogramma's bleek nogmaals dat er over de taalgrens een grote consensus bestaat om de dotatie van het Vlaams Belang af te nemen.

Ook buiten de televisiestudio's weerklonk de kritiek. Aan het Brusselse Madouplein, waar het hoofdkwartier van het Vlaams Belang is gevestigd, betoogden gisteren zowat 2.000 mensen. Ze kwamen op tegen wat ze de gevaarlijke politiek van extreem rechts noemden. De dader van de dubbele moord in Antwerpen, Hans Van Themsche, had familiebanden met het Vlaams Belang.

Tijdens een partijmeeting over de gemeenteraadsverkiezingen reageerde Filip Dewinter (foto: belga), de VB-fractieleider in het Vlaams Parlement, op de kritiek. 'De hooligans, de skinheads en de parasieten stellen de partij in een verkeerd daglicht', zei hij. De partij mag volgens Dewinter geen vrijgeleide of forum zijn voor extremisme, racisme of geweld en moet zich krachtig distantiëren van iedereen die het Vlaams Belang daarvoor misbruikt. Tijdens het congres hield het Vlaams Belang een minuut stilte voor 'de slachtoffers van zinloos geweld, ongeacht ras of nationaliteit'.

Toch zet de partij zich fel af tegen de kritiek dat ze een morele verantwoordelijkheid draagt voor de dubbele moord. 'Niemand heeft het recht die misdaad moreel in onze schoenen te schuiven', zei partijvoorzitter Frank Vanhecke.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud