Kritiek op voorzitter Wolfowitz van Wereldbank zwelt aan

De kritiek op Paul Wolfowitz, de in opspraak gekomen voorzitter van de Wereldbank, neemt toe, voornamelijk uit Europese landen. De vertegenwoordigers van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk binnen de raad van bestuur van de Wereldbank namen zaterdag afstand van Wolfowitz. Gisteren vond de lentevergadering van de ontwikkelingsbank plaats.

(afp) Wolfowitz, een van de architecten van de oorlog in Irak, wordt ervan beschuldigd kort na zijn aantreden als voorzitter van de Wereldbank in 2005 een forse loonsverhoging voor zijn gezellin, die voor de Wereldbank werkte, te hebben bevolen. Dat gebeurde zonder de toestemming van de bestuurders van de Wereldbank. Wolfowitz heeft zich al verontschuldigd, maar de zaak is niet gesloten.

De affaire 'heeft de bank beschadigd en had niet moeten plaatsvinden', zei de Britse minister voor Ontwikkeling, Hilary Benn, in een mededeling. Niettemin wil ze dat het proces dat in gang werd gezet door de raad van bestuur van de Wereldbank wordt gerespecteerd. De raad onderzoekt de beschuldigingen en heeft beloofd snel klaarheid te scheppen.

Haar Duitse evenknie, Heidemarie Wieczorek-Zeul, vindt dat het aan de gewezen nummer twee van het Pentagon zelf is om 'te beslissen of hij, gezien zijn vergissing, op een geloofwaardige manier zijn opdracht kan vervullen'. De minister voegt er nog fijntjes aan toe dat Wolfowitz zich wilde laten gelden als een 'geëngageerde bondgenoot' in de strijd tegen de corruptie in de arme landen.

'De bal ligt in het kamp van de voorzitter' van de instelling, luidt het vanuit Europese hoek. De werknemers van de Wereldbank en een groot aantal ngo's hebben publiek om zijn ontslag gevraagd. De aankomst van de ministeriële delegaties vrijdag in Washington voor de lentevergadering van de Wereldbank en het IMF gaven aanleiding voor gesprekken in de coulissen. Het Ontwikkelingscomité van de Wereldbank vergaderde zondag.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud