Late Belgische en vroege Amerikaanse bedrijfsresultaten domineren beursweek

(tijd) Belgische actieve beleggers mogen zich deze week schrap zetten voor een stortvloed halfjaarcijfers vlak voor de deadline. Belgische beursgenoteerde bedrijven zijn immers wettelijk verplicht binnen de drie maanden na het afsluiten van het halfjaar hun resultaten te publiceren.

En vooral kleinere bedrijven hebben er een handje van weg pas vlak voor de deadline op 30 september met cijfers te komen. Volgend jaar dreigt voor die laatkomers een cultuurschok: vanaf 2007 moeten Belgische bedrijven hun halfjaarcijfers binnen de twee maanden publiceren.

Dinsdag bijt Duvel Moortgat de spits af, woensdag gevolgd door Spadel, Van de Velde, VPK en IBt. Donderdag zijn GIMV, Euronav (definitieve cijfers) en de fixingmarktaandelen Cimescaut en Unibra aan zet. Vlak voor het weekend is er dan een karrenvracht resultaten, met cijfers van Zetes, Fountain, Accentis, Serviceflats Invest, IRIS, Atenor, Immobel en Sofina.

Oracle

Terwijl veel bedrijven in België beleggers pas nu informeren over de toestand per 30 juni, is het in de VS uitkijken naar de eerste winstwaarschuwingen voor het derde kwartaal. De twee laatste weken van elk kwartaal zijn traditioneel een periode waarin bedrijfsleiders vaststellen dat de resultaten boven of onder de prognoses liggen. Het gevolg is doorgaans een reeks bijstellingen in positieve of negatieve zin.

Bovendien komt ook de stroom resultaten op gang, aangezien enkele bedrijven hun kwartaal eind augustus in plaats van eind september afsluiten. Zo publiceren de softwaregroep Oracle, de pakjesdienst FedEx en de sportschoenenfabrikant Nike de resultaten over het eerste kwartaal. De zakenbank Morgan Stanley en de huizenbouwer KB Home komen met cijfers over het derde kwartaal.

Analisten kijken vooral uit naar Oracle. De specialist in databanksoftware is sinds begin juli 13 procent gestegen. Tegelijk brokkelde de koers van het Duitse SAP, de wereldmarktleider in software voor bedrijfsbeheer, 7 procent af. Oracle startte een agressieve campagne om klanten van SAP af te snoepen en het is uitkijken naar het succes van die strategie.

Federal Reserve

De kans is reëel dat beleggers in de eerste plaats op die bedrijfsresultaten focussen, aangezien de macro-economische kalender in vergelijking met vorige week veeleer mager oogt.

Het is vooral uitkijken naar het rentebesluit van de Federal Reserve, woensdagavond. Een overweldigende meerderheid van economen verwacht dat de Amerikaanse centrale bankiers voor de tweede opeenvolgende keer de rente onveranderd laten, op 5,25 procent. Bijgevolg zullen economen zoals steeds de korte toelichting met argusogen analyseren.

Op lokaal vlak komt er meer duidelijkheid over de evolutie van de Belgische economie in het derde kwartaal. Woensdag publiceert de Nationale Bank het consumentenvertrouwen, vrijdag gevolgd door het ondernemersvertrouwen. Economen verwachten dat de conjunctuurindicator voor de derde maand op rij terugvalt. 'Het aantal waarschuwingslampjes voor de gezondheid van de Belgische economie neemt toe', stipt Economy.com, het economisch studiebureau van het ratingbureau Moody's, aan.

KVS

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud