Libanon en bondgenoten verwerpen Amerikaans-Frans voorstel

Libanon en zijn bondgenoten Syrië en Iran verwerpen het Amerikaans-Franse voorstel van resolutie voor een staakt-het-vuren tussen Isräel en de Libanese militie Hezbollah.

(tijd) Afgelopen zaterdag hebben Frankrijk en de Verenigde Staten een ontwerpresolutie voorgelegd aan de andere leden van de veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). Die biedt een uitweg voor de crisis in drie stappen: een staakt-het-vuren, een politiek akkoord tussen alle partijen en vervolgens het sturen van een internationale militaire macht onder het bevel van de VN.

Het voorstel dat op tafel ligt, bevat een 'krachtige steun voor de totale eerbiediging van de Blauwe Linie', die de grens tussen Israël en Libanon aanduidt. Er wordt ook opgeroepen tot een permanent staakt-het-vuren op basis van negen principes. Het gaat bijvoorbeeld over de wederzijdse, strikte eerbiediging van soevereiniteit en territoriale integriteit, alsook de volledige uitvoering van de VN-resolutie 1559, die de ontwapening eist van alle gewapende groepen in Libanon, en een embargo op wapens met bestemming Libanon, met uitzondering van de wapens waarvoor de regering toestemming geeft.

Zeven punten

Terwijl de vijftien leden van de VN-Veiligheidsraad de tekst nog bespreken, heeft Libanon de andere Arabische landen al gevraagd het voorstel te verwerpen. Syrië en Iran hebben dat al gedaan. De Libanese regering schuift haar eigen zevenpuntenplan naar voren. Dat bevat de terugtrekking van Israël uit Libanon en de VN-voogdij van de Sheeba-boerderijen die nu bezet worden door Israël. Libanon wil ook een onmiddellijk staakt-het-vuren, een uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hezbollah en een Libanese legermacht in het zuiden van het land.

De Israëlische regering kende nog niet alle details van het voorstel, maar noemt het 'zeer belangrijk omdat het aantoont dat de fase van diplomatie is begonnen'. Maar Israël benadrukt ook zijn eis dat de twee soldaten, die Hezbollah op 12 juli gevangen nam, onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Hun ontvoering vormde de aanleiding voor het Israëlische offensief.

Rusland en China scharen zich achter het voorstel van de VS en Frankrijk. Tegelijk benadrukken ze dat het enkel succesvol zal zijn als ook Libanon en Israël het steunen.

Bloedig

Intussen woedt de strijd tussen Israël en Hezbollah nog volop. Het voorbije weekend was zelfs een van de bloedigste sinds de start van de gevechten bijna een maand geleden. Tien Israëlische soldaten zijn in het noorden van het land gedood tijdens kortstondige, maar hevige raketaanvallen. Aan de andere kant van de grens zijn tientallen Libanezen om het leven gekomen bij Israëlische raids. De Israëlische regering heeft al laten weten dat ze haar militaire activiteiten niet zal stopzetten zolang de VN-resolutie niet van kracht is.

Israël bevestigt ook dat het iemand gevangen houdt van het Hezbollahcommando dat de twee Israëlische soldaten op 12 juli heeft ontvoerd. Er zouden de voorbije weken al een twintigtal Hezbollahstrijders gevangengenomen zijn, maar het gros van die operaties is geheim gebleven.

LB

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud