Mia De Vits wil EU-commissielid voor Herstructureringen

Het Europees Parlementslid en gewezen vakbondsleidster Mia De Vits (sp.a) vindt dat er een Europees Commissielid voor Herstructureringen moet komen. Zij lanceert dat idee naar aanleiding van de drastische afslanking van de Volkswagen-vestiging in Vorst. Louis Michel, het Belgische lid van de Europese Commissie, noemt het gebeuren een 'nederlaag voor de Europese gedachte'.

(belga/tijd) - De Vits deed haar oproep gisteren in het tv-programma 'De Zevende Dag'. Volgens haar moet een Europees Commissielid voor Herstructureringen aan de hand van objectieve criteria bekijken of een herstructurering verantwoord is. 'Bij een fusie moeten multinationals een dossier voorleggen aan de Europese Commissie, die dan nakijkt of bepaalde criteria worden nageleefd. Dat is niet zo bij herstructureringen, daar beslist het management alleen', zegt De Vits. De gewezen ABVV-vakbondsvrouw haalt daarom het oude voorstel van de Belgische vakbonden opnieuw boven om een Europees Commissielid voor Herstructureringen te benoemen, 'liever dan een Commissielid voor Multilinguisme', zei ze.

CD&V-Europarlementslid Ivo Belet is het niet eens met dit voorstel. 'Het klinkt goed, maar ik ga er niet helemaal in mee. Het is niet aan de politiek om te bepalen welke herstructureringen er moeten komen', zei hij ook in 'De Zevende Dag'. Volgens Belet zou het beter zijn de werknemers eerder bij herstructureringen te betrekken. 'Niet als het kalf al verdronken is', zei hij. Hij pleit ervoor de Europese richtlijn daarover aan te passen.

Protectionisme

'Een nederlaag voor de Europese gedachte.' Zo noemde Het Belgische lid van de Europese Commissie, Louis Michel, het sociaal drama bij VW Vorst gisteren op de RTBF-televisie. Volgens hem treft niet de Europese Commissie, maar wel de lidstaten schuld. 'Het sociale Europa staat nergens, omdat de lidstaten niet willen dat het ergens staat', zei hij.

Volgens het liberale EU-Commissielid gaat het wat VW Vorst betreft om 'een beslissing die net het tegenovergestelde is van het economisch liberalisme: het protectionisme, het willen instellen van onrechtmatige gunsten', zei hij.

Michel reageerde daarmee op de kritiek van PS-voorzitter Elio Di Rupo. Die hekelde deze week het liberalisme. 'Hij zou een en ander moeten herzien (...) Het is een belediging voor het gezond verstand', aldus Michel. Volgens hem blokkeren 'bepaalde landen die geleid worden door Labourregeringen' het sociale Europa. Michel pleit voor de oprichting van een 'Ecosoc', een Europese raad voor sociaal beleid.

Foto: Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud