Miljoenen mensen in West-Europa een uur zonder elektriciteit

(tijd/afp/belga) - Een defect op twee hoogspanningslijnen in Duitsland heeft zaterdagavond grote delen van Europa zonder stroom gezet. Minstens 10 miljoen mensen zouden door de panne getroffen zijn. Ook België kreeg zijn deel van de ellende, al bleven de grootsteden gespaard. Vooral landelijke gemeenten zaten in het donker, en her en der ondervond het spoorverkeer hinder.

Naast Frankrijk en Duitsland werden onder meer ook België, Spanje, Italië, Portugal, Nederland,Kroatië en Oostenrijk door de panne getroffen. Volgens de voorzitter van de Franse netwerkbeheerder RTE, André Merlin, zaten zeker 10 miljoen mensen zonder stroom. Mogelijk ligt het echte cijfer nog hoger, omdat het nog onduidelijk is hoeveel Duitsers getroffen werden.

De panne was het gevolg van een stroomonderbreking op twee Duitse hoogspanningslijnen van 400.000 volt, die een kettingreactie veroorzaakte. Veiligheidssystemen sloten automatisch de stroom af voor sommige klanten om een volledige black-out te vermijden. 'En we zaten niet ver van een Europese black-out', merkt Merlin op. Waarom de hoogspanningslijnen in Duitsland faalden, is nog niet duidelijk. De panne gebeurde omstreeks 22 uur en een half tot één uur later was het probleem grotendeels van de baan.

Alleen al in Frankrijk werden naar schatting 5 miljoen mensen getroffen door de panne, vooral in het oosten van het land en in delen van Parijs en Lyon. Maar ook Caen in Normandië en Rennes in Bretagne zaten in het donker. Een tiental hogesnelheidstreinen kampte met vertragingen.

In Duitsland zaten gezinnen in Keulen en omgeving (Noordrijn-Westfalen) zonder elektriciteit, evenals in delen van Baden-Wurtemberg, Hessen, Thüringen, Brandenburg en het noordelijke Saarland. In de luchthaven van Keulen sprongen de noodgeneratoren aan waardoor de hinder beperkt bleef.

De stroompanne was voelbaar tot in het zuiden van Spanje. De verbinding tussen Spanje en Marokko viel uit, waardoor de hinder daar eindigde en een verder domino-effect in Noord-Afrika werd vermeden. Hoeveel mensen er precies getroffen werden in Spanje door de panne, is onduidelijk, maar ze was voelbaar in de regio's rond Madrid en Valencia, en ook in Catalonië en Castilië.

België

In België was er sprake van pannes in delen van West-Vlaanderen (Waregem), Oost-Vlaanderen (Deinze), Antwerpen (Essen), Henegouwen (Beaumont) en Luxemburg (Bertrix).

De stroom viel vooral uit in landelijke gebieden. Bijgevolg bleef de hinder al bij al beperkt, en dat is dankzij het noodplan van de netbeheerder Elia, zegt diens woordvoerder Erik De Leye. 'Elia staat in voor het beheer van het hoogspanningsnet in ons land. Zaterdagavond deed zich plots een onevenwicht voor op het net als gevolg van overbelasting in Duitsland. Daarbij riskeert men een volledige black-out, waarbij hoogspanningsstations één na één uitvallen en het volledige land in het donker zet.' Maar in het noodplan van Elia is voorzien dat de stations in gebieden waar de impact het kleinst is, automatisch uitvallen. Zaterdagavond was dat het geval voor de stations in Kalmthout, Burcht, Mol, Deinze, Desselgem, Ukkel, Gouy, Montignies-sur-Sambre, Lobbes en een hoogspanningsstation in het Luikse, legt De Leye uit. Daardoor kon de stroom in andere, meer dichtbevolkte gebieden, gegarandeerd blijven. Elia zette personeel in om de hoogspanningsstations opnieuw in gang te zetten, net als de lokale stroomdistributeurs.

Vooral het spoorverkeer in België ondervond hinder. Op de lijn Antwerpen-Essen-Roosendaal liepen de treinen vertraging op, meldt Frederic Petit van Infrabel, de beheerder van de spoorinfrastructuur. De problemen deden zich voor tussen 22 en 23 uur op de lijnen ten noorden van Antwerpen (Essen-Roosendaal) en Antwerpen Zuid - Beveren-Waas. Ook in de omgeving van Deinze, op de lijn De Pinte-Waregem, waren er vertragingen. 'Om 23 uur was de storing opgelost, behalve voor de lijn ten noorden van Antwerpen waar de hinder tot iets na middernacht duurde', aldus Petit. De NMBS legde een busdienst in voor reizigers tussen Roosendaal en Essen.

Unizo

De ondernemersorganisatie Unizo herhaalde gisteren haar pleidooi om dringend een vlotte procedure te voorzien waardoor bedrijven die getroffen worden door een stroomonderbreking, een passende schadevergoeding zouden krijgen. 'Voor ondernemers kan zo'n stroomonderbreking leiden tot verregaande gevolgen voor het eigen bedrijf', luidt het. Unizo verwijst onder meer naar de schade voor de horeca, warme bakkers, slagers, voor bedrijven met producten waarvoor permanente koeling noodzakelijk is, voor beveilingssystemen of voor continubedrijven. 'De getroffen ondernemers hebben geen boodschap aan de oorzaken van de stroompannes want ze draaien op voor de gevolgen ervan.' Bij eerdere stroompannes lukte het amper ondernemingen te vergoeden. Daarom gaat Unizo er opnieuw bij de betrokken energiebedrijven en bij de overheden, in het bijzonder federaal minister van Energie Marc Verwilghen, op aandringen snel een vlotte en realistische procedure voor schadevergoeding te voorzien.

BL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud