Advertentie

Nederlandse Centrale bank tegen opsplitsing ABN AMRO

De gouverneur van de Nederlandse centrale bank heeft zich uitgesproken tegen de pogingen van de durfkapitalist TCI om ABN AMRO op te splitsen. Volgens TCI moet een opsplitsing de aandeelhouders een beter rendement bezorgen.

Nout Wellink: foto Belga

(tijd) - Het Britse financiële opkopersfonds TCI (The Children's Investment Fund) krijgt steun van vier of vijf andere speculanten bij zijn poging om de Nederlandse bank ABN AMRO op te breken. Andere hedge funds hebben volgens de bank vergelijkbare aandelenpakketten gekocht van ongeveer 1 procent.

TCI vindt dat de bank moet worden opgesplitst wegens het slechte aandeelhoudersrendement. Voor Nout Wellink, voorzitter van De Nederlandsche Bank, de centrale bank van Nederland, is de actie van TCI 'een brug te ver'. Dat zegt hij in het NRC Handelsblad. 'De brief van TCI ademt de sfeer van: je zoekt maar uit wat je gaat verkopen, maar de centen stuur je naar ons toe. Voor ons is dat een brug te ver.'

Het is de eerste keer in de internationale financiële wereld dat hefboomfondsen een bank op de korrel nemen. Wellink: 'Dat kan repercussies hebben tot ver buiten onze landsgrenzen. Daarom is het van het grootste belang dat wij dit scrupuleus volgen.'

Verborgen waarde

Volgens TCI is opsplitsing van ABN AMRO de enige manier om de verborgen waarde in de bank naar boven te krijgen. Gezien de staat van dienst van TCI, dat eerder een succesvolle aandeelhoudersrevolte bij Deutsche Börse leidde, kreeg het hedge fund beleggers mee. In totaal steeg de koers van ABN AMRO de afgelopen week zo'n 10 procent, nog zonder dat de bank een actie ondernam. Dat is het hoogste niveau in zes jaar.

ABN AMRO is het vierde grote Nederlandse bedrijf dat in een jaar tijd doelwit wordt van opkopers die een beleidswijziging willen forceren. Bij het technologiebedrijf ASMI zegevierde de directie, de machtsstrijd rond de opsplitsing van Stork is nog gaande, terwijl bij Ahold, dat volgens twee hedge funds moet worden gesplitst, sprake lijkt van een pauze.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud