Nieuwe eurolanden vrezen prijsstijgingen

De inwoners van de landen die de komende jaren de euro willen invoeren, vrezen een opstoot van de prijzen. Dat blijkt uit een opiniepeiling in opdracht van de Europese Commissie. De Commissie roept die landen op ervoor te zorgen dat de overschakeling op de euro niet wordt misbruikt voor prijsverhogingen.

(tijd) De Commissie publiceerde gisteren een stand van zaken over de voorbereiding van de tien nieuwe EU-lidstaten op de euro. De populariteit van de Europese eenheidsmunt is fors gestegen. 52 procent van de ondervraagden verwacht positieve gevolgen van de invoering van de euro. Dat is 14 procentpunt meer dan bij een gelijkaardige peiling in september vorig jaar. 46 procent van de ondervraagden verwacht echter dat de euro tot meer inflatie leidt. In Slovenië, dat volgend jaar de euro invoert, verwacht zelfs 65 procent van de ondervraagden hogere prijzen.

Volgens de EU-Commissie leidt de invoering van de eenheidsmunt niet tot een algemene prijsstijging. Bij de invoering van de euromunten en -biljetten zijn wel een aantal erg zichtbare prijzen verhoogd, zoals in cafés, restaurants en kapperszaken. Door die prijsverhogingen ligt de waargenomen inflatie in de eurozone nog altijd iets hoger dan de reële inflatie.

De Commissie wil een herhaling van dat scenario in de nieuwe eurolanden voorkomen. Ze roept de regeringen op maatregelen te nemen om prijsverhogingen te voorkomen. Een belangrijk instrument daarbij is het openlijk aanklagen van zaken die hun prijzen optrekken bij de omschakeling op euro. Na Slovenië volgend jaar zijn Cyprus, Malta en mogelijk ook de Baltische landen de volgende in de rij om in 2008 op de eenheidsmunt over te schakelen. In 2009 volgt Slovakije en in 2010 Hongarije en Tsjechië. Polen heeft nog geen streefdatum.

JL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud