Nieuwe peiling bevestigt succes Leterme en CD&V

Als de federale verkiezingen nu plaatsvonden, zouden CD&V en zijn boegbeeld Yves Leterme de grote winnaars zijn in Vlaanderen. Dat blijkt uit de driemaandelijkse peiling van La Libre Belgique.

(tijd) CD&V/N-VA 28,3 procent. Vlaams Belang 23,9 procent. Sp.a/Spirit 19,1 procent. Open VLD 18,2 procent. Groen! 6,7 procent. Lijst Dedecker 2,3 procent. Dat zijn de resultaten van de driemaandelijkse peiling van La Libre Belgique, een kleine drie maanden voor de federale verkiezingen van 10 juni. In Wallonië overheerst de stabiliteit: PS 34,7 procent, MR 26 procent, cdH 17,1 procent en Ecolo 9,2 procent.

Voor de Open VLD houdt de peiling een fijn straaltje zonlicht in: tegenover de peiling in december stijgt de partij 0,8 procent, al blijft de score 6 procentpunt onder het resultaat van de verkiezingen van 2003. Bovendien is het resultaat in de peiling van La Libre Belgique een stuk beter dan de catastrofale 16,9 procent uit de peiling van De Standaard van anderhalve week geleden. Guy Verhofstadt moet wel Yves Leterme laten voorgaan als populairste politicus van Vlaanderen. Op drie staat Filip Dewinter, op vier Johan Vande Lanotte. In tegenstelling tot de peiling van De Standaard komt Patrick Janssens pas op de negende plaats. Langs Franstalige kant staan de partijvoorzitters op rij: Elio Di Rupo (PS), Didier Reynders (MR), Joëlle Milquet (cdH). Op vier bevindt zich de flamboyante PS'er Michel Daerden.

In de peiling van De Standaard bleken sp.a en Vlaams Belang een nek-aan-nekrace te voeren. Volgens La Libre Belgique is Vlaams Belang nog altijd beduidend groter dan het kartel sp.a/Spirit. Jean-Marie Dedecker blijft ver verwijderd van de kiesdrempel, Groen! blijft daar vlot over gaan.

Langs Franstalige kant blijft de PS onaantastbaar en blijft de MR ver voor op de cdH als de op een na grootste partij. In Brussel is de MR wel groter dan de PS.

Opmerkelijk is dat 38 procent van de Belgen zegt vertrouwen te hebben in de federale regering. Dat is het hoogste peil sinds het begin van de legislatuur. De Vlaamse en Waalse regering genieten iets meer vertrouwen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud